به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در این جلسه، با بیان اینکه قزوین با اجرای برنامه جهانی CPI می تواند به عنوان الگویی محیط زیستی برای شهرهای کشور مطرح شود، گفت: با توجه به انتخاب شهر قزوین برای اجرای برنامه CPI باید با عزم محلی و ملی و بهره گیری از حضور بانک شهر در راستای توسعه پایدار گام برداشت.
وی با اشاره به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست، برنامه ششم توسعه، همچنین سیاست های دولت یازدهم برای ارتقاء شاخص های محیط زیستی در کشور، گفت: هم افزایی ملی و بهره گیری از برنامه های بین المللی در کنار هم می تواند منجر به تدوین برنامه ای جامع برای ارتقای وضعیت محیط زیستی شهرهای کشور با اقدام پایلوت در قزوین شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به افزایش روزافزون شهرنشینی در جهان و ایران، افزود: همین امر منجر به افزایش توجه و اهمیت به مدیریت شهری در سطح جهان شده و برنامه ها و اقداماتی همچون طرح شکوفایی شهری را از سوی سازمان ملل متحد در دستور کار قرار داده است.
معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر نقش مهم اجرای صحیح چنین برنامه هایی در بهبود فضا و زندگی شهری، تصریح کرد: شهرها باید تمامی کارکردهای لازم برای زندگی سالم همچون نشاط و سرزندگی، فضای سالم برای فعالیت، استراحت، کار و آموزش، فضایی امن برای بازی کودکان، بهره گرفتن از طبیعت را تامین کنند.
*** حفظ و توسعه طبیعت و محیط زیست یکی از شاخص های مهم شکوفایی شهری
ابتکار با بیان اینکه حفظ و توسعه طبیعت و محیط زیست یکی از شاخص های مهم شکوفایی شهری است، اظهار کرد: یکی از ابعاد مهم کار CPI استفاده از ابزار آماری و تحلیلی برای سنجش مستمر وضعیت شهری است که شاخص های محیط زیستی از ارکان اساسی آن محسوب می شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: آغاز سریع برنامه های اجرایی در این زمینه، همچنین ایجاد فضای هم افزایی بین بخش های مختلف از جمله سرمایه های اجتماعی همچون سمن ها، مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و فرصت های ایجاد شده برای سرمایه گذاری همچون مدیریت پسماند و آب، بهینه سازی مصرف انرژی، همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استفاده از ظرفیت های بین المللی و سرمایه گذاری های جهانی مانند CPI باید در اولویت قرار گیرد.
*** برنامه شکوفایی شهری نخستین برنامه همراه با آنالیز آمایش سرزمین است
در ادامه، ' ادوار دو لوپز مورنو ' معاون ظرفیت سازی و پژوهش برنامه اسکان بشر ملل متحد با اشاره به سابقه اقدامات صورت گرفته در این زمینه، افزود: بر اساس مجوز مجمع عمومی، سازمان ملل، برنامه اسکان بشر ملل متحد (هبیتات) باید گزارشی از وضعیت شهرهای جهانی ارائه می کرد و بر اساس همین مجوز، در سال 2012 نخستین گزارش جهان توسط هبیتات تهیه شد و شاخص اندازگیری شکوفایی شهری و چگونگی اندازه گیری این شاخص ها در آن مطرح شد.
لوپز ادامه داد: هبیتات با طرح پرسش هایی از 54 شهر در مناطق مختلف دنیا در خصوص پارامترهایی که باعث شکوفایی آنها می شود، شاخص های جمع آوری شده را در چارچوب هبیتات به یک برنامه جهانی تبدیل کرد و از طریق سازمان ملل ارائه داد.
وی از شناسایی 6 عامل حکمرانی شهری، پایداری محیط زیست، برابری همگانی، کیفیت زندگی، توسعه زندگی و بهره وری برای شکوفایی شهرها خبر داد و اظهار کرد: برنامه شکوفایی شهری تنها به تدوین و شناسایی شاخص ها خلاصه نمی شود بلکه قرار است از این شاخص ها برای شکل گیری گفتمان های توسعه پایدار شهرها بهره گرفت.
