به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار در دیدار با اعضای مجمع نمایندگان گلستان با اشاره به موضوع پسماند استان های شمالی، افزود: رشد فناوری و فناوری های نوین موجود، فعالیت در عرصه پسماند و سرمایه گذاری بخش خصوصی در آن را توجیه پذیر می کند.
معاون رئیس جمهوری اظهار کرد: در این حوزه سرمایه گذاران خارجی نیز علاقمند به حضور و فعالیت در ایران هستند که با تسهیل زیرساخت ها و زمینه های موجود در دوران پسا تحریم می توان شاهد اتفاقاتی خوبی در این حوزه بود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خطاب به نمایندگان حاضر در این جلسه، گفت: روی کمک و حمایت نمایندگان برای تسهیل این موضوع، حساب می کنیم.
وی تاکید کرد: دریا، ساحل، تالاب ها و مناطق حفاظت شده از اهمیت بسیار زیادی برای سازمان حفاظت محیط زیست برخوردار هستند و از این رو معتقدیم در صورت مدیریت درست، می توان در قالب طرح های مدیریت مناطق، طرح های گردشگری موفقی در این حوزه ها اجرا کرد.
*** اما و اگرهای لایروبی خلیج گرگان
ابتکار اشاره ای هم به موضوع خلیج گرگان و جلسه ویژه برای ارزیابی این اکوسیستم داشت و گفت: کارشناسان معتقدند که کار بدون ملاحظات کارشناسی و فنی و در مدت زمان بسیار کوتاه می تواند تبعات و عواقب جبران ناپذیری برای خلیج گرگان به همراه داشته باشد.
معاون رئیس جمهوری ادامه داد: با توجه به پسروی آب دریای خزر، کارشناسان تردید دارند که اقداماتی همچون لایروبی منجر به افزایش سطح آب در خلیج گرگان شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت تکمیل مطالعات و شناسایی کانون های گرد و غبار در استان با همکاری دانشگاه های استانی، تصریح کرد: برنامه ها و اقدامات قابل اجرا در این حوزه نیز باید به تصویب شورای برنامه ریزی استان برسد.
وی افزود: حتی در صورتی که امروز شاهد شرایط بحرانی ناشی از کانون های داخلی گرد و غبار در استان نباشیم، باید منشاء داخلی و خارجی گرد و غبار در استان شناسایی و تحلیل تصاویری ماهواره ای و نتایج کسب شده از دستگاه های پایش ذرات ریز 2.5 میکرون گرد و غبار ناشی از کانون های خارجی استان همچون کانون قره قوم، جهت ارائه گزارش به وزارت امور خارجه کشور و پیگیری اقدامات بین المللی در این زمینه، صورت گیرد.
ابتکار اشاره ای هم به آمادگی سازمان متبوع خود برای اصلاح ساختار سازمانی و نیروی انسانی داشت و خاطرنشان کرد: علاقمند به تقویت ساختار محیط زیست استان ها هستیم.
*** نصب سنسور حرارت در پارک ملی گلستان
به گفته وی، به رغم مشکلات اعتباری و نیرویی سازمان، اقدامات بسیار خوبی در سطح استان شکل گرفته است که از آن جمله می توان به کاهش میزان آتش سوزی جنگلی در استان اشاره کرد.
ابتکار افزود: استفاده از فناوری نوین نصب سنسورهای حساس به حرارت در جنگل های گلستان با همکاری سازمان هواشناسی که قرار است به عنوان الگو در سایر مناطق جنگلی کشور هم توسعه یابد، کمک بزرگی به کاهش آتش سوزی مناطق جنگلی در استان است.
معاون رئیس جمهوری اشاره ای هم به اقدامات صورت گرفته در حوزه جنگل به واسطه نقش نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست داشت و اظهار کرد: تخریب و از دست رفتن سرمایه های جنگل های هیرکانی بسیار نگران کننده است از این رو نظارت های بسیار دقیقی در این حوزه در حال انجام است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با ابراز تاسف از روند تخریبی بهره برداری از جنگل های هیرکانی به جای روند بازسازی، گفت: از این رو جلسات متعددی با دستگاه های مرتبط از جمله وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در زمینه واردات چوب و کنترل برداشت چوب صنایع مرتبط از جنگل های طبیعی برگزار کردیم.
به گفته وی، جنگل های ایران حداقل برای چند سال توانایی ادامه این روند غلط را ندارند زیرا خشکسالی های پی در پی، زباله، شیرابه، برداشت بی رویه، چرای بیش از ظرفیت دام در این مناطق، دخل و تصرفات و تغییر کاربری از جمله مواردی است که جنگل های ایران را در وضعیت بسیار شکنده قرار داده است.
