اعزام گروه محیط بانان برای دوره های آموزشی به اتریش، برگزاری کارگاه آموزشی با کشورهای چین، ژاپن و نروژ و همکاری با برخی بانک های خارجی دستاوردهایی از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک هستند. طی چند سال اخیر، محیط زیست کشور فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته و همچنان با برخی از مشکلات دسته و پنجه نرم می کند اما آیا دیگر توانی برای آن باقی مانده است تا ضربه های مهلک فعالیت های انسانی را تاب بیاورد؟
بنا بر اعلام کارشناسان، توان اکولوژیک کشور به پایان رسیده و به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، از هر یک سال توان محیط زیستی کشور یک سال و نیم استفاده کرده ایم و این یعنی نفس محیط زیست به شماره افتاده است.
در این میان، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بارقه امیدی در دنیای محیط زیست ایجاد و این چشم انداز را پررنگ کرد که می توان با همکاری بین المللی جان دوباره ای به محیط زیست کشور داد.
معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در این باره به ایرنا گفت: پیش از برجام هم روابط ما با بسیاری از کشورها مناسب بود و توافق نامه های زیادی به امضا رسید اما پس از برجام قوت بیشتری یافت و بسیاری از تفاهم نامه ها در یکسال اخیر اجرایی شد و در بسیاری از موارد، موفق شدیم یک سری از حمایت ها را دریافت کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال تفاهم موبوط به دوره های آموزشی محیط بانان اجرایی شد و بر این اساس یک گروه از محیط بانان برای گذراندن این دوره آموزشی به اتریش اعزام شدند و این روند همچنان ادامه دارد.
معاون رییس جمهوری ادامه داد: همچنین تاکنون چندین دوره آموزشی برای متخصصان و مدیران نفت در حوزه محیط زیست با همکاری کشور نروژ برگزار شد و یک دوره آموزشی مجازی نیز با یکی از دانشگاه های معتبر دنیا در حال برگزاری است.
وی به برگزاری چندین کارگاه با همکاری ژاپن اشاره کرد و گفت: همچنین قرار است یک دوره آموزشی با همکاری کشور چین برگزار شود که 24 نفر از مدیران ایرانی در آن حضور می یابند.
*** توسعه همکاری در زمینه تغییر اقلیم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در نشست پاریس که سال گذشته با حضور بیش از 190 کشور برگزار شد، کشورها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای متعهد شدند که بر اساس آن، ایران نیز متعهد شد چهار درصد بدون شرط و هشت درصد به شرط برداشته شدن تحریم ها تا سال 2030 از انتشار گازهای گلخانه ای خود بکاهد.
ابتکار افزود: در این راستا، ایران برنامه هایی در این زمینه را تعریف، مصوب و اقداماتی را نیز آغاز کرده اما از آنجا که موضوع محیط زیست یک مساله فرامرزی است، به نتیجه رسیدن آن مستلزم همکاری کشورهای دیگر است.
وی ادامه داد: در این زمینه، به یک سری امکانات و تجهیزات فنی کاهنده گازهای گلخانه ای نیاز است که در حال حاضر با چین و ایتالیا در این زمینه به توافقاتی رسیدیم تا بتوانیم گام های عملی در جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برداریم.
دریافت پیشنهاد همکاری های بین المللی صندوق ملی محیط زیست
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: همچنین در دوران پسابرجام صندوق ملی محیط زیست بسیار فعال شده و در یکسال گذشته پیشنهادهای زیادی مبنی بر همکاری های بین المللی دریافت کرده است.
وی اظهار کرد: علاوه بر این، موفق به امضای تفاهم نامه با برخی بانک های خارجی مانند بانک اتریشی RBI شدیم که در آن بر حفظ و صیانت از محیط زیست تاکید شده است.
ابتکار گفت: بعد از برجام توانستیم صندوق ملی محیط زیست را به عنوان شتاب دهنده فناوری های سبز فعال کنیم که در این راستا بسیاری از شرکت های خارجی علاقه مند به همکاری با این صندوق شدند و کشورهایی که در زمینه فناوری های سبز پیشگام هستند و یا به سرمایه گذاری در ایران علاقه دارند، و یا می خواهند فناوری خود را از طریق همکاری با صندوق ملی محیط زیست معرفی کنند، اعلام همکاری کردند.
حضور پررنگ کشورها در جشنواره بین المللی فیلم سبز
معاون رییس جمهوری گفت: پنجمین دوره جشنواره بین المللی فیلم سبز امسال بعد از 10 سال وقفه برگزار شد که در آن حدود 400 فیلم خارجی حضور داشت. این مشارکت بی نظیر بود و قطعا یکی از دستاوردهای دوران پسابرجام است.
وی در ادامه به برگزاری نمایشگاه بین المللی محیط زیست اشاره کرد و افزود: پانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست با شعار ' اقتصاد سبز دوران پساتحریم ' با حضور 271 شرکت داخلی و 33 شرکت خارجی از 20 کشور جهان شامل انگلیس، آلمان، سوئد، فرانسه، آمریکا، ایرلند، کانادا، تایوان، بلژیک، ایتالیا، فنلاند، اسپانیا، چک، هلند، اتریش، برزیل، نیوزیلند، دانمارک، ترکیه و سوییس برگزار و در آن، آخرین دستاوردها در عرصه حفاظت محیط زیست، تامین، تجهیز و نصب تجهیزات زیست محیطی، انرژی های پاک، بازیافت، تصفیه و بهینه سازی مصرف انرژی، پایش آلودگی هوا، آب و پساب و تجهیزات آزمایشگاه های معتمد ارائه شد.
معاون رییس جمهوری ادامه داد: در این نمایشگاه فرصت مناسبی برای برقراری ارتباط بیشتر با شرکت های محیط زیستی کشورهای دیگر فراهم شد.
وی تاکید کرد: قطعا فرصت دوران پسا برجام در محیط زیست می تواند در زمینه فناوری های سبز کمک کند.
تداوم نادیده گرفتن حق محیط زیستی ایران در جف
ابتکار گفت: البته در میان این موفقیت ها، کمبودهایی نیز احساس می شود که یکی از آنها تداوم نادیده گرفتن حق محیط زیستی ایران در صندوق جهانی تسهیلات محیط زیستی ( جف) است که همچنان برای پروژه های ایران محدودیت قائل هستند، هر چند سایر سازمان های بین المللی در این زمینه همکاری خوبی با ایران دارند.
ابتکار تاکید کرد: درست است که گام های عملی زیادی برداشته شده و برخی نیز اجرایی شده اند اما بسیاری از این فعالیت ها در سطوحی قرار دارند که باید هر چه سریعتر تکمیل شوند.