به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مهدی رنجبر مجری پروژه ساخت و بررسی حسگر اپتیکی گاز هیدروژن درباره این پروژه گفت: هدف از انجام این طرح ساخت سنسورهای حساس به گاز هیدروژن است کاری که این سنسورها انجام میدهند تغییر ظاهری در محیطی است که هیدروژن منتشر شده است.
رنجبر با بیان اینکه هیدروژن گازی بی رنگ، بی بو و قابل انفجار است که وقتی منتشر شود مشخصهای ندارد افزود: انتشار ناخواسته هیدروژن خصوصا در مواردی که در مقیاس وسیع از آن استفاده میشود خطرناک است با استفاده از این نشانگر می توان به وجود این گاز پی برد.
وی با اشاره به اینکه ناسا از این نوع حسگرها که در صورت وجود هیدروژن تغییر رنگ میدهند استفاده زیادی می کند تصریح کرد: در این حسگر لایه نازکی از اکسید تنگستن روی بستری لایه نشانی میشود و با استفاده از لیزر پالس و سولجر این لایه ها روی شیشه همراه با کاتالیست قرار میگیرند. با توجه به اینکه در ایران مصرف هیدروژن وسیع نیست در نظر داریم این حسگر را در رابطه با گازهای پرمصرف همچون گاز شهری توسعه دهیم.
عضو هئیت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: البته کاربرد دیگری که این حسگرها میتوانند داشته باشند بر روی بسته بندی های مواد غذایی است زیرا مواد غذایی در صورت فساد گاز هیدروژن تولید میکنند در صورت فاسد شدن مواد غذایی با تولید گاز این حسگرها تغییر رنگ میدهند. همچنین در صورت فراگیر شدن استفاده از پیل های سوختی در کشور این حسگر کاربرد بسیاری پیدا میکند.