دکتر موسی موسوی اظهار کرد: محصولات تراریخته محصولاتی هستند که در تمام دنیا تولید میشوند؛ انتقال ژن در گیاهان تزئینی و محصولات غیرخوراکی مشکلی ایجاد نمیکند اما استفاده از آنها در محصولات خوراکی که بهطور مستقیم مورد استفاده دام یا انسان قرار میگیرند از حساسیت بالایی برخوردار است.
وی در خصوص ورود محصولات تراریختی به کشور، گفت: من تاکنون نشنیدهام که برای محصولاتی که به کشور وارد میشود گواهی عدم تراریختی گرفته شود؛ تنها در صادرات محصولات ما برخی از کشورهای مقصد گواهی محصولات تراریختی درخواست میکنند. احتمال استفاده از محصولات وارداتی تراریخته در کشور بسیار بالاست؛ البته محصولات تراریختهای نیز در کشور تولید شده اما تاکنون اجازه وارد کردن آنها به بازار داده نشده است.
موسوی ادامه داد: استفاده از محصولات تراریخته سه حالت دارد که شامل واردات محصول تراریخته، واردات مواد گیاهی تراریخته یا گیاه تراریخته است؛ محصولات تراریخته بهطور مستقیم مصرف میشوند که در این خصوص آنالیزها باید انجام شود. واردات مواد گیاهی تراریخته خطرات بیشتری به همراه دارد چراکه ممکن است برای سلامتی مضر باشد.
این عضو هیأتعلمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار کرد: اگر محصولات تراریخته با توجه به شرایط منطقه و نیاز بازار در داخل کشور تولید شوند، خطر کمتری دارند زیرا نسبت به فرآیندهای اصلاح ژن اطمینان وجود دارد. اگر قرار باشد محصول تراریخته وارد شود باید این محصول توسط متخصص انتقال ژن هم از نظر تراریختی بودن و هم از نظر نوع ژن انتقال دادهشده آنالیز شود.
به گزارش ایسنا،این پژوهشگر در پایان گفت: استفاده از محصولات زینتی تراریخته مشکلی ایجاد نمیکند اما در محصولات خوراکی حساسیت بیشتری وجود دارد؛ امروزه در دنیا محدودیت منابع غذایی وجود دارد و روزبهروز آب برای آبیاری کاهش مییابد یا زمینها شور میشوند و استفاده از سموم مختلف مانند کودهای نانو افزایش یافته است. استفاده از این سموم خطر بیشتری نسبت به استفاده از محصولات تراریخته دارد چرا که اثرات آنها بر سلامتی هنوز مشخص نیست. البته استفاده از محصولات تراریخته یک شرط اساسی دارد و آن این است که آنالیز دقیق این محصولات صورت بگیرد.
No tags for this post.