دکتر سعید سرکار روز یکشنبه در نشست خبری در زمینه اقدامات برخی از شرکت های بزرگ در استفاده نکردن از محصولات داخلی افزود: قسمت عمده اقتصاد مقاومتی مبتنی براقتصاد دانش بنیان است و اگر می خواهیم محقق شود، وجه قالب آن اقتصاد دانش بنیان است.
وی با اشاره این که خرید محصول مشابه ایرانی غیرقانونی است، گفت: متاسفانه برخی از مدیران دستگاه های دولتی اقدام به خرید و وارد کردن محصول مشابه ایرانی می کنند، در صورتی که خرید این محصولات به منافع ملی کشور آسیب می زند و این اقدام خلاف جریان اقتصاد مقاومتی در کشور است.
وی گفت: متاسفانه در چند سال اخیر واحد پتروشیمی غدیر، با وجود استفاده از محصول ساخت داخل در زمینه نانو کاتالیست ها به مدت یک سال و با پرداخت 30 درصد پیش پرداخت به شرکت ایرانی برای خرید دوم خود از این محصول، با تغییر مدیریت، اقدام به بازگرداندن محصول ایرانی و خرید مشابه خارجی کرده است که این کار ظلم در حق متخصص ایرانی و نیز فعالیت شرکت های دانش بنیان در این زمینه است.
سرکار افزود: در زمان تحریم، کشورهای خارجی در مواردی فشار آوردند که کشور به آن نیازمند بود و جامعه ما صدمه می خورد و از طریق فشارآوردن به مردم، حکومت را تحت فشار قرار می دادند، مسیر تسلیم کردن کشور از مسیر محصولات دانش بنیان و تکنولوژی بود که زندگی مردم به آن وابسته و گلوگاه اقتصاد کشور بود .
وی بیان کرد: ما در زمان تحریم ها، تحریم خودروهای لوکس و پوشاک را نداشتیم بلکه یکی از حوزه هایی که تحریم بودیم، حوزه پتروشیمی بود، محصولاتی که موجب تولید و چرخش صنعت صادرات کشور بود.
وی با اشاره به اینکه کاتالیست های مورد نیاز پتروشیمی یکی از موارد تحریم بود، گفت: در زمان تحریم شرکت های پتروشیمی با چندین برابر قیمت و با چندین واسطه کاتالیست ها را تهیه می کردند، اما خوشبختانه تحریم ها ما را به حرکت واداشت و این فرصت را به ما داد که یک سری از محصولات مبتنی بر تکنولوژی بالا را در داخل کشور تولید کنیم.
***ترفندهای خارجی ها برای نخریدن محصولات داخلی
سرکار افزود: اما متاسفانه علی رغم اینکه توانسته ایم محصولاتی با کیفیت و با قیمت مطلوب به بازار عرضه کنیم، اما شرکت های خارجی بازی جدیدی راه انداخته اند، شرکت های خارجی با برخی از بنگاه های داخلی که وابسته به بخش خصوصی نیستند، با ایجاد روابط ناسالم، امور را به گونه ای هدایت می کنند که محصولات داخلی مصرف نکنند و محصولات خارجی استفاده کنند .
وی بیان کرد: دامپینگ (به انگلیسی: dumping عبارت است از صادرات یک کالا با قیمت کمتر از هزینههای تمام شده یا به عبارتی دیگر فروش کالا در خارج به قیمتی کمتر از قیمت داخلی) شکست قیمت ها توسط شرکت های خارجی، یکی دیگر از ترفندهایی است که کالای خود را در یک مدت زمان در دوره مشخص با قیمت خیلی پایین در خدمت کشوری قرار می دهند تا شرکت های داخلی نتوانند تولید داخل داشته باشند و پس از یک دوره زمانی مشخص دوباره همان محصول را با قیمت چند برابری در اختیار کشورها قرار می دهند .
وی یادآور شد: هدف دامپینگ این است که بنگاه های داخلی را به بن بست برسانند و تولیدات داخلی را از گردونه خارج کنند .
وی یادآور شد: در حال حاضر با خرید محصولات از خارج کشور توسط بخش خصوصی و دولتی مشکلی نداریم، بلکه مشکل بنگاه هایی هستند که ویترین خصوصی دارند اما دست در جیب دولت دارند و از منافع مردم استفاده می کنند.
وی گفت: شرکت پتروشیمی غدیر با وجود استفاده از نانو کاتالیست ساخت داخل و راضی بودن از محصول داخلی و خرید دوباره این محصول و پرداخت پیش فاکتور، متاسفانه با تغییر مدیریت اقدام به خرید محصول مشابه داخلی از شرکت هلندی کرده و با اقدام برای بازگرداندن محصول داخلی، به شرکت داخلی بیان کرده که محصولات خود را پس بگیرد.
ذبیر ستاد نانو بیان کرد: با بازرسی های انجام شده ستاد نانو و با توجه به استفاده پتروشیمی آبادان از این کاتالیست و ابراز رضایت، متاسفانه در پتروشیمی غدیر دلایل غیرمنطقی برای استفاده نکردن از محصول داخلی بیان شده است، در صورتی که تست های مربوط به این کاتالیست در خارج از کشور انجام شده و تاییدیه لازم را دارد.
وی با اشاره به این که مدت یک ماه صبر کردیم تا شرکت پتروشیمی غدیر نسبت به این اقدام تجدیدنظر کند، گفت: متاسفانه مدیر این شرکت و برخی از افراد در این واحد استدلال های غیر منطقی برای استفاده نکردن از این محصول می آورند، و در شرف خرید پارت دوم این محصول از خارج هستند، اگر این امر رواج یابد و خرید محصولات خارجی ادامه یابد، دیگر جایی برای رشد شرکت های دانش بنیان نخواهد بود.