مهدی گل محمدی در گفتوگو با ایسنا منطقه اصفهان، با بیان اینکه به نظر میرسد توسعه اقتصاد دانشبنیان فرصتی برای تحقق اقتصاد مقاومتی است و میتواند موجب پیشتازی سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی کشور باشد، اظهار کرد: یکی از راههای رسیدن به این نقطه، اجرای درست و صحیح برنامهها و اسناد ملی مصوب مرتبط با موضوع است.
وی با بیان اینکه در عرصه بینالمللی پیشبینیشده که در آینده نزدیک روند رشد فعالیتها بهگونهای شود که شاهد جهانی دوقطبی باشیم، افزود: اما این قطببندی با گذشته متفاوت است، یک قطب با بن مایهای از اقتصاد مبتنی بر تفکر، اندیشه و ارزشافزوده و قطب دیگر بر مبنای بهرهگیری از باقیمانده منابع زیرزمینی است.
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان اصفهان ادامه داد: اقتصاد دانشبنیان قطبی است که به سمت مهیا کردن ارزشافزوده در حال رشد است و در آن نیروی انسانی توانمند و کارآمد موتور محرکه اصلی و پیشتاز در این گونه از اقتصاد محسوب میشود، اقتصاد مقاومتی نیز بر حرکت و استقرار سیستمهای مبتنی بر دانش، علم و تفکر تأکید دارد.
گل محمدی اضافه کرد: در اسناد ملی موجود و به خصوص در نقشه جامع علمی کشور، راهبردهای کلانی تعریف شده که تعدادی از آنها به اقتصاد مقاومتی در ابعاد فعالیتهای اجرایی و اقدامات متکی بر دانش تأکید دارد. اجرای راهبردهای مذکور بر عهده ارکان مختلفی از قوه مجریه کشور قرار داده شده است و هر یک از وزارتخانهها نقش متفاوتی را در این راستا به عهده دارند، به همین دلیل هماهنگی همه دستگاهها بسیار پر اهمیت است و لذا تعامل گسترده این دستگاهها و توجه به عرصه نوآوری در توازن با کشش بازار، نتایج مناسبی به بار خواهد آورد.
اجرای کند راهبردهای کلان کشور در زمینه دانشبنیان
وی ادامه داد: متأسفانه روند اجرای راهبردهای کلان کشور در زمینه شرکتهای دانشبنیان، کند است و البته در بسیاری از آنها آموزش رکن اصلی انجام همان راهبردها است که زمانبر است. از اینرو این موضوع در هیات مدیره طرح شده که مطالعهای چابک در خصوص بررسی نقشه جامع علمی، بررسی شرایط تعاملات داخلی و بیرونی مراجع ذیربط در جهت اهمیت بخشیدن بیشتر به فعالیتهای اجرایی شرکتهای دانشبنیان انجام شود. همچنین بررسی روشهای رفع موانع و مشکلات شرکتهای دانشبنیان در استفاده از قوانین مربوط به کسبوکار آنها، پیگیری اجرایی کردن و برنامهریزی برای حمایتهای تعریف شده از شرکتهای دانشبنیان در جهت تجاریسازی، مطالعه، رایزنی و ارایه پیشنهاد به مراجع ذیربط برای در اختیار قراردادن "بازار" به فناوران و شرکتهای دانشبنیان بررسی شود. بررسی این موارد پیشزمینهای برای تدوین سند راهبردی انجمن شرکتهای دانشبنیان است.
رییس هیاتمدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان اصفهان با بیان اینکه مهمترین موضوع برای شرکتهای دانشبنیان اندازه و کشش بازار است، توضیح داد: در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان آماده عرضه محصولات خود هستند و یا پتانسیل تولید و ارایه راهحلهای مختلف را دارند، اما تقاضا کنندههایی که وجود دارند و یا بالقوه موجودند، ساماندهی نشدهاند. به عبارتی پل ارتباطی بین عرضه و تقاضا، وجودی بسیار کمرنگ دارد.
گل محمدی با بیان اینکه لازم است تا مکانیزم هایی برای در اختیار گذاشتن بازار به شرکتهای دانشبنیان تعریف شود، گفت: علاوه بر این لازم است تا حمایتهای گستردهای از این گونه شرکتها صورت پذیرد. منظور از حمایت، ایجاد و گشایش بازار کار مناسب است.
وی افزود: اصفهان با توانی در اندازه حداقل 151 شرکت دانشبنیان در کسبوکارهای متنوع و پر اولویت به شرط آن که بجا و به اندازه حمایت شوند میتواند در عرصه نوآوری و تجاریسازی نقش پررنگی در به حرکت درآوردن چرخه اقتصادی کشور در محمل اقتصاد دانشبنیان ایفا کند. اگر قرار باشد مطابق برنامه 51 درصد درآمد ناخالص ملی از محصولات دانشبنیان فراهم شود، شرکتهای مستقر در اصفهان میتوانند سهم چشمگیری از این میزان را به خود اختصاص دهند.
ارتباط بودجههای تصویب شده با راهبردهای ملی نامشخص است
گل محمدی ادامه داد: ارتباط بودجههای تصویب شده با راهبردهای ملی نیز نامشخص است، اگر اهداف شرکتهای دانش بنیان معطوف تأمین 51 درصد درآمد ناخالص ملی باشد بودجه تصویب شده برای سال جاری مناسب نیست. اما از طرفی برنامههای روشن و مدونی نیز برای صرف بودجه مذکور بر اساس تقسیمبندی کسبوکارهای مختلف، اولویتهای ملی، کشش بازار و توان تخصصی موردنیاز به دست نیامده است به همین دلیل اظهارنظر منطقی برای کافی بودن یا نبودن بودجه مصوب سال 35 چندان میسر نیست. آنچه اهمیت دارد وجود نظام و یا برنامه منسجمی است برای صرف این بودجه وگرنه میتواند مخاطراتی به وجود آید که تا سالهای بعد هم ادامه داشته باشد.
وی اضافه کرد: بخش خصوصی و فعالان اقتصادی دانشبنیان باید در چارچوب مشخصی فعالیت کنند، در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان دارای هویت اقتصادی چشمگیری نیستند، زیرا هنوز این دیدگاه سنتی که خروجیهای شرکتهای دانشبنیان در حوزههای دولتی و به صورت خاص در مجموعههای پژوهشی به کار گرفته میشود و نه در بطن جامعه و بخشهای خصوصی وجود دارد.
تجاریسازی فناوری با ریسکهای بسیار بالایی مواجه است
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان اصفهان با بیان اینکه هنوز شرکتهای دانشبنیان از محصولات خود سود لازم را نمیبرند و در بسیاری از موارد تجاریسازی فناوری با ریسکهای بسیار بالایی مواجه است، گفت: مجلس از طریق وضع قوانین ویژه باید کمک کند تا ریسکهای موجود به حداقل برسد، اگر قرار باشد نیمی از درآمد ناخالص ملی را شرکتهای دانشبنیان تأمین کنند، مجلس نیز لازم است تا قوانین خاصی را تصویب کرده و قوه مجریه نیز بوروکراسی را در ارایه تسهیلات و حمایتها به حداقل ممکن برساند.
No tags for this post.