منظومه شمسی داستان عجیبی دارد. هشت سیاره شناخته شده آن هنوز در مداری به دور خورشید می چرخند که از زمان پیدایش در آن قرار داشته اند. خورشید به دور محورش در حال چرخش است اما به طرز عجیب و حیرت آوری این چرخش مورب است!
اندازه گیریهای دقیق صورت گرفته نشان می دهد که محور چرخش خورشید با زاویه 6 درجه ای نسبت به خط عمود بر صفحه سیارات قرار دارد.
وجود سیاره ای غول پیکر در لبه خارجی منظومه شمسی می تواند بر مدار حرکتی تمام سیارات این منظومه تأثیر بگذارد
نظریه های محدودی برای توضیح این حالت مورب ارایه شده که از آن جمله می توان به اثر ناشی از عبور یک جرم فضایی در دورانهای بسیار دور و یا اثرگذاری متقابل میان میدانهای مغناطیسی خورشید و صفحه گردوغباری اشاره کرد که منظومه شمسی را شکل داده است. اما توضیح اینکه چرا چرخش خورشید با زاویه 6 درجه نسبت به محور سیارات این منظومه همتراز شده کمی دشوار به نظر می رسد.
دو تیم از اخترشناسان انستیتو فناوری کالیفرنیا توضیحی برای این مسأله ارایه کرده اند: وجود سیاره ای غول پیکر در لبه خارجی منظومه شمسی می تواند بر مدار حرکتی تمام سیارات این منظومه تأثیر بگذارد.
به باور آنها اگر تصور کنیم که سیاره نهم وجود داشته باشد تأثیر چشمگیری بر مورب بودن زاویه میان صفحه سیارات و خورشید دارد.
اخترشناسان این نظریه را نزدیک به واقعیت دانسته و معتقدند که قطعه گمشده پازلی است که سالها آنها را متحیر کرده بود.
این سیاره بین 5 تا 20 برابر زمین جرم داشته و در مدار عجیبی به دور خورشید می چرخد که در دورترین نقطه آن فاصله ای درحدود 250 برابر زمین تا خورشید خواهد داشت.
منبع: newscientist
مترجم:مهدی پیرگزی
No tags for this post.