یکی از ابنیه ارزشمند تاریخی منطقه فیروزکوه در استان تهران، بنای تاریخی بقعه امامزاده یحیی در هرانده است. ساختمان این بنا استوانه ای شکل بوده و از لاشه سنگ و ملاط ساروج ساخته شده ودارای گنبدی مخروطی با 17 ترک از سنگ است.
قبر امامزاده در منتهی الیه ورودی و در کنار آن 8 قبر دیگر قرار دارد که کلاٌ کف بقعه امامزاده را پر کرده است و به گفته اهالی ، قبور دیگر ، متعلق به نزدیکان امامزاده هستند. در ضلع جنوبی بنای امامزاده محراب کوچکی به ارتفاع حدود یک متر به صورت قوس تزئینی کنگره ای تعبیه شده است … قدمت امامزاده یحیی به قرون 6 و 7 می رسد .
ورد به بنا از ضلع شمالی امکان پذیر است و در داخل و خارج بنا تزئینات خاصی دیده نمی شود.
این بنا به دلیل اهمیت مذهبی که بین مردم منطقه داشته، همواره مورد توجه ساکنان روستای هرانده و مناطق مجاور بوده و به همین دلیل طی سده های گذشته، تدفین های زیادی در داخل و خارج از مجموعه انجام شده است و در حال حاضر نیز تعدادی سنگ قبر در بنا دیده می شود. دیوار های داخلی بنا با رو کشی از گچ پوشیده شده و عملیات مرمتی در این بنا بارها صورت گرفته است .
در صفحه 194 کتاب آثار تاریخی فیروزکوه در باره این امامزاده چنین نوشته شده است :
« در ضلع جنوبی روستای هرانده برج سنگی مدوری وجود دارد که به امامزاده یحیی مشهور است. سقف آن به صورت گنبد رک دارای 17 ترک بوده و از داخل به صورت گنبد دو پوشه عرقچین دیده می شود.
به نظر می آید ترک های ایجاد شده در اندودی که با ملاط سیمان در سال های اخیر صورت گرفته ، ایجاد شده و اصل آن مانند بدنه مدور باشد.
حد فاصل میان بدنه برج از بیرون و گنبد رک آن به ارتفاع یک متر ، دیواری ایجاد شده که با بدنه کاملاٌ متمایز است . ورودی امامزاده دارای سردر قوسی شکل در سمت شمال بوده و در مبادی آن پیشخوانی ساخته اند که بنای آن متاخر و سقف آن پس از پوشش با تیر چوبی و تخته به صورت مسطح پوشانده شده است.
قبر امامزاده در منتهی الیه ورودی و در کنار آن 8 قبر دیگر قرار دارد که کلاٌ کف بقعه امامزاده را پر کرده است و به گفته اهالی ، قبور دیگر ، متعلق به نزدیکان امامزاده هستند. در ضلع جنوبی بنای امامزاده محراب کوچکی به ارتفاع حدود یک متر به صورت قوس تزئینی کنگره ای تعبیه شده است … قدمت امامزاده یحیی به قرون 6 و 7 می رسد . »
گزارش تصویری و تحلیل فنی: احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.