سیناپرس: در گذشته بیشتر عصبشناسان و سلولشناسان بر این باور بودند که سلولهای بنیادی مغز وجود ندارند و به همین دلیل سیستم عصبی انسان و به ویژه مغز قابل ترمیم و کشت نیست. امروزه دانشمندان می دانند که این سلولها وجود دارند، حتی اگر فرایند بسیار سختی را برای تولید نورونها پشت سر بگذارند. پژوهشهای جدید این نوید را میدهند که ضایعات دستگاه عصبی نیز قابل درمان هستند.
دانشمندان پیش از این قادر بودهاند که با تزریق سلولهای بنیادی، آسیبهای ناشی از سکته مغزی را ترمیم کنند ولی اکنون گام را فراتر گذاشته و موفق شدند تا ناحیههای آسیبدیده در مغز موش را با تبدیل سلولهای ساختاری به سلولهای عصبی احیا کنند و برای اولین بار آنها موفق شدند با تبدیل یک نوع از سلولهای پشتیبان یافته شده در مغز، بخشهای آسیب دیده از کورتکس مغز را بازسازی کنند.
کورتکس مغز، لایه نازک خاکستری پوشاننده سطح مغز است که از سلولهای عصبی مغز تشکیل شده است و مسوول کلیه رفتارهای ارادی انسان است و در کنترل حرکات، تفسیر حواس، افکار آگاهانه و مغز درگیر است.
معمولاً سلولهای عصبی جدید در این ناحیه از مغز بزرگسالان رشد نمیکنند. بنابراین زمانیکه سلولها آسیب میبینند و یا میمیرند، آنها جایگزین نمیشوند. بنابراین محققان با تزریق یک قطعه کوچک از کد ژنتیکی ویروسها به موش، قادر شدند که سلولهای ساختاری را برای توسعه سلولهای عصبی در قسمتهای آسیبدیده مغز به کار بگیرند و در ناحیه آسیبدیده رشد دهند به طوریکه قادر به دریافت سیگنال از سلولهای عصبی اطراف ناحیه آسیبدیده بودند. ایجاد سلولهای عصبی جدید خاطراتی که در ارتباطات بین سلولهای دژنره رمز شده بودند را بازیابی نمیکند ولی این امکان را به سیستم میدهد که خاطرات جدیدی را ایجاد کند.
No tags for this post.