توسعه فناوری نانو با مدل کارآمد و هوشمند ضروری است
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور توسعه فناوری نانو با مدل کارآمد و هوشمند را ضروری دانست و گفت: ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باید به حوزه توسعه فناوری ورود کند و از مدل موفق خود برای توسعه علمی در این عرصه بهره ببرد.
روح الله دهقانی فیروزآبادی برای آشنایی با عملکرد ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با مدیران این ستاد دیدار و گفتوگو کرد.
وی در این جلسه پس از استماع گزارش ارائه شده در این مجموعه، اظهار داشت: این ستاد در زمینه توسعه علمی عملکرد خوب و قابل قبولی داشته است. توصیه من به مدیران ستاد این است که این مدل را برای توسعه فناوری نیز به کار بگیرند و همه سازوکارهای قانونی و حمایتی آن را تعریف و تدوین کنند.
وی افزود: این ستاد باید ورود مستقیم به حوزههای اقتدارآفرین را در دستور کار قرار دهد و دیگر عرصههای اجرایی را فقط سکانداری کند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور تاکید کرد: ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باید به دنبال پیدا کردن چالشهای فناورانه در کشور باشد و به معاونت علمی ریاست جمهوری برای استفاده از فناوری های راهبردی در حل مسایل کمک کند.
رییس ستاد توسعه فناوری نانو با تشبیه ستادهای ۱۱ گانه توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان به سوزن بانانی که ریل گذاری در عرصه علم و فناوری را به عهده دارند، گفت: این ستادها می توانند با یک جابه جایی کوچک گره بزرگی از کشور باز کنند و بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری را حمایت و به سمت تولید محصول و ارائه خدمات درست هدایت کنند.
وی به تاکید رهبر معظم انقلاب درخصوص پیادهسازی مدل کار قرارگاهی اشاره و خاطرنشان کرد: قرارگاه یک سازمان با تشکیلات کلان دولتی، دفتر و امکانات ویژه نیست بلکه یک کار جهادی با در اختیار داشتن آدم های متخصص و تاثیرگذار است که با اقدامات مشترک و همافزایی کارها را به پیش میبرند و همسو و همجهت با هم حرکت میکنند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور اقدامات صورت گرفته در ستاد طی سالهای اخیر را قابل قبول توصیف کرد و ادامه داد: جریانسازی و ترویج مفاهیم مرتبط با نانوفناوری در کشور عملکرد خوبی داشته و زیرساختها برای توسعه فناوری نانو را فراهم کرده است.
وی یکی از اقدامات خوب این ستاد را جریانسازی در حوزه علمی عنوان کرد و گفت: اکنون زمان آن رسیده که ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به حوزه توسعه فناوری هم ورود کند و از مدل موفق خود برای توسعه علمی در زمینه توسعه فناوری هم بهره ببرد. در این مدل باید حمایتها منجر به افزایش شرکت های دانش بنیان و نوپای مستقل و کارآمد برای رفع مسایل و چالشهای فناورانه کشور شود.
ایران پرچمدار فناوریهای جدید نانویی میشود
سعید سرکار دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری نیز در این نشست، با ارائه گزارش عملکرد این ستاد، گفت: ما در این چند سال تلاش کردیم زنجیره ارزش نانوفناوری را در کشور به شکل کامل از ترویج تا توسعه منابع انسانی و تامین زیرساخت ها پوشش دهد. هدف اصلی خود را هم افزایش رفاه مردم و تولید ثروت از علم و فناوری قرار دادیم.
وی افزود: برای شروع کار با چالش های جدی مطرح بودیم که یکی از این مشکلات؛ نهادینه کردن مفهوم، چرایی، اهمیت و ضرورت توسعه فناوری نانو در کشور و میان مسوولان، اساتید دانشگاهی و مردم بود. تا امروز به گونهای پیش رفتیم که این جامعه کاملا با دستاوردها و ضرورت های نانوفناوری در زندگی خود آشنا هستند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ادامه داد: ترویج نانوفناوری میان دانش آموزان و دانشجویان هم برنامه دیگری بود که به جد دنبال کردیم و امروز ۳۳۰ نهاد ترویجی در حوزه دانش آموزی در کل کشور فعالیت می کنند و ۸۸ آزمایشگاه نیز خدمات خود را در اختیار دبیرستان های کشور گذاشته اند.
سرکار به فعالیت های صورت گرفته در حوزه دانشجویی اشاره و بیان کرد: این ستاد در تلاش است تا دانشجویان را در این حوزه توانمند کند به گونه ای که پس از فارغ التحصیلی بتوانند شرکت های نوپا و دانش بنیان خود را داشته باشند. دستاورد این نوع نگاه هم شکل گیری ۳۵ استارتاپ و ۶۰۰ هسته فناور دانشجویی در کشور است.
وی توسعه علمی کشور در زمینه نانوفناوری را خوب ارزیابی کرد و گفت: در تلاش هستیم تا این دستاوردها را در توسعه فناوری هم به کار ببندیم و فناوری هایی به دنیا عرضه کنیم که هیچ کشوری به آن دست نیافته است و ایران پرچمدار این محصولات خواهد بود.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو اتصال عرضه به بازار و صنعت را دیگر دستاورد این ستاد عنوان کرد و اظهار داشت: در این برنامه توانمندی های دانش بنیان ها را به نیازهای صنعتی متصل می کنیم که این کار طی ۵ سال منجر به دریافت ۴ هزار و ۵۰۰ تقاضای واقعی از سمت صنعت و ۸۰۰ قرارداد قطعی میان فناوران و صنایع منعقد شده است.
سرکار همچنین گفت: طبق برنامه ریزی های انجام شده قصد داشتیم تا سال ۱۴۰۴ صادرات شرکت های دارای توانمندی صادرات را به عدد ۱ میلیارد دلار برسانیم که متاسفانه شدت یافتن تحریمها، شیوع کرونا و کاهش بودجه؛ تحقق این هدف را با اما و اگرهای جدی مواجه کرده است.
براساس گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، یکی از اولویتهای دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور دریافت گزارش عملکرد ستادهای ۱۱ گانه، معاونتها و مراکز معاونت علمی و درک فضای موجود و اقدامات صورت گرفته طی سال های اخیر است تا با شناسایی نیازها و اولویتهای موجود؛ اجرای برنامههای جدید کلید بخورد و پروژه های قابل اجرایی پیشین نیز سرعت بیشتری بیابد.
مدیران بخشهای مختلف ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به عنوان میزبانان نخست این بازدیدها؛ گزارشی از عملکرد و اقدامات خود در این سال ها ارائه کردند و از مشکلات و نیازهای خود به گفت و گو نشستند.