مهندسی ژنتیک، به مجموعه روشهایی گفته میشود که به منظور جداسازی، خالص سازی، وارد کردن و بیان یک ژن خاص در یک میزبان بکار میروند و در نهایت منجر به بروز یک صفت خاص و یا تولید محصول مورد نظر در جاندار میزبان میشود.
کاربردهای مهندسی ژنتیک تقریباً نامحدود به نظر میرسد. این علم کاربردهای زیادی در علوم پایه، تولیدات صنعتی، کشاورزی و علوم پزشکی دارد. در زمینه علوم پایه، بررسیهایی مانند مکانیزمهای همانند سازی DNA و بیان ژنها در پروکاریوتها، یوکاریوتها و ویروسها و همچنین چگونگی ساخته شدن و تغییرات پروتئینهای داخلی سلول و همچنین مکانیزم ایجاد سرطان از جمله کاربردهای مهندسی ژنتیک است.
در زمینه کشاورزی که بستر بسیاری از کاربردهای مهندسی ژنتیک است، تولید گیاهان مقاوم به آفات گیاهی و خشکی، تولید گیاهان پرمحصول و تولید گاوهای دارای شیر و گوشت بیشتر را میتوان نام برد و در زمینه کاربردهای پزشکی، تشخیص بیماریهای ارثی، تولید انسولین انسانی، تولید هورمون رشد انسان و… را میتوان نام برد.
در سالهای اخیر گسترش و توسعه تکنیکهای سنتز دی.ان.ای نوترکیب انقلابی را در درمان بسیاری از بیماریهای انسانی از جمله انواع سرطانها، اغلب بیماریهای خود ایمنی نظیر دیابت و همچنین تشخیص، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریهای مادرزادی فراهم آوردهاست.
پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با توجه به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری پیشرفته و برگزاری موفقیت آمیز دورههای قبلی اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی یک روزه طراحی پرایمر و پروب کرده است، این تکنیک کاربرد پایه ای در PCR و Real-time PCR دارد.
«نحوه یافتن توالی ژن و RNA در پایگاه داده»، «طراحی پرایمر»، «نرم افزارOligo 7»، «طراحی پرایمر در Real-time PCR» و «طراحی پروب1» از جمله سرفصلهای شانزدهمین دوره تکنیکهای کاربردی در مهندسی ژنتیک محسوب میشوند.
به گزارش ایسنا، بر اساس این گزارش، علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت http://www.nigeb.ac.ir/web/guest/home مراجعه کنند.
No tags for this post.