*** تشکیل کمیته ویژه دولت یازدهم برای حفاظت از جنگل های طبیعی
ابتکار با ابراز نگرانی از تکرار سرنوشت جنگل های بلوط زاگرس برای جنگل های هیرکانی و گلستان، گفت: نتایج جلسات به رئیس جمهوری منتقل شد و بنا به دستور رییس جمهوری مقرر شد طی هفته آینده جلسه یا به میزبانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی ذیل کمیته ویژه دولت یازدهم در این حوزه تشکیل شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: تاکید رئیس قوای مجریه و مقننه، توقف بهره برداری از جنگل های هیرکانی و اعلام طرح تنفس جنگل ها و تمرکز بر موضوعاتی همچون گردشگری پایدار جنگلی با برنامه ریزی و سیاست گذاری درست و توجه به الزامات زیست محیطی است.
وی ادامه داد: تالاب، جنگل، گرد و غبار، پسماند، مدیریت مناطق حفاظت شده از جمله مواردی است که با جدیت در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و مورد پیگیری و برنامه ریزی و اقدام واقع می شود.
ابتکار ابراز امیدواری کرد: همکاری نمایندگان مجلس دهم با سازمان حفاظت محیط زیست منجر به رفع چالش های متعدد محیط زیست کشور به رغم چالش های اعتباری و نیرویی شود.
*** نمایندگان به حل مشکلات زیست محیطی یاری رسانند
ابتکار در این دیدار ضمن تقدیر از نگاه جامع و زیست محیطی نمایندگان حاضر در جلسه، گفت: انتظار می رود نمایندگان مجلس دهم با توجه به اهمیت محیط زیست به عنوان یکی از بحران های ملی و تهدیدهای جدی اقتصادی، اجتماعی و امنیتی با نگاهی بلند، جامع، فرابخشی، فرا استانی و فرا قومیتی، دولت را در حل مسائل محیط زیستی یاری رسانند.
معاون رئیس جمهور با یادآوری تلاش برخی نمایندگان مجلس نهم برای انحلال سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل مخالفت با احداث جاده ابر، خاطرنشان کرد: محیط زیست هرگز مانع یا مخالف توسعه نبوده مشروط به آنکه توسعه ملازم با حفظ محیط زیست و رعایت الزامات زیست محیطی باشد یا در تعریف جامع تر بر مبنای توسعه پایدار قرار بگیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به برنامه ملی مشارکت ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030 داشت و افزود: اگرچه بسیاری از کشورها با شرایط مشابه ایران خود را ملزم به کاهش 30 درصدی تولید و انتشار گازهای گلخانه ای کردند اما ایران به شرط رفع کامل تحریم ها و انتقال فناوری های نوین، برنامه ای 12 درصدی برای کاهش تولید و انتشار گازهای گلخانه ای ارائه داد.
*** هم راستایی برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای با سیاست های ملی صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی در کشور
وی ادامه داد: البته بر اساس دستورالعمل و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه اصلاح الگوی مصرف انرژی، کاهش 50 درصدی مصرف انرژی باید در دستور کار قرار گیرد و از این رو برنامه ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در راستای سیاست های ملی برای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی در کشور قرار دارد.
ابتکار ضمن مرور آمار پنج برابری مصرف خانگی انرژی در ایران در مقایسه با کشورهای اروپایی، گفت: تخصیص یارانه به منابع انرژی و آب و قیمت پائین این منابع در ایران از مهم ترین علل عدم صرفه جویی و مصرف بهینه در کشور و از بین رفتن ثروت ملی است و از این رو واقعی کردن قیمت منابع انرژی و آب ضروری است.
معاون رئیس جمهوری با اشاره به تفویض اختیار سازمان حفاظت محیط زیست به مدیران کل استانی برای صدور مجوز ارزیابی 20 عنوان پروژه توسعه ای و عمرانی، اظهار کرد: این اقدام با هدف تمرکز زدایی و تسهیل توسعه استانی همراه با رعایت ضوابط و استانداردهای زیست محیطی صورت گرفت.
وی اشاره ای هم به موضوع مصوبه دو هفته گذشته دولت در زمینه اصلاح آئین نامه ارزیابی داشت و گفت: خوشبختانه شرایط برای نظارت بر روند اجرای پروژه ها پس از دریافت مجوز ارزیابی ایجاد شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: امروزه استفاده از فناوری سبز در عرصه کشاورزی و صنعت دنیا بسیار مورد توجه قرار دارد و همین موضوع منجر به رفع تضاد توسعه و محیط زیست و رشد اقتصادی سبز در بسیاری از کشورهای دنیا شده است.
