نخستین دستمال کاغذی آنتی باکتریال ایرانی با فناوری نانو به بازارهای جهانی عرضه شد
یکی از اصلی ترین موضوعات فناوری نانو، ساخت مواد با خواص جدید است، این مواد ارزش افزوده بسیار بالا وکارایی بالاتری درتمام صنایع خواهند داشت که صنعت مواد سلولزی و بهداشتی نیز از آن مستثنی نیست.
امروزه فناوری نانوعلاوه بر ورود به محصولات صنعتی درحوزه نفت، پتروشیمی، مصالح ساختمانی وپزشکی در بسیاری
ازمحصولات سلولزی، آرایشی وبهداشتی کاربردی شده و تحول بزرگی را در این محصولات ایجاد کرده است.
نانو مواد می توانند با کاربردهای بسیار وسیعی مورد استفاده قرار گیرند، این کاربردها موجب ارایه عملکرد بهتر و یا ایجاد کارکرد اضافی می شوند، علاوه بر این ها، این مواد، سازگاری زیادی با محیط زیست داشته ومی توانند جایگزین مواد سمی و یا گران شوند.
خوشبختانه محققان وپژوهشگران ایرانی درچند سال اخیرهمگام با دیگرمحققان جهان دراستفاده از فناوری های نو ودستیابی به محصولات و تکنولوژی های جدید قدم برداشته به طوریکه امروز شاهد تولید وعرضه نخستین دستمال کاغذی هوشمند مبتنی بر فناوری نانو توسط محققان یک شرکت دانش بنیان ایرانی تولید کننده مواد سلولزی در ایران و جهان هستیم.
جواد کریمی مدیر تحقیق وتوسعه این شرکت دانش بنیان دررابطه به این محصول درگفت وگو با ایرنا گفت: این دستمال کاغذی اولین دستمال کاغذی هوشمند تولید شده با فناوری نانو دردنیا است که توسط این شرکت دانش بنیان تولید شده است، ویژگی این دستمال کاغذی نسبت به بقیه دستمال کاغذی ها این است هنگام شستن دست با آب بدون استفاده از مواد شوینده و هنگام خشک کردن با این نوع دستمال کاغذی درکوتاه ترین زمان ممکن رایج ترین عوامل میکروبی و بیماری زا را به طور کامل از بین خواهد برد.
وی بیان کرد: حدود پنج سال بر روی محصول جدید شرکت که با استفاده از فناوری نانو است کارهای تحقیقاتی ، علمی و اجرایی انجام شده است و تمامی مجوزهای مربوطه از ستاد نانو ، وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و سازمان استاندارد ملی ایران اخذ شده و این محصول به بهره برداری رسیده است.
کریمی با اشاره به اینکه برای ساخت این دستمال کاغذی از فناوری نانو نقره استفاده شده است، افزود: محلول نانو نقره با ابعاد پنج نانومتر پایه قهوه ای رنگ دارد و استفاده از ان بر روی دستمال کاغذی مطلوب نیست، محققان بخش تحقیق و توسعه این شرکت تولید کنند مواد بهداشتی موفق شدند که محلول نانو نقره را با غلظت 2ppm ( دو قسمت در میلیون) بر روی دستمال کاغذی پخش کنند.
وی با اشاره به اینکه به دست آوردن فناوری این محصول دو سال زمان برده است اظهارکرد: دریافت مجوز لازم برای تولید این محصول از وزارت بهداشت از تیرماه سال 89 آغاز شد و چهارسال دریافت مجوز از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو طول کشید.
کریمی یادآور شد: در این مدت 57 مورد انواع تست های تحریک ، استنشاقی ، مخاطی ،چشایی و پوستی بر روی انواع خرگوش نر، ماده ، حلزون انجام شده ودر نهایت بی خطری این کالا صد در صد توسط وزارت بهداشت مورد تایید قرار گرفت،همچنین این محصول دارای تایید نانو مقیاس از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد توسعه فناوری نانو است و تمام تست های آن درمعتبرترین مراکز داخلی و خارجی کشور انجام شده است.
این محقق افزود: این دستمال کاغذی هوشمند در محیط های پر تردد مثل بیمارستان ها ، مراکز بهداشتی و درمانی که احتمال انتقال آلودگی و ویروس زیاد است، می تواند بهترین کاربرد خود را داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه این محصول حدود سه سال پیش در ایران ثبت اختراع شده است، گفت: تاکنون چنین محصولی در دنیا تولید نشده است، در قوانین ثبت اختراع ، باید محصول برای نخستین بار ارایه شده باشد، از همین رو درزمان ثبت اختراع، محصول و اختراع مشابهی در ایران و جهان وجود نداشت.
کریمی با اشاره به اینکه این محصول 20 سال از حمایت انحصاری تولید در این شرکت دانش بنیان برخوردار است بیان کرد: قیمت این محصول در مقایسه با محصولات غیر نانویی، 20 تا 25 درصد تفاوت خواهد داشت، اکنون در این شرکت دستمال حوله ، دستمال توالت و انواع دستمال کاغذی با استفاده از فناوری نانو تولید می شود.
وی گفت: در حال حاضر این محصول ایرانی علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی به کشورهای روسیه ، اکراین و بلاروس نیز صادرشده است.
مدیر تحقیق وتوسعه این شرکت دانش بنیان در زمینه تفاوت این دستمال با دستمال های مرطوب موجود در بازار افرود: کاملا سیستم دستمال های مرطوب با دستمال های آنتی باکتریال مبتنی برفناوری نانو متفاوت است، دستمال مرطوب از منسوج نبافته تشکیل شده اما محصول جدید دستمال خشک است و درحالت خشک آنتی باکتریال است و نیاز نیست که بسته و یا دستمال مربوطه، مرطوب باشد و این بارزترین ویژگی این طرح است که منجر به ثبت اختراع و گام نوآوری این اختراع در ایران و خارج از کشورشده است.
این محصول درهشتمین جشنواره و نمایشگاه فناوری نانو ایران درمهرماه سال گذشته (94) برای نخستین بار ارایه و در معرض دید عموم قرارداده شد.