به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار در ارتباط زنده ویدئو کنفرانسی با نخستین نشست منطقه ای آموزش، پژوهش و توسعه پایدار ادارات کل ساحلی حفاظت محیط زیست در بندر انزلی، ضمن تاکید بر توجه ویژه این سازمان به آموزش، پژوهش و توسعه پایدار،افزود: با توجه به اهمیت حوزه سواحل و دریاها در مباحث توسعه ای و عمرانی کشور، توسعه پایدار در این حوزه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: هماهنگی بین قوا، بین بخشی و فرابخشی رمز موفقیت در دستیابی به اهداف توسعه پایدار جهانی است.
ابتکار با بیان اینکه اختصاص 14 محور توسعه پایدار به موضوع دریاها به دلیل اهمیت این حوزه است، افزود: با برنامه ریزی صحیح می توان به توسعه پایدار در سواحل دست یافت.
*** آمایش سرزمین از ارکان مدیریت درست سواحل در کشور
وی ادامه داد: برای دستیابی به این هدف، آمایش بر مبنای مطالعات محیط زیستی به عنوان یکی از ارکان مدیریت درست سواحل باید در دستور کار قرار گیرد.
معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر ضرورت انجام مطالعات زیست محیطی برای تمام سواحل کشور، اشاره ای هم به آمایش ساحل مکران داشت و گفت: می توان از نمونه های موفقی همچون مکران الگو گرفت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: محیط زیست مانع توسعه پایدار نیست از این رو می توان با مکان یابی دقیق، تدوین شاخص ها و آئین نامه های جامع و تعریف فعالیت های سازگار، ظرفیت هایی نیز برای فعالیت های مختلف تجاری و اقتصادی و اشتغال در سواحل کشور متناسب با نیازهای منطقه و اصول زیست محیطی ایجاد کرد.
*** لزوم تطبیق مدیریت سواحل با مدیریت زیست بومی
ابتکار با اشاره به جایگاه ویژه و اهمیت بسیار زیاد مناطق ساحلی و دریایی، همچنین آسیب پذیری و شکنندگی بالای این مناطق، بر لزوم هم راستایی و تطبیق مدیریت این مناطق با طرح های مدیریت زیست بومی مناطق تاکید کرد.
وی با بیان اینکه برای موفقیت در مدیریت زیست بومی مناطق ساحلی و دریایی نیازمند گسترش همکاری های بین بخشی هستیم، افزود: در همین راستا، تفاهم نامه های منعقد شده میان استانداران و سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرایی کردن مدیریت زیست بومی مناطق می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: به زودی دستورالعمل سرمایه گذاری بخش خصوصی در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست توسط معاونت محیط زیست طبیعی نهایی و ابلاغ خواهد شد که در کنار مدیریت زیست بومی مناطق، گامی مهم برای توسعه پایدار سواحل و حفظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری دریا و ساحل است.
*** توسعه ساحلی با توسعه گردشگری پایدار
وی اشاره ای هم به جاذبه های ساحلی برای توسعه و سرمایه گذاری همچون گردشگری پایدار داشت و اظهار کرد: استفاده از توان بخش خصوصی در این حوزه با رعایت کامل الزامات و استانداردهای زیست محیطی و استفاده از ظرفیت های موجود همچون ظرفیت صندوق ملی محیط زیست گامی مهم در توسعه پایدار است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به چالش های کنونی دریا و ساحل در ایران داشت و گفت: استان های ساحلی با چالش های متعددی همچون آلودگی های ناشی از پساب و فاضلاب صنعتی و مدیریت و دفن غیر اصولی زباله و پسماند مواجه هستند که در صورت استمرار این روند از سوی بخش های صنعتی و اقتصادی، محیط زیست مانع ادامه فعالیت آن ها خواهد شد.
این مقام مسئول با تاکید بر ضرورت مشارکت مردم، شهرداری ها و دهداری ها، بخش خصوصی و دولتی برای رفع چالش پسماند و فاضلاب در کشور به ویژه در استان های ساحلی، تصریح کرد: انتظار می رود همکاری ها و برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که نتایج محسوس و گام های مثبت در جهت رفع این چالش ها، برای مردم در پی داشته باشد.
وی اشاره ای هم به چالش های زیست محیطی ناشی از فعالیت آب شیرین کن ها در کشور داشت و افزود: با توجه به شرایط آبی و خشکسالی در کشور و لزوم تامین آب شرب برای مردم، به نظر می رسد در برخی نقاط مجبور به بهره گرفتن از آب شیرین کن ها هستیم ولی این کار باید با ارزیابی دقیق زیست محیطی و رعایت تمامی الزامات و استانداردهای محیط زیست باشد.
ابتکار ادامه داد: استفاده از انرژی ها نو و خورشیدی، جلوگیری از بازگشت شورابه به دریا، عدم آسیب به زیست گاه های حساس، مدیریت صحیح عرضه و تقاضا از جمله مواردی است که باید در این حوزه مورد توجه قرار گیرد.
