دکتر سید حسن هاشمی صبح یکشنبه با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، به ارائه گزارش از وضعیت حوزه سلامت، چالش های و مشکلات وزارت بهداشت پرداخت.وی با بیان این مطلب که وزارت بهداشت کار خودش را با بحران دارویی شروع کرد، گفت: متاسفانه در شروع بکار دولت یازدهم با کمبود دارو مواجه بودمی که به بحران ملب تبدیل شده بود. از همین رو، طبق آنچه در مجلس وعده داده بودیم، این بحران را از بین بردیم.
هاشمی از کمبود ۳۰۰ قلم دارو در دولت قبل خبر داد و گفت: در دولت یازدهم توانستیم این تعداد کمبود را به زیر ۳۰ قلم دارو برسانیم.
وی با اعلام اینکه وزارت بهداشت بیشترین آسیب را در دولت قبل دید زیرا دو سال وزیر نداشت، افزود: مشکلاتی که وزیر بهداشت با رئیس دولت داشت و ۶ ماه نیز این وزارتخانه با سرپرست اداره شد. در عین حال ۸ هزار میلیارد تومان بدهی روی دست وزارت بهداشت دولت یازده باقی ماند که دولت یازدهم ۱۸۰۰ میلیارد تومان آن را پذیرفت.
وزیر بهداشت همچنین از افزایش سهم ریالی دارو از ۵۷ درصد به ۶۷ درصد در دولت یازدهم خبر داد و گفت: در سال های ۸۹ و ۹۰ ، شاهد اوج واردات دارو بودیم که ما توانستیم ۳۰ درصد واردات دارو را کاهش دهیم.
هاشمی در عین حال از افزایش صادرات دارو به ۲ برابر در دولت یازدهم خبر داد و گفت: البته رقم قابل توجهی نیست و راضی نیستیم.وی از کاهش پرداختی بیماران برای تامین دارو در دولت یازدهم به ۱۲ درصد خبر داد افزود: دولت یازدهم برای اینکه مردم بابت دارو هزینه کمتری پرداخت کنند، ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار به بیمه ها اختصاص داد.
وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که طرح تحول سلامت با ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار شروع شد در حالی که خزانه دولت برای پرداخت همین میزان اعتبار با مشکل مواجه بود، گفت: بر اساس آنچه که ما پیش بینی کرده بودیم قرار بود ۴ تا ۵ میلیون نفر در طرح تحول سلامت بیمه شوند که این عدد به ۱۱ میلیون نفر افزایش یافت بطوریکه در حال حاضر بیش از ۹۸ درصد مردم بیمه هستند.
وی با اعلام اینکه هزینه های بستری از ۳۷ درصد به ۸.۵ درصد به طور میانگین کاهش یافت، افزود: تا الان ۱۵ میلیون نفر در طرح تحول سلامت در بیمارستان های دولتی بستری شده اند.
هاشمی به موضوع دسترسی مردم به پزشکان متخصص و فوق تخصص اشاره کرد و گفت: ۵ هزار و ۷۳۵ متخصص و فوق تخصص در ۳۳۸ بیمارستان کشور توزیع شدند. همچنین ۸۶۰ متخصص مقیم در بیمارستان های بالای ۶۴ تختخوابی حضور دارند.
وزیر بهداشت ادامه داد: ۹۶ هزار تخت بیمارستانی در کشور داریم که ۶۷ درصد این تخت ها فرسوده است بطوریکه بیش از ۷۰ درصد بیمارستان های کشور بالای ۳۰ سال عمر دارند.
هاشمی از نوسازی و بازسازی ۲ میلیون متر مربع فضای بیمارستانی در قالب طرح تحول سلامت خبر داد و گفت: در این مدت ۳۹ هزار تخت بیمارستانی عوض شده است.
وی از احداث ۲۵۲ کلینیک ویژه تا آخر سال جاری خبر داد و گفت: با راه اندازی این کلینیک ها ۶ هزار و ۴۴۰ مطلب در اختیار ما قرار خواهد گرفت.
هاشمی به وضعیت سزارین در کشور اشاره کرد و گفت: از سال ۷۹ تا ۹۱ شاهد شیوع بالای سزارین در کشور بودیم بطوریکه در سال ۲۰۱۱ ایران بالاترین نرخ سزارین را داشته است.
وی با اعلام اینکه در طرح تحول سلامت بالغ بر یک میلیون زایمان طبیعی به صورت رایگان انجام شده است، گفت: ما توانستیم آمار سزارین را ۶.۵ درصد کاهش دهیم.وی همچنین از راه اندازی ۳۵ مرکز درمان ناباروری و ایجاد ۸۶۵ اتاق زایمان خبر داد و افزود: برای تجهیز اتاق های زایمان ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه کردیم.
وزیر بهداشت همچنین از ایجاد ۲۱ پایگاه اورژانس هوایی و ساخت و راه اندازی ۲ هزار خانه بهداشت خبر داد و گفت: ۶۷۰۰ پزشک عمومی و ۵۳۰۰ ماما در قالب طرح تحول سلامت در نقاط مختلف کشور توزیع شده اند بطوریکه در حال حاضر در هیچ یک از شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر کمبود پزشک عمومی و ماما نداریم.
هاشمی به موضوع تعرفه ها اشاره کرد و افزود: از سال ۷۴ که موضوع خودگردانی بیمارستان ها ایجاد شد متاسفانه با مشکلات زیادی مواجه شدیم بطوریکه تمام بیمارستان تا قبل اجرای طرح تحول سلامت ورشکست بودند اما در دولت یازدهم اعتبارات هتلینگ به ۲.۵ برابر افزایش پیدا کرد.
وزیر بهداشت همچنین از تزریق ۱۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای برخورد با زیرمیزی در بازار سلامت خبر داد و گفت: بررسی ها نشان می داد ۷ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان زیر میزی در بازار سلامت داشتیم که ما با اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار به بیمه سلامت و به همین میزان به بیمه تامین اجتماعی، تلاش کردیم تا این پول ها از جیب مردم پرداخت نشود.
هاشمی با تاکید بر اینکه در حق جامعه پزشکی ظلم می شود و این به صلاح کشور نیست، گفت: هنوز وضعیت ما در حوزه سلامت مناسب نیست و مشکلاتی را داریم. بطوریکه رتبه ۸۹ در دنیا و رتبه ۷ در منطقه را به لحاظ شاخص های سلامت داریم.
وی با اعلام اینکه اجرای طرح تحول سلامت یک ضرورت بود گفت: در ۲۸ اسفند سال ۹۲ پولی که بابت این طرح اختصاص دادند ۶۹۰۰ میلیارد تومان بود این در حالی بود که در سال ۹۴، ۵۸ درصد اعتبارات ما تامین نشد.هاشمی همچنین از بدهی ۷۸۰۰ میلیارد تومانی بیمه ها به وزارت بهداشت خبر داد و افزود: ما اجرای طرح تحول سلامت را با ۵۰ درصد منابع سال ۹۲ پیش بردیم.
وزیر بهداشت گفت: سه ماه از سال ۹۵ گذشته و باید گفت پرداخت اعتبار از محل هدفمندی یارانه ها به طرح تحول سلامت، صفر است. همچنین از محل مالیات بر ارزش افزوده نیز صفر است و تا امروز با ۴ درصد اعتبار، طرح را پیش برده ایم.