به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، آنتی باکتریال به ترکیباتی نسبت داده میشود که قادرند به صورت موضعی موجب مرگ باکتریها شوند یا رشد آنها را متوقف کنند بدون آنکه برای بافتهای اطراف مشکلی ایجاد شود.
مواد آنتی باکتریال در مواردی به عنوان داروهای آنتیبیوتیک مورد استفاده قرار میگیرند اما مقاومت به آنتیبیوتیکها در فرایند درمان از اهمیت ویژهای برخوردار است و آنتیبیوتیکهای جدید به افزایش مقاومت باکتریایی پاسخ ندادهاند؛ ازاینرو نیاز به رویکردهای نوآورانه برای مبارزه با عفونتهای باکتریایی احساس میشود.
دکتر نادیا محمودی خطیر محقق دانشگاه الزهرا هدف از انجام این طرح پژوهشی را بررسی خواص آنتی باکتریال نانوذرات اکسید روی/آهن عنوان کرد.
وی افزود: در این پژوهش نانوذرات اکسید روی/آهن با روشی ساده سنتز شدهاند. این نانوذرات دارای کیفیت و خلوص بالایی هستند و اندازه آنها تقریباً یکسان است. این موضوع سبب شده است تأثیر آنتی باکتریال این نانوذرات بیشتر نمود پیدا کند و کارایی آنها بهبود یابد.
محمودی در مورد نحوه تأثیر این نانوذرات بر میکروبها گفت: بالا بودن نسبت سطح به حجم نانوذرات سبب میشود یونها با سهولت بیشتری منتشر شوند. یونهای منتشر شده دیواره و غشای سلولی میکروبها را سست میکنند و این به معنی مرگ زودرس آنها خواهد بود.
به گفته وی در این تحقیق از روش سل-ژل برای سنتز نانوذرات اکسید روی/آهن استفاده شده است؛ پس از سنتز نانوذرات، ابعاد و ریزساختار آنها مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت تأثیر مقادیر متفاوت داپت آهن (1، 3 و 5 درصد) روی خواص آنتی باکتریال نانوذرات اکسید روی/آهن ارزیابی شده است.
بر اساس نتایج به دستآمده، حضور اتم آهن در مقادیر کمتر از پنج درصد تأثیر خاصی بر خواص آنتی باکتریال نانوذرات نداشته و با افزایش مقدار آهن به بالای پنج درصد خواص آنتی باکتریال نانوذرات به تدریج افزایش پیدا کرده است.
این تحقیقات حاصل تلاشهای دکتر نادیا محمودی خطیر محقق دوره پسادکترای دانشگاه الزهرا (س)، دکتر ابوالقاسم اکبری عضو هیأت علمی دانشگاه یو ام پی مالزی، دکتر علی خرسند زاک عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اسفراین و همکاری دو محقق از مالزی است.
نتایج این پژوهش در نشریهJournal of Sol-Gel Science and Technology منتشر شده است.