'نیکو ساوه شمشکی' حدود یک سال است که این پروژه تحقیقاتی را در قالب پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مهندسی نساجی، گرایش ساختارهای نانوریسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر آغاز کرده است.وی روز شنبه درباره جزییات پروژه 'تشکیل نانوسیستم های فلزی در لایه الکتروریسی شده برای ایجاد رسانایی' ایرنا گفت: این پروژه براساس الکتروریسی یک سری نانوالیاف فلزی به منظور تولید یک زیرلایه که درعین رسانا بودن، شفافیت هم داشته باشد، آغاز شد.
ساوه شمشکی خاطرنشان کرد: ماده اصلی که در ساخت زیرلایه های متداول در صنعت استفاده می شود با نام 'ایمیدیوم'، هم بسیار گران و هم کمیاب است و علاوه بر این، فرآیند تولید آنها گران تمام می شود و اگر ما بتوانیم از ماده ارزان و فراوانی مانند مس و از روش های ساده مثل الکتروریسی استفاده کنیم، می توانیم به تولید زیرلایه ای با قیمت ارزان تر و کارآیی بالاتر دست پیدا کنیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به معایب زیاد الکترودهای متداول در صنعت، تلاش برای تولید یک جایگزین مناسب برای آنها طی چند سال اخیر شروع شده است و در این بین، نانوساختارهای فلزی همچون نانوالیاف الکتروریسی شده، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.
این پژوهشگر جوان، رسانایی خوب و شفافیت بالا را از ویژگی های نانوساختارهای فلزی برشمرد و گفت: به همین منظور در پروژه ما، ساختارهای نانومقیاس مس از طریق تولید نانوالیاف کامپوزیتی پلی وینیل الکل (PVA) و استات مس در فرآیند الکتروریسی به همراه عملیات کلسینه کردن آنها در دمای بالا صورت گرفت و به منظور بررسی تاثیرپذیری خاص رسانایی و شفافیت این ساختارها، در شرایط الکتروریسی و حرارتی متفاوت مورد ارزیابی قرار گرفتند.
وی افزود: خوشبختانه پس از بررسی ها و ارزیابی های صورت گرفته، فرآیند تولید لایه های الیافی مس با حفظ خواص مطلوب موردنظر در مصرف نهایی بهینه سازی شد و نتایج حاصل از رسانایی سطحی و شفافیت نمونه های بهینه، نشان داد لایه های تولید شده به صورت رندوم (تصادفی) علاوه براینکه از شفافیت خوبی برخوردارند، دارای مقاومتی در حدود 6.7 مگااهم هم هستند.
ساوه شمشکی به سرمایه گذاری کشورهای خارجی بر روی پروژه های مشابه اشاره کرد و گفت: محققان خارجی برای تولید زیرلایه های نانوالیاف فلزی تلاش زیادی کرده و به نتایج خوبی هم رسیده اند ولی از آنجا که همه آنها 'پتنت' هستند امکان دسترسی ما به آنها وجود ندارد و خودمان باید به این دانش برسیم و زیرلایه ها را تولید کنیم.
وی با بیان اینکه مراحل تکمیلی این پروژه تحقیقات در دست اقدام است، اظهار داشت: چنانچه بتوانیم اکسید مس را به حالت مس خالص دربیاوریم، راندمان کار ما چندبرابر افزایش خواهد یافت و امیدواریم در گام های بعدی به این سطح از پیشرفت و استانداردهای بین المللی برسیم که نیازی به واردات این زیرلایه ها از خارج کشور نداشته باشیم.
زیرلایه رسانای شفاف، از اجزای اصلی صفحات سلولهای خورشیدی یا نمایشگرهای 'ال ای دی' LED یا 'او ال ای دی' OLED یا صفحات لمسی یا پنجره های هوشمند هستند و با اجرای این طرح تحقیقاتی، استفاده از این ساختارها به عنوان زیرلایه رسانا شفاف به عنوان روشی کارا و ارزان نسبت به مواد و ساختارهای معمول امکان پذیر شده است.
پروژه 'تشکیل نانوسیستم های فلزی در لایه الکتروریسی شده برای ایجاد رسانایی' به راهنمایی دکتر 'مسعود لطیفی' و دکتر 'روح الله باقرزاده' اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر اجرا شده است.