*** حذف هزینه های زیست محیطی منجر به تحمیل هزینه های بالاتری به جامعه خواهد شد
به گفته وی، به منظور حفظ حقوق نسل های کنونی و آتی و عدم تحمیل هزینه های مختلف از جمله هزینه های درمانی به آن ها، ضروری است ایران نیز حرکت در مسیر توسعه پایدار و صنعت و رشد اقتصادی سبز و توجه به حفظ محیط زیست را از ابتدای ایده پردازی پروژه های توسعه ای و عمرانی تا پایان فرآیند پروژه و همچنین لحاظ کردن هزینه های زیست محیطی، در اولویت قرار دهد.
ابتکار ضمن تاکید بر این موضوع هزینه های حفظ محیط زیست همچون هزینه های کاهش آلایندگی قابل کنترل و بسیار کمتر از هزینه های درمان بیماری های ناشی از آلودگی و تخریب محیط زیست است، تصریح کرد: تلاش برای حفظ محیط زیست منجر به بازدهی بیشتر اقتصاد نیز خواهد شد زیرا به طور نمونه صنعتی که موضوع مدیریت انرژی را در دستور کار خود قرار می دهد علاوه بر کمک به حفظ منابع و محیط زیست، در هزینه های خود نیز صرفه جویی می کند.
وی خاطرنشان کرد: حذف هزینه های زیست محیطی یا عدم شفاف سازی آن ها منجر به تحمیل هزینه های بالاتری به جامعه خواهد شد و در اصل لحاظ کردن هزینه های محیط زیستی منجر به توجیه اقتصادی پروژه های توسعه ای و عمرانی خواهد شد و از همین رو می توان گفت بخش مهمی از ضرر و زیان های بخش اقتصادی ما به دلیل نادیده گرفتن هزینه های محیط زیستی است.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه بحران های محیط زیست مرز ندارد کل جهان را درگیر خود کرده است، گفت: بر همین اساس و به منظور کاهش بحران های زیست محیطی، تفکر اقتصادی گذشته که بر مبنای اقتصاد خطی و دستیابی به رشد و پیشرفت اقتصادی به هر قیمتی بود، اکنون این تفکر به اقتصاد دوار تغییر کرده است.
به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، اقتصاد دوار به معنای آن است که هیچ چیزی پسماند و ضایعات به شمار نمی رود و تمام آنچه از انرژی و ماده که مورد استفاده قرار می گیرد باید به چرخه طبیعت باز گردد.
ابتکار در خصوص خواسته ها و دغدغه های مطرح شده از سوی نمایندگان استان در نشست نیز با بیان اینکه ارزیابی شهرک صنعتی گمیشان در مرحله نهایی قرار دارد، گفت: یکی از اقدامات مهم زیست محیطی در گلستان را می توان خروج جاده ترانزیتی از پارک ملی گلستان دانست که پیش از این نیز در دولت خاتمی مصوب شده بود ولی پس از سال ها غفلت، در دولت یازدهم مجددا مورد پیگیری قرار گرفت و در نهایت با همکاری وزارت راه و شهرسازی، در مرحله اجرایی شدن قرار گرفته است.
وی ضمن اشاره به چالش های اعتباری دولت یازدهم و با مرور روند شکل گیری و فعالیت صندوق ملی محیط زیست در دولت هشتم و یازدهم، تصریح کرد: ساز و کار صندوق تنها در برگیرنده موضوع و حوزه محیط زیست نیست و می تواند موضوعات مهمی چون اشتغال سبز، اقتصاد سبز و رشد سبز را هم برای کشور به همراه داشته باشد.
ابتکار خاطرنشان کرد: اهمیت روز افزون مسائل مرتبط با حوزه محیط زیست منجر به ایجاد نقشی مهم و موثر برای صندوق ملی محیط زیست در ابعاد اقتصادی و معاملات بین المللی خواهد شد.
معاون رئیس جمهور با یادآوری ظرفیت های مختلف صندوق ملی محیط زیست برای کشور، گفت: کارکرد اصلی صندوق ملی محیط زیست شتاب دهی به موضوع اقتصاد سبز و تسهیل سرمایه گذاری در حوزه های مختلف کشاورزی و صنعتی برای اهداف محیط زیستی است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از نمایندگان مجلس خواست با حمایت از صندوق ملی محیط زیست، برای رفع مشکلات و چالش های زیست محیطی کشور گامی مهم بردارند.
بنابراین گزارش، سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در ابتدای این دیدار ضمن یادآوری حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در صحن علنی و کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی، گفت: به منظور تعامل بیشتر میان دو قوا و اجرایی شدن سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست، از سایر کمیسیون ها و فراکسیون ها نیز درخواست وقت برای حضور و گفت و گو شده است.
وی با اشاره به عضویت هفت نماینده در مجمع نمایندگان گلستان، اظهار کرد: به دلیل تشکیل جلسه ای همزمان در وزارت کشور و اهمیت موضوع، تنها حضور چهار نماینده از جمله رئیس مجمع نمایندگان گلستان را در این جلسه، شاهد خواهیم بود.
