استمداد مینابی ها از سازمان حفاظت محیط زیست
به گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، اهالی میناب مصمم شده اند تا صدای مظلومیت میناب باشند و راهی پیدا کنند تا حیات را به میناب بازگردانند. آن ها ابتکار را خطاب قرار داده و از او کمک خواسته اند اما بی شک رفع بحران ناشی از خشکسالی و کم آبی، نبود مدیریت درست منابع و مصارف آبی در کشور همتی بیش از یک شخص و سازمان می طلبد.
شاید این بار باید تمام نامه ها را سرگشاده نوشت و از همه خواست تا دست یاری بدهند برای نجات این مرز و بوم؛ از کشاورزی که باید بپذیرد تغییر اصلاح الگوی کشت و آبیاری، معیشت و زندگی او و مردمان سرزمینش را نجات می دهد تا مسئولی که باید بپذیرد ادامه نادرایتی ها، بی شک به نابودی این تمدن و فرهنگ منجر خواهد شد.
شهرستان میناب در 95 کیلومتری شرق بندرعباس مرکز استان هرمزگان واقع شده و دومین شهر بزرگ این استان پس از مرکز است که چند سالی است در اطراف این شهرستان به ویژه اطراف روستاهای تمبک، گورزانگ، نصیرایی، باغ گلان و چلو گاو میشی، فروچاله های زیادی به عمق دو تا چهار متر ایجاد شده است.
کارشناسان معتقدند علت ایجاد این فروچاله ها و نشست زمین برداشت بی رویه از منابع آب های زیرزمینی است و تنها راهکار برای بحران دشت های میناب برداشت کمتر از منابع زیرزمینی و منطقی مصرف کردن آب و پرهیز از کاشت و آبیاری هر محصولی است که ارزش افزوده مناسب ندارد.
چندی پیش محسن سلیمانی روزبهانی مدیر پروژه حفاظت از تالاب های ایران در مورد نشست زمین در میناب به گفته بود که پدیده فرونشست جلگه و شهرستان میناب را تهدید می کند و باید پیش از وخیم تر شدن وضعیت، مسئولان تدابیری برای این مساله بیندیشند.
جلگه میناب یکی از حاصلخیزترین جلگه های کشور است که درختان خرما و مرکبات زیادی دارد اما امروزه در معرض تهدید پدیده فرونشست قرار دارد که در پی فرونشت در جلگه میناب نه تنها باغ های خرما و مرکبات مرغوب منطقه در حال نابودی است بلکه دشت های اطراف و فراتر از آن منطقه نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
سلیمانی گفته بود که در برخی از نقاط، فرونشست تا عمق 10 متر در زمین دیده می شود که باید مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد زیرا اگر این پدیده در منطقه توسعه یابد، خسارات زیادی به همراه خواهد داشت.
مجموعه تالاب رود شور، شیرین و حراهای میناب برای نخستین بار با مساحت 45 هزار هکتار در سال ۱۳۵۴ به عنوان تالاب بینالمللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۸ پس از بازبینی مساحت آن به 78 هزار و 99 هکتار افزایش یافت.
جلگه میناب بیش از ۱۰۰ هزار سال قدمت دارد، بنیان شهر میناب را به زمان ساسانیان نسبت می دهند اما برخی از اسناد تاریخی موجود نشان می دهد این شهرستان از قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال برخوردار است. از میناب با نام های مینو، مینا، هرمز و هارموز نیز نام برده شده است.
فرونشست پدیده ای است که به علت برداشت بی رویه از منابع آب های زیرزمینی رخ می دهد، در این حالت زمین آب های میان بافت های خود را از دست می دهد و به اسفنجی که حالت جمع شده به خود گرفته تبدیل می شود که در این شرایط زمین فرو می رود که به اصلاح می گویند زمین فرونشست کرده است.
چند سالی است پدیده فرونشست در استان های مختلف کشور از جمله دشت های اطراف تهران و فارس به وفور دیده می شود.