نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مصرف 3میلیارد مترمکعب از حقابه دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی

احمدعلی کیخا در گفت و گو با خبرنگار سیناپرس با اشاره به وضعیت احیای دریاچه ارومیه در چند سال اخیر، اظهار کرد: روند کلی احیای دریاچه ارومیه در 2-3 سال گذشته رو به بهبود و مثبت بوده است اما ممکن است از سرعت لازم برخوردار نباشد. من به شخصه معتقدم که مشکل دریاچه ارومیه با جلوگیری از توسعه بی ضابطه بخش کشاورزی و ساماندهی این بخش و نیز مدیریت منابع آب امکانپذیر است. راه حل مسایل دریاچه ارومیه تنها شامل مسایل فنی نیست و نباید تصور کرد فقط با انجام اقدامات فنی می توان بر مشکلات این دریاچه فایق شد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس افزود: ما باید به سمت کشت محصولاتی برویم که علاوه بر اینکه کشاورزان مهارت کشت آن را دارند و از بازار مناسبی هم برخوردار است، کمترین نیاز آبی را داشته باشد. این کار باعث می شود آب کمتری در بخش کشاورزی استفاده شود و عملا آب برای ورود به دریاچه ارومیه آزاد گردد.

وی بر نقش راهکارهای اقتصادی در سرعت بخشیدن به روند احیای دریاچه ارومیه تاکید و خاطرنشان کرد: یکی از راه حل ها، استفاده از ابزارهای مبتنی بر بازار است، بدین معنا که دولت و بخش خصوصی به ویژه در شرایطی که تمرکز بر تولید کالا با هدف صادرات است، به سمت تولید محصولاتی با قیمت های تضمینی نه خرید تضمینی حرکت کنند. مثلا دولت بیاید برای محصولاتی که کمترین نیاز آبی را دارند، قیمت تضمینی تعیین کند و کشاورز مطمئن باشد که به فرض در طی 10 سال آینده، این محصولات با حداقل قیمتی از او خریداری می شود. اگر قیمت بازار از این حداقل قیمت پایین تر افتاد، دولت ما به التفاوت را جبران خواهد کرد و اگر بالاتر رفت، امکان عرضه برای کشاورز وجود داشته باشد. این راه حل های اقتصادی در کنار راه حل های فنی می توانند سرعت کار را افزایش دهند.

ما چاره ای نداریم که در مدیریت منابع آب کشور تجدید نظر بکنیم و توسعه کشاورزی را کاهش دهیم. در عین حال می بایست به دنبال این باشیم که فعالیت های کشاورزی را با صرف آب کمتر انجام دهیم

کیخا در پاسخ به این پرسش که یکی از سیاست های ستاد احیای دریاچه ارومیه، انتقال آب های شیرین به این دریاچه شور است. آیا با وجود کمبود منابع آب شیرین کشور، این سیاست به نوعی نقض غرض نیست؟ گفت: به هرحال آبی که قبلا هم می آمده آب شیرین بوده است. بر اساس گزارش های رسمی در اوایل انقلاب در اطراف دریاچه ارومیه 158هزار هکتار زراعت می شد که این عدد در حال حاضر، دست کم 450هزار هکتار است. برخی از آمارها هم حاکی از 750 تا 800هزار هکتار است. اگر همان 450هزار هکتار را در نظر بگیریم، سطح زیر کشت حدود 300هزار هکتار افزایش یافته است. یعنی مصرف آب به طور متوسط 10هزار مترمکعب در هر هکتار که معادل 3میلیارد مترمکعب است، افزایش یافته است. 3میلیارد مترمکعب آب دقیقا معادل نیاز آبی سالانه دریاچه ارومیه است.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در پایان تصریح کرد: ما چاره ای نداریم که در مدیریت منابع آب کشور تجدید نظر بکنیم و توسعه کشاورزی را کاهش دهیم. در عین حال می بایست به دنبال این باشیم که فعالیت های کشاورزی را با صرف آب کمتر انجام دهیم. برای ایران هم توصیه شده که به جای کشت محصولات زراعی به سمت کشت محصولات باغی برویم که از مزیت نسبی برخوردار است. 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل