مهناز مظاهری روز چهارشنبه در نشست تخصصی مواد سرطان زای پیرامون ما، افزود: امروزه در ٢٨ کشور دنیا محصولات بیوتکنولوژی کشت می شود.
وی اظهار کرد: ١.٨ دهم میلیون هکتار مزارع در دنیا زیرکشت محصولات بیوتکنولوژی است که در سال ٢٠١٤ یک درصد از این مزارع کاهش یافت؛ این نشان می دهد که دنیا به سمت کاهش این محصولات پیش می رود.
مظاهری ادامه داد: اکنون در اروپا، روسیه و تایوان مصرف محصولات بیوتکنولوژیک منع شده و در تایلند نیز این مساله در حال بررسی است؛ بنابراین استفاده از این محصولات باید مورد دقت و توجه زیاد قرار گیرد.
وی با بیان اینکه پیش بینی ها نشان می دهد در سال 2020 جمعیت جهان به 7.6 دهم میلیارد نفر خواهد رسید و 98 درصد آنها در کشورهای در حال توسعه خواهند بود، افزود: اکنون 840 میلیون نفر در دنیا گرسنگی مزمن دارند که 800 میلیون نفر آنها در کشورهای در حال توسعه به سر می برند.
مظاهری با تاکید بر اینکه به کشاورزی پایداری نیاز داریم که سلامت جامعه و محیط زیست را درپی داشته باشد، ادامه داد: بیش از چهار دهه در مورد اینکه می توان ژن هایی را از یک موجود به موجود دیگری انتقال داد و محصول موردنظر را تولید کرد، تحقیق شده است؛ اما همیشه این طور نیست و شاید محصول موردنظر تولید نشود بنابراین در این زمینه باید دقت کافی داشت.
وی گفت: سه نوع مقاومت شامل مقاومت به علف کش ها، حشرات و ویروس ها در گیاهان دستکاری شده ژنتیکی ایجاد می شود که در اثر مقاومت به علف کش ها کشاورزان مجبور می شوند حجم بیشتری از این سموم را استفاده کنند.
مظاهری تاکید کرد: در کشور ما روی این محصولات مطالعات دقیقی صورت نگرفته است؛ از این رو به خوب یا بد بودن آنها کاملا واقف نیستیم بنابراین باید احتیاط لازم را در تولید و مصرف این محصولات داشته باشیم.
وی ادامه داد: برای این منظور باید خطرات احتمالی ارزیابی شود تا وقتی کامل شد بتوانیم مدیریت خطر را اعمال کنیم زیرا ما به پروتکل کارتاهینا که در مورد محصولات دستکاری ژنتیکی است، متعهد هستیم و باید به تناسب آن عمل کنیم.
مظاهری افزود: بر اساس این پروتکل، چند وقتی است روی برخی روغن ها برچسب تراریخته بودن نصب می شود این کار بسیار خوبی است زیرا آگاهی رسانی می شود اما توضیحی در مورد این نوع محصول داده نشده است تا مردم از خطرات یا مزایای آن مطلع شوند.
وی گفت: تمام نهادها از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست باید نقش و وظیفه خود در سلامت مردم را به خوبی انجام دهند، وظیفه سازمان محیط زیست ارزیابی خطر و حفظ تنوع زیستی است که بر این اساس ویژه نامه ایمنی زیستی را تهیه و بر اساس آن عمل می کند.
به گزارش ایرنا، مظاهری یادآور شد: بسیاری از کشورها درآمد خوبی از بیوتکنولوژی دارند با این حال باید توجه لازم در بکارگیری این محصولات صورت گیرد؛ سازمان محیط زیست نیز معتقد است ورود آن به بخش کشاورزی باید با دقت بیشتری انجام شود زیرا به طور مستقیم با تغذیه و سلامت مردم در ارتباط است.