معاون ظرفیت سازی و پژوهش برنامه اسکان بشر ملل متحد هدف از این اقدام را اندازه گیری اطلاعات ذکر کرد و گفت: پس از این مراحل، قزوین به عنوان شهر پایلوت اجرای برنامه CPI یا شکوفایی شهری انتخاب شد تا با تنظیم و ارتقاء سیاست های مدیریتی آن بتوانیم تجربه ای ایجاد کنیم که در توسعه ملی مورد بهره برداری قرار گیرد.
لوپز با بیان اینکه برنامه پایلوت جهانی در قزوین شامل سه بخش است، خاطرنشان کرد: اجرای نخستین پروژه CPI در ایران، استفاده از برنامه شاخص شکوفایی شهری برای پایش اهداف و آرمان های توسعه پایدار و ترکیب برنامه شهرهای سبز یونت و هپیتات با برنامه قزوین سه بخش تشکیل دهنده این طرح است.
وی ادامه داد: ممکن است این پرسش پیش آید که ارزش این برنامه و فرق آن با سایر برنامه ها و شاخص ها چیست؟ در جواب باید گفت که این برنامه برخوردار از شاخص های قابل انعطاف و سازگار با شرایط بومی و محلی است.
معاون ظرفیت سازی و پژوهش برنامه اسکان بشر ملل متحد با بیان اینکه برنامه شکوفایی شهری نخستین برنامه همراه با آنالیز آمایش سرزمین است، ادامه داد: همچنین در این برنامه تاثیر شاخص ها با صورت منسجم و تجمیعی مورد بررسی قرار می گیرد و البته در صورت موفقیت می توان شاخص ها را از سطح محلی به سطح ملی تعمیم داد.
لوپز ابراز امیدواری کرد: تجربه قزوین در توسعه ملی مورد بهره برداری قرار گیرد.
*** شکوفایی شهری یکی از مهمترین نتایج برنامه اسکان بشر طی چهار دهه گذشته
در ادامه ' کیم برلی بیلمز ' نماینده طرح شکوفایی شهری CPI-MC نیز با مرور روند تصویب برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (UN HABITAT) در سال 1976 در ونکور کاندا، با بیان اینکه طرح شکوفایی شهری یکی از مهمترین برون دادها و نتایج تیم برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد طی چهار دهه است، گفت: طرح شکوفایی شهری CPI یک رویکرد نوآورانه در اندازه گیری اقدامات شهری است تا بتواند تحلیلی مناسب و درست از وضعیت فعلی شهرها ارائه دهد. این طرح قادر به تحلیل بسیار جامع شهرها است که می تواند برنامه عملیاتی بهتری برای اداره شهرها ارائه دهد.
نماینده طرح شکوفایی شهری با بیان اینکه 10 مارس، کمیسیون آماری سازمان ملل متحد تمامی شاخص های هدف توسعه پایدار که در مجمع عمومی همزمان با سپتامبر 2015 به تصویب رسیده بود را مورد تایید قرار داد، گفت: این مساله فرصت بسیار مناسبی برای ارائه طرح شکوفایی شهری به منظور اندازه گیری این شاخص ها و همچنین زمانی ایده آل برای ایران و سایر کشورهای دنیا به منظور حرکت در این مسیر است.
بنابراین گزارش، فریدون همتی استاندار قزوین ضمن تاکید بر ضرورت تدوین هر چه سریعتر برنامه عملیاتی طرح شکوفایی شهری برای قزوین، گفت: تجمیع ظرفیت های بین المللی، ملی و استانی در این عرصه به ویژه بهره گیری از منابع خارجی برای اجرای پروژه های پیش بینی شده برای حصول نتیجه مثبت، بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه تلاش می کنیم برنامه های توسعه جدید شهر قزوین را با برنامه شکوفایی شهری سازگار و منطبق کنیم، افزود: ایجاد باور به برنامه های هبیتات بستگی به موفقیت شهر قزوین در برنامه CPI یا شکوفایی شهری خواهد داشت.
*** ضرورت بهره گیری از ظرفیت های CPI برای تقویت ارتباطات بین المللی
در ادامه، داود محمدی رئیس کمیسیون اصل نود مجلس دهم شورای اسلامی و نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس ضمن تاکید بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت های CIP برای تقویت ارتباطات بین المللی، دریافت حمایت های سازمان ملل و افزایش ظرفیت های دیپلماسی، گفت: به طور نمونه، از طریق برقراری ارتباط با صندوق جهانی پول می توان در راستای رشد و پیشرفت ملی گام برداشت.
