شبکه های اجتماعی ابزارهایی بسیار خطرناک هستند که استفاده نادرست از آنها می تواند تبعات بسیار سنگینی برای جوامع دربر داشته باشد. با این وجود این شبکه ها به نحوی طراحی شده اند که نظارتی بر روی آنها وجود ندارد و برای نمونه همین الان هر یک از ما می توانم در هر یک از این شبکه های اجتماعی به ساختن دو حساب کاربری مختلف دست بزنیم که یکی متعلق به یک کودک 8 ساله مونث و دیگری متعلق به یک پیرمرد 70 ساله به نظر برسند.
نتایج به دست آمده از بررسی یک هزار و 700 فرد شرکت کننده در نظر سنجی نشان از آن داشته است که بیش از نیمی از آنها معتقدند که شبکه های اجتماعی موجب شده است تا از رشد اخلاقی در کودکان آنها ممانعت به عمل بیاید.
به این ترتیب مشکل ارزش یابی سنی نیز به وجود خواهد آمد و بسیاری از افراد پیش از فرارسیدن سن قانونی و مجاز خود شروع به استفاده از محتوای شبکه های اجتماعی می کنند. بر همین اساس نیز تحقیقاتی در انگلستان صورت گرفته است که در پایان آن مشخص شده است که والدین انگلیسی معتقدند که این شبکه ها برای کودکان آنها مضر هستند.
این تحقیقات به صورت یک نظر سنجی بزرگ انجام شدند که در آن والدین می بایست به سوال هایی در حول محور اخلاقیات و ارزش ها پاسخ می دادند. نتایج به دست آمده از بررسی یک هزار و 700 فرد شرکت کننده در نظر سنجی نشان از آن داشته است که بیش از نیمی از آنها معتقدند که شبکه های اجتماعی موجب شده است تا از رشد اخلاقی در کودکان آنها ممانعت به عمل بیاید.
محققان می گویند که بیشتر از 60 درصد از شرکت کنندگان معتقد بوده اند که عصبانیت و خشونت، دو مورد منفی بسیار مهم است که شبکه های اجتماعی به شخصیت کودکان می افزایند. جالب است بدانید که علیرغم محبوبیت بسیار بالای پدیده گرفتن عکس های سلفی، شرکت کنندگان در نظر سنجی معتقد بوده اند که این پدیده، در رتبه نهم از موارد خطرساز آموزش داده شده توسط شبکه های اجتماعی جای دارد.
البته این نظرات به صورت قطعی نبودند و حتی 15 درصد از والدین معتقد بوده اند که شبکه هایی مانند فیس بوک و توییتر موجب می شوند تا کودکان آنها از نظر شخصیتی پیشرفت کنند. جالب است بدانید که والدین به صورت خودکار دست به کار شده و سعی در بهبود شرایط و محیط شبکه های اجتماعی دارند به نحوی که 72 درصد از والدین حاضر در این نظر سنجی اعلام کرده اند که به صورت روزانه در این شبکه ها پیام های اخلاقی و مثبت گرایانه قرار می دهند.
حال سوال مهم این است که اگر والدین تا این اندازه از شبکه های اجتماعی نگران هستند، چرا به کودکان خود اجازه استفاده از این شبکه ها را می دهند؟ بر اساس قوانین فیس بوک، حداقل سن مجاز برای شروع فعالیت و داشتن حساب کاربری در این شبکه برابر با 13 سال است. این امر در حالی شکل می گیرد که 64 درصد از افراد 11 و 12 ساله، اقدام به تخطی از این قانون می کنند. به این ترتیب می توان گفت که والدین علیرغم نگرانی، نقش مناسب خود برای پیشگیری از این تبعات را ایفا نکرده اند.
منبع: newsy
ترجمه: آناهیتا عیوض خانی
No tags for this post.