توجه بیشتر سازمان مدیریت به بخش علم و فناوری
به گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی، هشتاد و یکمین جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور به ریاست دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه تعدادی از اعضاء به بیان نظرات خود پیرامون نحوه تصویب'سند پیوست فناوری' پرداختند و خواستار هماهنگی بیشتر بین نهادهای مسئول در این زمینه شدند.
دکتر علیرضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از ارائه گزارشی از وضعیت علم و فناوری در کشور در سخنانی اظهار کرد: موضوع پیوست فناوری برای کشور یک موضوع حیاتی است و دستگاههای اجرایی باید در این زمینه باهمه توان خود به میدان بیایند.
وی افزود:برخی از موارد مطرح شده در این گزارش هشدار برای جریان علمی کشورمان است.
مخبر دزفولی بیان کرد: هدف برخی از کشورهای منطقه از دوپینگ علمی و آمارسازی، تضعیف ایران به عنوان پایگاه اسلام عزت بخش ناب محمدی(ص) است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: همانگونه که برخی از کشورهای منطقه در عرصه های مختلف از جمله سیاست و ورزش معارضه جدی با جمهوری اسلامی را در پیش گرفته اند، در حوزه تولید علم هم با این نگاه پیش میروند.
دکتر مخبر دزفولی با اشاره به موضوع علوم انسانی گفت: در این بخش نیاز به یک حرکت جدیتر داریم.
وی همچنین با اشاره به موضوع علوم پایه افزود: در بخش علوم پایه به عنوان ریشه علوم کاربردی به طور حتم برنامهریزی لازم است تا دانشجویان برای تحصیل در این بخش اشتیاق داشته باشند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه خواستار توجه بیشتر سازمان مدیریت و برنامه ریزی به بخش علم و فناوری شد.
**مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی در حمایت از دانشجویان دکترا
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور مقرر کردهایم برای تامین معیشت دانشجویان دکترا دانشگاهها اقداماتی را انجام دهند.
دکتر علیرضا مخبر دزفولی با بیان این مطلب افزود: با توجه به این موضوع که دانشجویان دکترا غالبا متاهل بوده و باید هزینه یک خانواده را نیز تامین کنند و با توجه به لزوم تحصیل آنان به صورت تمام وقت، مقرر شده تا این دانشجویان بتوانند ضمن کار علمی درآمد نیز داشته باشند.
وی ادامه داد: البته در رشتههای پزشکی این موضوع وجود داشت و دانشجویان پزشکی که به صورت دستیار در مراکز آموزشی تعلیم میبینند، حقوق هم دریافت میکنند و معتقدیم این الگو میتواند در سایر رشتهها نیز به کار گرفته شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: مصوبه سیاست های اجرایی حمایت از فعالیت تمام وقت دانشجویان دوره دکترا' این فرصت را ایجاد میکند که دانشجوی دکترا بتواند ضمن انجام کارهای علمی و تخصصی خود و آماده شدن برای دفاع از رسالهاش درآمد نیز داشته باشد.
وی افزود: بر اساس گزارشهایی که به ستاد راهبری اجرای نقشه جامع رسیده بود، بعضا دانشجویان دکترا به علت مسائل معیشتی در مشاغل غیر مرتبط با رشته تحصیلی خود شاغل شده بودند که این موضوع به توان علمی این افراد که در آینده باید بدنه تحقیقاتی کشور را مدیریت کنند، لطمه میزند.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: به منظور جلوگیری از این آسیب علمی، ستاد راهبری اجرای نقشه جامع مقرر کرد، ضوابط و مقررات آموزشی باید به نحوی باشد که دانشجویان دوره دکترا تمام توان خود را بر فعالیت علمی متمرکز کنند و بنا بر این چارچوب و ضوابط حمایت از این دانشجویان در ستاد تصویب و به وزارتین علوم و بهداشت ابلاغ شد.
مخبر دزفولی گفت: البته محدودیتهای منابع هم در این زمینه وجود دارد و طبق خبری که امروز معاون آموزشی وزیر علوم به من داد، در این زمینه تفاهم نامهای با نظام بانکی کشور به منظور دریافت وام برای تامین این اعتبار در دست امضاء است.
وی افزود: این اعتبار در قالب وام های دانشجویی با نرخ بهره کم و بازپرداخت طولانی به دانشجویان دکترا پرداخت خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ضمن تاکید بر لزوم مشارکت سایر نهادها در این زمینه ادامه داد: صندوق حمایت از پژوهشگران در کنارصندوق نوآوری و شکوفایی باید در این کار مهم ورود پیدا کنند.