*** تصمیم گیری باید بر مبنای پژوهش باشد
معاون رئیس جمهور ضمن یادآوری اهمیت پژوهش های کاربردی، خاطرنشان کرد: تصمیم گیری باید بر مبنای پژوهش و نیازهای روز و دانایی باشد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: یکی دیگر از موارد ضروری در حوزه محیط زیست، آموزش جوامع بومی و محلی و جذب مشارکت آن ها در حفظ محیط زیست است که باید در دستور کار دفاتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان قرار گیرد.
به گفته وی، مشارکت فعال استان های ساحلی در جشنواره 'الگوهای موفق مشارکت مردمی در حوزه محیط زیست' که سالجاری به همت دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار خواهد شد و ارائه الگوهای موفق از استان ها، منجر به افزایش تعامل و همکاری جوامع محلی در این حوزه و تشویق آن ها به فعالیت برای محیط زیست خواهد شد.
ابتکار تاکید کرد: جلب مشارکت مردم و آموزش عمومی کار بسیار پیچیده و زمان بری است اما بهترین و منطقی ترین راه حل برای رفع چالش های موجود در این حوزه است.
*** تاکید بر ضرورت تعامل محیط زیست با مناطق آزاد
این مقام مسئول اشاره ای هم به ضرورت ارتباط سازنده محیط زیست با مناطق آزاد داشت و گفت: به رغم چالش های موجود میان دو نهاد، همه رابطه دو دستگاه در چالش ها خلاصه نشده و ما برای پیشبرد اهداف خود، نیازمند تعامل سازنده با مناطق آزاد و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های آنان در حفاظت بهتر از مناطق هستیم.
وی با اشاره به نگاه زیست محیطی و حمایت های دبیر شورای مناطق آزاد، اظهار کرد: ضمن حفظ تعاملات و تاکید بر زمینه های همکاری، موارد تداخلی را باید در چارچوب قانونی مورد پیگیری و حل اختلاف قرار داد.
معاون رئیس جمهوری در ادامه، ضمن تاکید بر ضرورت تقویت و توسعه همکاری های منطقه ای و بین المللی در حوزه دریای خزر، دریای عمان و خلیج فارس، تصریح کرد: متاسفانه در سطوح عالی سازمان منطقه ای راپمی ( محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان) یا دبیرخانه کنوانسیون تهران (خزر)، رکود جدی دیده می شود که باید از طریق انعکاس و مکاتبه با وزارت خارجه کشور، حل و فصل آن در دستور کار قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: ایران نمی تواند به دلیل برخی مواضع چند کشور منطقه، از فرصت های منطقه ای و بین المللی موجود در این حوزه چشم پوشی کند ضمن اینکه این موضوع منجر به صدمات و خساراتی برای محیط زیست ایران، منطقه و جهان خواهد شد.
ابتکار خاطرنشان کرد: تعلل سازمان های بین المللی محیط زیستی نسبت به مسئولیت های خود، عدم تحقق پروتکل ها و معاهدات بین المللی محیط زیستی به دلایل سیاسی قابل پذیرش نیست و ایران ضمن حفظ همکاری های کارشناسی خود با این سازمان ها و تلاش برای توسعه و بسط آن ها، باید تلاش کند تا موانع موجود در سطوح عالی را نیز مرتفع سازد.
وی اشاره ای هم به دوره های آموزشی بین المللی در حوزه محیط زیست داشت و خاطرنشان کرد: این دوره ها نقشی مهم در توان افزایی کارشناسان خواهد داشت و به همین دلیل، به زودی نیز گزارشی توسط معاونت آموزش و پژوهش در خصوص دوره های برگزار شده و نتایج آن، همچنین دوره های آتی ارائه خواهد شد.
معاون رئیس جمهوری یکی از راه های رشد حوزه محیط زیست را توان افزایی کارشناسان داخلی سازمان حفاظت محیط زیست، سمن های فعال در این حوزه و کارشناسان دستگاه های مرتبط دانست و افزود: تبادل تجربیات و دانش روز در حوزه های مختلف همچون تنوع زیستی، مدیریت سواحل، ارزیابی زیست محیطی باید با قوت دنبال شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایجاد ارتباط با نمایندگان مجلس شورای اسلامی و برگزاری جلسات متعدد کارشناسی با آن ها و ایجاد زمینه برای بازدید از مناطق مختلف محیط زیست برای آنان را از دیگر اولویت ها بر شمرد و گفت: ارتباط موثر از طریق آگاهی رسانی محقق می شود و این مهم باید در دستور کار استان ها قرار گیرد.
نخستین نشست منطقه ای آموزش، پژوهش و توسعه پایدار ادارات کل ساحلی حفاظت محیط زیست با حضور نماینده مقیم سازمان ملل در ایران، معاونان آموزش و پژوهش و محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، مدیران کل حفاظت محیط زیست استان های ساحلی ، اساتید حوزه، مدیران و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست از سه شنبه 29 مردادماه در بندر انزلی آغاز به کار کرده و تا روز پنجشنبه 31 مرداد ماه ادامه دارد.