به گزارش سیناپرس، پیش از این دیرینه شناسان تصور می کردند برخی از گونه های دایناسورها از جمله دیپلودوسیدها می توانند دم خود را به صورت شلاق وار و با سرعت بسیار زیادی تکان داده و از آن به شکل یک سلاح استفاده کنند اما یافته های جدید نشان می دهد، این نظریه اشتباه بوده است.
نتایج یک مطالعه مبتنی بر مدل سازی نشان می دهد که دیپلودوسیدها – دایناسورهای گیاهخوار بزرگ با گردن و دم بلند قادر بودند، دم خود را حداکثر با سرعتی تا ۳۳ متر در ثانیه (بیش از ۱۰۰ کیلومتر در ساعت) حرکت دهند. این یافتهها با نظریات مطالعات پیشین که پیشنهاد می کرد یک ساختار فرضی متصل به انتهای دم دیپلودوسید می تواند سریع تر از سرعت صوت یعنی ۳۴۰ متر در ثانیه، حرکت کند، در تضاد است.
طی این مطالعات جدید، سیمون کونتی و همکارانش حرکات دم دیپلودوسید را با استفاده از مدلی بر اساس پنج نمونه فسیل شده این دایناسور شبیه سازی کردند. دم مدل بیش از ۱۲ متر طول و ۱۴۴۶ کیلوگرم وزن داشته و از ۸۲ مهره تشکیل شده بود که به پایه استخوانی غیرقابل حرکت لگن متصل شده اند.
مدل سازی های انجام شده نشان داد هنگامی که پایه دم این دایناسور در یک قوس حرکت کند، حرکتی شلاق مانند با حداکثر سرعت ۳۳ متر در ثانیه ایجاد می کند که بیش از ده برابر کند تر از سرعت صوت در هوای استاندارد است.
در ادامه محققان آزمایش کردند: آیا مدل دم آن ها می تواند در برابر استرس حرکت با سرعت مافوق صوت مقاومت کند یا خیر. بررسی های انجام شده نشان داد، اگر دم این دایناسور با سرعت صوت یعنی ۳۴۰ متر در ثانیه حرکت می کرد، قادر به مقاومت نبوده و می شکست.
نویسندگان سپس ارزیابی کردند: آیا افزودن سه ساختار فرضی متفاوت به طول یک متر و تقلید از انتهای دم گاو، می تواند به دم این دایناسور اجازه دهد تا با سرعت صوت بدون پارگی و شکستگیحرکت کند یا خیر.
به گزارش سیناپرس، در این مطالعه، ساختار اول از سه بخش ساخته شده از پوست و کراتین تشکیل شده بود، بخش دوم از رشتههای کراتین بافته شده و ساختار سوم دارای ترکیبی شبیه پولک بود که از بافتهای نرم تشکیل شده بود. نکته جالب توجه این است که هیچ یک از این مدل ها قادر به تحمل استرس ناشی از حرکت با سرعت ۳۴۰ متر بر ثانیه بدون شکستن دم نبودند.
به این ترتیب، یافته های فوق نشان می دهد که دم های دیپلودوسید ممکن است قادر به حرکت با سرعت مافوق صوت نبودند البته نویسندگان حدس می زنند که دیپلودوسیدها احتمالا می توانستند دم خود را به اندازه کافی سریع حرکت دهند تا از آنها به عنوان سلاح های دفاعی یا برای نبرد با سایر دایناسورها استفاده کنند.
به گزارش سیناپرس، شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Scientific Reports منتشر شده است.
مترجم: احسان محمدحسینی
No tags for this post.