مجابی با شرح گزارشی از وضعیت اعتباری سازمان حفاظت محیط زیست، ابراز امیدواری کرد: با بهبود شرایط اعتباری دولت یازدهم و ارائه اعتبارات و تخصیص های بیشتری به این سازمان، بتوان گام های بهتری در زمینه حفاظت از محیط زیست کشور و ارتقاء کمی و کیفی نیروهای حافظ آن به ویژه در حوزه محیط بانی داشت.
*** انتقال آب و اثرات تخریبی آن بر محیط زیست و زندگی مردم در استان دغدغه نمایندگان گلستان
اسداله قره خانی نماینده علی آباد کتول و عضو کمیسیون انرژی، علیرضا ابراهیمی منتخب مردم رامیان و آزادشهر و از اعضای کمیسیون فرهنگی، نور محمد تربتی نژاد نماینده گرگان و آق قلا و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و رامین نورقلی پور نماینده کردکوی، بندر ترکمن و بندرگز و عضو کمیسیون صنایع انرژی از جمله حاضران در این جلسه بودند که به طرح دیدگاه ها و دغدغه های خود در حوزه محیط زیست گلستان پرداختند.
انتقال آب از چشمه های زرین گل و اثرات تخریبی آن بر محیط زیست و زندگی مردم در استان، واگذاری مسئولیت مدیریت یکپارچه زیست محیطی جنگل ابر به گلستان، احیاء و نجات خلیج گرگان، تخصیص اعتبار برای مقابله با آتش سوزی جنگلی، افزایش نیروهای محیط بان در استان، جلوگیری از روند بیابانی شدن استان و پیشگیری از تشکیل کانون های جدید گرد و غبار داخلی، رفع موانع مدیریت صحیح پسماند، جلوگیری از روند تخریب جنگل بر اثر برداشت بی رویه و قاچاق چوب، ایجاد شرایط برای توسعه استان همراه با رعایت الزامات زیست محیطی و به منظور تامین معیشت و اشتغال مردم، استفاده بیشتر از توان علمی و پژوهشی دانشگاه ها در طرح های مطالعاتی و پژوهشی محیط زیست استان، عدم صدور مجوز تاسیس پتروشیمی و پالایشگاه به صورت تجمیعی به دلیل خطرات ناشی از آتش سوزی و حوادث از جمله مهم ترین خواسته های مطرح شده توسط نمایندگان در این نشست بود.
اسماعیل مهاجر مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان نیز در این جلسه با ارائه گزارشی مختصر از اقدامات صورت گرفته طی سه سال گذشته در حوزه محیط زیست استان، گفت: تسهیل توسعه پایدار استان و افزایش زمینه اشتغال برای مردم با مصوبه دولت و مشروط به رعایت الزامات زیست محیطی، تدوین برنامه های مدیریت زیست بومی تالاب های استان و آماده سازی آن ها برای اجرا با مشارکت جوامع بومی و محلی از جمله مهم ترین دستاوردهای محیط زیستی در این دوره بوده است.
وی افزود: تعامل با صنعت به منظور تشویق و ترغیب برای رعایت الزامات زیست محیطی، ساماندهی مدیریت پسماند، شناسایی کانون های داخلی گرد و غبار با همکاری دانشگاه های استان، برنامه ریزی و سیاست گذاری برای توسعه طرح های گردشگری پایدار یا اکوتوریسم در استان، پیگیری تخصیص حق آبه محیط زیست از سوی وزارت نیرو و تخصیص آن، کاهش و پیشگیری از آتش سوزی جنگل ها، ارتقاء سطح مناطق حفاظت شده محیط زیست از دیگر اقدامات صوررت گرفته در این حوزه است.
حمیدرضا جلالوندی مدیرکل دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست با شرح روند بررسی ارزیابی پروژه های توسعه ای و عمرانی در کشور، گفت: زمان بر بودن ارزیابی پروژه ها به دلایل متعددی همچون تعدد و ترافیک بالای پروژه ها در کشور یا عدم ارائه اطلاعات کافی و کامل از سوی مشاوران ارزیابی پروژه است.
وی توضیحاتی نیز در خصوص وضعیت ارزیابی ناحیه صنعتی گمیشان و انتقال آب رودخانه های زرین گل در استان ارائه داد و افزود: آنچه در حین پروژه انتقال آب رخ داد با مجوز کسب شده مغایرت داشت.
حمید گشتاسب میگونی مدیرکل دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست نیز گزارشی از اقدامات صورت گرفته در بخش های مختلف همچون تالاب های استان، طرح صیانت از جنگل های هیرکانی و مدیریت یکپارچه جنگل ابر ارائه داد.