«جونو» به زمان صفر نزدیک می شود

آژانس فضانوردی آمریکا از مدتها پیش شمارش معکوس ورود کاوشگر جونو به مدار سیاره مشتری را روشن کرده و حالا فاصله ای تا زمان صفر ندارد. بر اساس برنامه ریزیهای دقیقی که از ماههای پیش مشخص شده، این کاوشگر صبح روز دوشنبه به مدار مشتری می رسد و این درحالی است که کمی پیش از این مرحله به سریعترین سازه دست ساز بشر تبدیل می شود.

همزمان که این کاوشگر به مشتری نزدیک می شود متأثر از جاذبه بسیار قدرتمند این سیاره قرار گرفته و شتاب بسیار بیشتری پیدا می کند تا جایی که برآورد می شود به سرعتی درحدود 265 هزار کیلومتر بر ساعت برسد. این یک سرعت خیره کننده برای کاوشگری محسوب می شود که با استفاده از نور خورشید و نه انرژی اتمی خود را به یک مقصد بسیار دور در منظومه شمسی می رساند.

اسکات بولتون دانشمند شماره یک مأموریت جونو می گوید: فکر نمی کنم تاکنون بشر موفق به ساخت چیزی شده باشد که تا این حد سریع حرکت کند. او در آستانه ورود تاریخی جونو به مدار مشتری و درحالی که به سرانجام این مأموریت بسیار خوشبین است این اظهارات را بیان کرده است.

وقتی صحبت از سرعتهای بالا در مأموریتهای فضایی می شود باید به رکوردداران این عرصه هم اشاره کرد. دو کاوشگر Helios 1 و Helios 2 متعلق به آژانس فضانوردی آمریکا در دهه 70 میلادی با هدف مطالعه خورشید به فضا پرتاب شدند. آنها به سرعت خیره کننده 253 هزار کیلومتر بر ساعت رسیدند که تا چند ساعت پیش رکورددار سرعت در مأموریتهای فضایی محسوب می شدند اما حالا این عنوان در اختیار خبرسازترین کاوشگر ناساست.

برای درک هر چه بهتر این رکوردها بد نیست به این ارقام توجه کنیم: گلوله با سرعت 2735 کیلومتر بر ساعت در هوا حرکت می کند و ایستگاه فضایی بین المللی هم با سرعت بیش از 28 هزار کیلومتر بر ساعت در حال گردش به دور زمین است. این ارقام نشان از کار بزرگی دارد که دانشمندان ناسا در مأموریت جونو انجام داده اند.

اما فکر می کنید کاوشگر جونو برای کاستن از سرعت و استقرار در مدار مشتری چه خواهد کرد؟ دانشمندان ناسا طی یک دهه گذشته و همزمان با تکمیل طراحی و ساخت این کاوشگر به این نکته هم فکر کرده اند. آنها این کار را با استفاده از روشن کردن موتور اصلی کاوشگر آن هم به مدت 35 دقیقه انجام می دهند. بدین ترتیب عملکرد موتور در نقش ترمزی مؤثر برای کاستن از سرعت سرسام آور جونو عمل کرده و آن را آماده استقرار در مدار مشتری می کند.

جونو از سیستمهای پیشرفته نقشه برداری میدان مغناطیسی و جاذبه مشتری برخوردار است. با تکیه بر این مشاهدات بشر امیدوار خواهد بود که به درک بهتری درباره نحوه شکل گیری این سیاره و تکامل ساختاری آن پی ببرد

این بخش از مأموریت آنقدر با اهمیت و حساس است که بولتون با حساسیت خاصی درباره آن صحبت می کند: بخش مهم مأموریت جونو فرآیند ترمز آن است که مرا عصبی کرده است. اگر نقشه هایمان طبق برنامه پیاده نشود تنها شاهد عبور جونو از کنار مشتری خواهیم بود. پس همه چیز به ترمز کاوشگر بستگی دارد.

مأموریت جونو از همه لحاظ برای ناسا و جامعه علمی جهان مهم است. این کاوشگر در آگوست سال 2011 درحالی به فضا پرتاب شد که برای ساخت و تکمیل پروژه پرتاب آن 1.1 میلیارد دلار هزینه شده است. این کاوشگر مجهز به صفحات خورشیدی برای تأمین انرژی مورد نیازش است که این یک ویژگی مهم ساختاری برای آن به حساب می آید. همچنین به کارگیری 9 ابزار حساس و پیچیده علمی در ساختار این کاوشگر آن را به یکی از قدرتمندترین سیستمهای فضایی در زمینه محاسبات مختلف تبدیل کرده است. جونو از سیستمهای پیشرفته نقشه برداری میدان مغناطیسی و جاذبه مشتری برخوردار است. از آن گذشته به زودی مطالعه در زمینه ساختار درونی این سیاره غول پیکر را آغاز خواهد کرد. با تکیه بر این مشاهدات بشر امیدوار خواهد بود که به درک بهتری درباره نحوه شکل گیری این سیاره و تکامل ساختاری آن پی ببرد.

اگر اتفاق خاصی روی ندهد، جونو وارد مداری از مشتری می شود که هر گردش آن به دور این سیاره 53.5 روز طول می کشد. البته مطالعات علمی اصلی کاوشگر تا ماه اکتبر آغاز نمی شود. بر اساس زمانبندی های صورت گرفته، در 19 اکتبر (28 مهر) دیگر موتور این کاوشگر روشن شده تا آن را در یک مدار علمی قرار دهد که در این وضعیت در نزدیکترین فاصله با مشتری در 5 هزار کیلومتری آن قرار می گیرد. پس از آن، این کاوشگر بیش از 30 بار به دور مشتری خواهد چرخید تا زمان مرگ آن فرا برسد.

ناسا در فوریه سال 2018 و با هدف جلوگیری از انتشار ریزارگانیسمهای احتمالی جونو به قمر مهم مشتری یعنی «اروپا»، آن را با یک برنامه هدفمند در مدار این سیاره نابود خواهد کرد.

منبع: space

مترجم:مهدی پیرگزی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا