برخی نظریات علمی نشان می دهد فاژها یا همان ویروس هایی که باکتری ها را شکار کرده و از بین می برند، کلید مبارزه با مقاومت باکتری ها در برابر داروها هستند. حال این سوال مطرح می شود که نظریه فوق تا چه حد عملی است.
به گزارش سیناپرس، دانشمندان در پاسخ به این سوال که آیا ویروس ها کلید مبارزه با عفونت ها هستند؟ به طور همزمان پاسخ بلی و خیر می دهند. برخی از ویروس ها وجود دارند که صرفاً برای مبارزه با عفونت های باکتریایی طراحی شده اند که باکتریوفاژها (فاژها) نامیده می شوند. این ویروس ها به سلول های باکتریایی متصل شده و ژنوم خود را به آن ها تزریق می کنند. سپس باکتری به جای ژنوم خود، ژنوم ویروسی را تولید می کند و این امر باعث اختلال در عملکرد باکتری شده و در نهایت به طور موثر عفونت باکتریایی را متوقف می کند.
تصور می شود که میلیارد ها فاژ روی زمین وجود دارد. آنها برای هزاران سال با باکتری هایی که شکارشان می کنند تکامل یافته و تعداد آنها را تحت کنترل نگه داشته اند.
این روش نوین درمانی شامل استفاده از فاژهای فعال برای از بین بردن باکتری هایی است که باعث بیماری های انسانی می شوند در حالی که سایر باکتری ها را تحت تاثیر قرار نمی دهند.
فاژها به طور رسمی در سال های ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۷ کشف شده و از آن زمان به ویژه در کشورهایی مانند روسیه، بلژیک و گرجستان به عنوان یک روش درمانی استفاده می شوند. طی دهه های اخیر به دلیل کشف آنتی بیوتیک ها، فاژ درمانی متوقف شده و کمتر مورد توجه قرار گرفت. در حال حاضر با توجه به مشکلات ناشی از پدیدار شدن ابر باکتری ها، امید زیادی وجود دارد که فاژها بتوانند به از بین بردن گونه های مقاوم به آنتی بیوتیک و مبارزه با گونه هایی از انعطاف پذیرترین ابر میکروبهای موجود کمک کنند.
به گزارش سیناپرس، با این حال، موانع متعددی برای استفاده گسترده تر از فاژ درمانی وجود دارد. فاژها مخصوص باکتری های خاصی هستند و آن باکتری ها می توانند مقاومت ایجاد کنند. از سوی دیگر بازآفرینی نحوه رفتار ویروس ها در بدن در محیط های آزمایشگاهی چالش برانگیز است. با این حال، این یک زمینه هیجان انگیز است که باید تحقیقات بیشتری در این رابطه انجام شود.
در نهایت باید اذعان داشت که تنها گذر زمان نشان خواهد داد که آیا این ویروس ها کلید مبارزه با عفونت های نسل آینده هستند یا خیر؟
مترجم: زهرا همراز
منبع: sciencefocus
No tags for this post.