ابعاد و شاخص های پژوهشی، آموزشی و نوآوری در دانشگاه ها و پژوهشگاه های کارآفرین
دکتر مصطفی کریمیان اقبال، رئیس بخش غرب آسیا و شمال آفریقا (WANA ) انجمن IASP (انجمن بین المللی پارکهای علمی) با اشاره به اینکه بحث دانشگاههای کارآفرینی، نه تنها در وزارت علوم، بلکه در سایر ارگانها هم در حد شعار باقی مانده است، افزود: متأسفانه هنوز کار کارشناسی و منسجمی در باره ابعاد مختلف راه اندازی دانشگاه های کار آفرین صورت نگرفته و مکانیزمها، فرآیندها و معیارها مشخص نشده است.
وی اظهار امیدواری کرد: که رویداد اینوتک بتواند دیدگاه ها و مشکلات در این زمینه را در جامعهی علمی کشور مطرح کند.
به گفته دکتر کریمیان اقبال، شش تا هفت معیار مهم در باره دانشگاهها و پژوهشگاههای کارآفرین وجود دارد که از آن جمله، شاخصها و معیارهای آموزش مناسب، پژوهشهای کارآفرین محور، نوآوری و فنآوری، اشتغالپذیری و بینالمللی بودن فعالیتهاست.
وی افزود: در دانشگاههای کار آفرین، باید نرخ ورود به بازار در فارغالتحصیلان بالاباشد . همچنین این دانشگاهها از نظر زیر
ساختهای ارتباطی قویترند و توجه زیادی به آموزش از راه دور دارند.
رئیس بخش غرب آسیا و شمال آفریقا انجمن IASP (انجمن بینالمللی پارکهای علمی) با اشاره به اینکه برای رشد علمی و اقتصادی کشور چارهای جز توسعهی دانشگاهها و پژوهشگاههای کار آفرین نداریم، خاطر نشان کرد: متأسفانه هنوز الگوی مناسبی در باره دانشگاه کار آفرین در ایران وجود ندارد ولی برخی از دانشگاهها از جمله صنعتی شریف، صنعتی اصفهان و علم و صنعت گامهای خوبی در این باره برداشتهاند.
دکتر کریمیان اقبال افزود: مثلاً در دانشگاه صنعتی اصفهان بیش از 700 ایده تجاریسازی وجود دارد که منجر به شکل گرفتن 40 فعالیت صنعتی شده است.
وی تصریح کرد: در پانل سوم رویداد، در باره تجربهی این دانشگاهها صحبت خواهد شد.دکتر کریمیان اقبال اصلی ترین چالشها برای راهاندازی دانشگاههای کار آفرین در کشور را نبود فرهنگ مناسب کار آفرینی در دانشگاهها و استقلال دانشگاهها از دولتها دانست و افزود: دانشگاهها باید به عنوان سازمانهای فعال ، پویا و مستقل عمل کنند تا با شناخت نیازهای جامعه و منطقه در محیطی رقابتی بتوانند به رشد صنعت، پژوهش و اقتصاد کمک کنند.
دکتر کریمیان اقبال در باره معیارهای پژوهشگاههای کار آفرین نیز گفت: نسبت کمتر تأمین بودجه از بخش دولتی نسبت به بخشهای غیر دولتی، تعداد ثبت اختراعها و تعداد شرکتهای زایشی که از دل پژوهشگاهها شکل میگیرد از مهمترین معیارهای، پژوهشگاههای نسل سوم و کار آفرین است.
دکتر محمد مهدی آخوندی رئیس پژوهشگاه فن آوریهای نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ـ ابن سینا نیز در این نشست با اشاره به اینکه پژوهشگاه ابنسینا سعی کرده است که با توجه به آموزش نیروی انسانی متخصص، پژوهشهای نوآور و فراهم کردن زیر ساختها برای ارتباط پژوهش با صنعت و بازار کار، به معیارهای پژوهشگاههای نسل سوم و کار آفرین نزدیک شود، افزود: این پژوهشگاه تلاش می کند پژوهشها و آموزشهای خود را در راستای نیازهای جامعه و ارتقاء سلامت مردم برنامه ریزی کند.
وی تأکید کرد: پرداختن به ابعاد مختلف و گامهایی که باید دانشگاهها و پژوهشگاهها بردارند تا به سمت نسل سوم و کار آفرین حرکت کنند از مباحثی است که بهتر است در پانل سوم رویداد مورد تأکید قرار گیرد.
دکتر علی نجومی، عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران نیز با اشاره به اینکه بحث دانشگاهها و پژوهشگاههای کار آفرین حدود بیست سال است که در کشور مطرح است، تأکید کرد: تاکنون صدها مقاله در این باره نوشته شده است ولی برای تبدیل دانشگاههای نسل دوم به دانشگاههای کار آفرین نیاز به زیر ساختهایی است که بهتر است با نگاهی جامعتر و در همایشی وسیعتر به گفتگو و مباحثه گذاشته شود.
دکتر نجومی پیشنهاد کرد که در پانل سوم دومین رویداد اینوتک سلامت ، در باره ابعاد پژوهشی، آموزشی و نوآوری دانشگاه های کار آفرین و نقش آنها در شکلگیری اکوسیستم کار آفرین در کشور صحبت شود.
گفتنی است که در پایان این نشست مقرر شد که این پانل با محور ارایه معیار های آموزش، پژوهش و نو آوری و چگونگی ایجاد دفاتر انتقال فنآوری در دانشگاه ها آغاز و تجربه سه دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی اصفهان و علوم تحقیقات ارائه و همچنین پژوهشگاه ابن سینا و پژوهشگاه رویان به دست آوردها و مدل های خود برای دستیابی به پژوهشگاه کارآفرین بپردازند . دومین نشست هماهنگی ، ماه آینده جهت نهایی نمودن اداره پانل برگزار خواهد شد.
از معاونان آموزش و پژوهش دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، اعضای هیئت علمی دانشگاهها، دانشجویان و افراد علاقهمند به حوزههای کار آفرینی به ویژه در بخش سلامت دعوت میشود تا در این پانل علمی و آموزشی شرکت کنند.
لازم به ذکر است که دومین رویداد ملی اینوتک سلامت با همکاری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و پژوهشگاه ابن سینا از سوم تا پنجم شهریور ماه امسال در تهران برگزار می شود. علاقه مندان میتوانند برای کسب آگاهی بیشتر و ثبت نام ، به سایت این رویداد به آدرس www.inotechsalamat.com مراجعه کنند.
No tags for this post.