نماینده استان قزوین در مجلس دهم افزود: توجه به محیط زیست در راس شاخص های شکوفایی شهری و توسعه پایدار قرار دارد از این رو اجرای این برنامه گامی مهم برای حفظ و ارتقاء محیط زیست در کشور است.
*** اجرای همزمان برنامه های CPI و یونپ در شهر قزوین نیازمند حمایت ملی و بین المللی است
مسعود نصرتی شهردار قزوین و رئیس مجمع جهانی شهرهای اسلامی از دیگر حاضران در این جلسه بود که با اشاره به موفقیت شهر قزوین در تهیه سند 21 محلی اسکان بشر سازمان ملل متحد به صورت پایلوت، همچنین تهیه و تدوین نخستین سند 21 در کشور، گفت: قزوین در تهیه و تدوین سند SDG (اهداف توسعه پایدار جهانی) نیز موفق ظاهر شد.
نصرتی با ابراز خرسندی از اجرای تلفیقی برنامه های CPI و یونپ در قزوین، اظهار کرد: اجرای هم زمان برنامه های CPI و یونیپ در شهر قزوین نیازمند حمایتهای ملی و بین المللی است.
وی با اشاره به اینکه از سال 2012 تدوین برنامه جهانی CPI یا ابتکار عمل شکوفایی شهری در دستور کار برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد قرار گرفته است، اظهار کرد: اجرای این برنامه جهانی می تواند روند رشد و توسعه قزوین را سرعت ببخشد و قزوین را در رسیدن به جایگاه مطلوب خود یاری رساند.
*** تبدیل شهرها به مکان هایی برای زندگی بهتر دغدغه قرن 21
حسین محمد پورزرندی مدیرعامل بانک شهر و رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران از دیگر حاضران در این جلسه بود که با اشاره به سابقه فعالیت بانک شهر در پروژه های شهری، گفت: از این بانک دعوت شد که به عنوان بانک عامل در برنامه CPI یا شکوفایی شهری حضور داشته باشد و به همین منظور کلیه مجوزهای قانونی برای فعالیت نیز اخذ شد.
پورزرندی افزود: در همین راستا، در جلسه عید فطر در ژنو تفاهم نامه ایجاد صندوق جهانی و هبیتات توسط هیات مدیره بانک شهر و مدیران هبیتات با حضور نماینده بانک مرکزی به امضاء رسید.
رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: دغدغه قرن بیست و یک، تبدیل شهرها به مکان هایی برای زندگی بهتر است.
وی با اشاره به اینکه امروزه صحبت از تبدیل شدن زمین به یک سیاره شهری است، گفت: هم اکنون 3.9 میلیارد نفر از جمعیت جهان در شهرها و مناطق شهری زندگی می کنند و پیش بینی می شود تا سال 2050 این میزان به بیش از 75 درصد جمعیت جهان؛ یعنی 6.3 میلیارد نفر، خواهد رسید و به همین دلیل است که برنامه اسکان بشر سازمان ملل (UN HABITAT) قرن بیست و یکم را قرن شهرها نامیده است.
رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با تاکید بر اینکه شهرنشینی، در چند دهه اخیر، در مناطق توسعه نیافته به یک قاعده و هنجار تبدیل شده است، گفت: تقریبا نواحی شهری آسیا و آفریقا، تمامی افزایش جمعیت جهان بین سال های 2015 تا 2050 را پوشش خواهند داد و از 5.2 میلیارد نفری که پیش بینی می شود در این دوره به جمعیت جهان افزوده شود، 90 درصد آنها در آسیا و آفریقا، زندگی خواهند کرد.
پورزرندی با اشاره به اینکه مدیران، برنامه ریزان، سیاست گذاران باید بدانند که در آینده با شهرهای بزرگتر ، پرجمعیت تر و متراکم تری مواجه خواهند بود، گفت: بر اساس آمارهای منتشر شده در ابتدای قرن بیستم فقط ا 13 ناحیه کلان شهری با جمعیت بالای یک میلیون نفر وجود داشت اما در ابتدای ورود به قرن بیست و یک شاهد ظهور بیش از 300 ناحیه کلانشهری هستیم که جمعیتی بیش از یک میلیون نفر را در خود جای داده اند.
