علیرضا قراگوزلو روز سه شنبه در سخنرانی علمی خود با عنوان'آمایش مکانی اطلاعات علمی و پژوهشی کشور' در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، افزود: طرح شدن این موضوع می تواند به برنامه ریزی های دولت مردان از منظر آمایش مکان و سرزمین کمک کند.
وی با بیان این که تجربه نشان داده برنامه ریزی هایی که بر اساس رسیدن به هدف مشخصی در کشور ما طراحی و اجرا شده اند تا 30 درصد موفق بودند اظهار کرد: برنامه ریزی با نگاه آمایش سرزمین بر اساس منابع موجود هر منطقه انجام می شود و وجود فضای مناسب و نیروی انسانی در دسترس، موفقیت فعالیت های انجام شده را تضمین می کند.
دانشیار آموزشکده سازمان نقشه برداری کشور با بیان اینکه آمایش سرزمین در ایران از دهه پنجاه آغاز شده است؛ گفت: دولت مردان هر زمان که نیازمند برنامه ریزی می شوند به آمایش سرزمین نیز توجه می کنند اما تبلور این توجه در عمل کمتر به چشم می آید و در تدوین برنامه های پنج ساله توسعه برخی از برنامه های دوره قبل تکرار می شود.
قراگوزلو افزود: غالب برنامه های توسعه در بستر مکان اجرا می شود و اجرای صحیح هر برنامه نیز نیازمند اطلاعات دقیق و درست است که آنها نیز نیازمند و وابسته به مکان هستند.
دانشیار آموزشکده سازمان نقشه برداری کشور با بیان اینکه جمع آوری داده ها؛ جزیره ای و موازی در دستگاه های دولتی و با هزینه های هنگفتی در حال انجام است؛ گفت: وقتی نتوان از اطلاعات تولید شده استفاده کرد بدین معناست که چیزی تولید نشده است؛ در حالیکه مرور زمان و سرعت پیشرفت در اندک زمانی اطلاعات را کهنه و بیات می کند.
وی افزود:اصلاح قانون تولید و دسترسی به اطلاعات؛ ایجاد زیر ساخت اشتراک گذاری اطلاعات بین دستگاه ها در برنامه ریزی بر اساس آمایش مکانی قدم اول موفقیت در توسعه کشور است چرا که تعریف علمی آمایش چیزی جز برنامه ریزی بلند مدت برای توزیع امکانات با هدف افزایش رفاه؛ آسایش و هماهنگی جامعه است.
قراگوزلو گفت: در برنامه ریزی با نگاه آمایش سرزمین بخشی از دستگاه های اجرایی کارهای خوبی انجام داده اند اما فعالیت برخی از بخش ها نیز تنها بازی با کلمات و اجرای تشریفات بوده است.
رویا پورنقی دیگر سخنران این جلسه نیز با اشاره به تاثیر گذاری متقابل آمایش مکانی و سیستم آموزش عالی هر منطقه در برنامه ریزی های بلند مدت، گفت:برنامه ریزی های بلند مدت بدون آمایش مکانی نه تنها موفقیت آمیز نیست بلکه به رشد نامتوازن جامعه دامن زده و باعث اتلاف منابع می شود.
وی جایگاه داده و اطلاعات در آمایش مکانی مهم دانست و گفت: الگویی ابتدایی برای آمایش مکانی اطلاعات علمی و پژوهشی کشور تهیه شده است که می تواند قدمی نخست برای برنامه ریزی های توسعه در کشور باشد.
پورنقی با ذکر دلایل علمی توجه به آمایش مکانی را الزامی دانست و افزود: این الگو به سیاستمداران در برنامه ریزی های درازمدت، به تحلیگران در تحلیل مکانی اطلاعات و یافتن علایق و حوزه های پژوهش کمک می کند و مزیت اصلی آن مدیریت بهینه و کارای منابع است.
وی با اشاره به تصویب نظام آمایش و پژوهش در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: امیدورایم شعارهای امروزبرنامه های اجرایی دهه آینده کشورباشد.