رئیس هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با بیان اینکه رشد شهرنشینی، به رغم تمام مواهبی که برای توسعه داشته است، همواره منشاء معضلاتی نیز بوده است، خاطرنشان کرد: آلودگی هوا، مصرف بالای انرژی، تغییر اقلیم، گسترش فقر و نابرابری، حاشیه نشینی و اسکان غیر رسمی، اقتصاد غیررسمی و ترافیک تنها بخشی از مشکلات شهرها به خصوص شهرهای بزرگ جهان رو به توسعه است.
پورزرندی به آمارهایی در این زمینه اشاره کرد و گفت: طبق پیش بینی های سازمان ملل، تا سال 2030 نزدیک یک سوم از کل جمعیت شهری جهان و نزدیک به 80 درصد از جمعیت شهری کشورهای در حال توسعه، در سکونتگاه های غیررسمی زندگی خواهند کرد و در چنین فضایی، پیگیری توسعه پایدار شهری، بیش از پیش، ضرورت می یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه دغدغه اصلی قرن بیست و یکم، تبدیل شهرها به مکان هایی برای زندگی بهتر است، یادآور شد: در سال 2012 کمیته اسکان بشر سازمان ملل (UN HABITAT) رویکرد جامع و یکپارچه ای را تحت عنوان شکوفایی شهری مطرح کرد که مسیری فراتر از توسعه پایدار شهری دنبال می کند؛ زیرا علاوه بر توسعه پایدار، شادی، رفاه، سرزندگی، پویایی و کیفیت زندگی شهری را هم مد نظر دارد.
*** شهر قزوین مورد حمایت صندوق جهانی CPI قرار می گیرد
رضا پور وزیری رئیس مرکز جهانی رهبران شهری و رئیس دبیرخانه کلان شهرهای شکوفایی شهری گفت: با توجه به انتخاب شهر قزوین از جمهوری اسلامی ایران به عنوان پایلوت اجرای برنامه جهانی ابتکار عمل شکوفایی شهری، این شهر با پشتیبانی بانک شهر مورد حمایت صندوق جهانی CPI قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه سازمان یونپ به عنوان نخستین سازمان با توجه به نزدیکی به موضوع CPI به این برنامه اضافه شده است، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت های شهر قزوین، این شهر می تواند به طور همزمان به عنوان پایلوت برنامه های CPI و یونپ معرفی شود و با تحقق این امر شهر قزوین می تواند از حمایت های بین المللی بسیار خوبی بهره مند شود.
وی با بیان اینکه برنامه CPI یا شکوفایی شهری در حال حاضر به عنوان اصلی ترین و مهمترین مدل توسعه شهری مطرح است، گفت: این برنامه می تواند کمک شایانی به تحقق توسعه پایدار در جهان و ایران داشته باشد.
*** شکوفایی شهری مراحلی بالاتر از توسعه پایدار را دنبال می کند
سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این جلسه با بیان اینکه در میان تمام شهرهای کشور، قزوین نخستین شهری است که CDM را اجرایی و دستور 21 برای ورود به قرن جدید انجام داده است، گفت: شکوفایی شهری مراحلی بالاتر از توسعه پایدار را دنبال می کند به گونه ای که تمام ارکان محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در کنار هم قرار می گیرند و شهری سالم، مولد، پویا و شاد را شکل می دهند.
همزمان با برگزاری جلسه هماهنگی CPI شکوفایی شهری با حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، سیدو اندو رئیس حقوقی هبیتات، ایزابل وتزل هماهنگ کننده برنامه جهانی شهرهای سبز، ادوار دو لوپز مورنو معاون ظرفیت سازی و پژوهش برنامه اسکان بشر ملل متحد، فریدون همتی استاندار قزوین، داود محمدی نماینده قزوین در مجلس دهم، مسعود نصرتی شهردار قزوین، حسین محمدپورزرندی مدیرعامل بانک شهر و رضا پور وزیری رئیس دبیرخانه کلان شهرهای شکوفایی شهری در این مراسم در سازمان حفاظت محیط زیست حضور داشتند.