مسعود ملکی روز شنبه در گفت وگو با ایرنا،آفت های شناسایی شده را شامل پروانههای خانواده ژئومتریده (Geometridae)، پروانه جوانه خوار بلوط ، پروانه ابریشمباف ناجور و زنبور برگخوار زبان گنجشک معرفی کرد.
وی گفت : این آفت ها امسال با انجام عملیات پایش گیاه پزشکی شامل مراقبت و شناسایی کانون های آلوده به آفت ها و بیماری های گیاهی در سطحی حدود 20 هزار هکتار از جنگل های شمال شناسایی شد.
او افزود : حدود 700 هکتار از عرصه های آلوده به صورت طغیانی مورد هجوم آفت ها قرار گرفت و خسارت های فراوانی در بعضی مناطق از جمله شهرستانهای آزادشهر ، رامیان و مینودشت در استان گلستان و به میزان کمتری در جنگلهای حوزه ساری و گلوگاه بر جای گذاشت.
قائم مقام دفترحفاظت و حمایت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور گفت : در استان گلستان برنامهریزی برای محلول پاشی هوایی بر ضد پروانه جوانهخوار بلوط با استفاده از فرآورده زیستی ' بی تی '( Bacillus thuringiensis) انجام شده است اما به علت موانع و مشکلات موجود به ویژه شرایط جوی و زیستی آفت مانند ورود به مرحله شفیرگی و ظهور حشرات کامل ، امکان کنترل هوایی میسر نشد.
وی افزود : هم اکنون محلول پاشی زمینی بر ضد کرمینههای (لاروهای) ژئومتریده در حال انجام است.
ملکی گفت : در استان گیلان نیز به علت طغیان زنبور برگخوار زبان گنجشک در باغ بذر ' چُمارسرا ' ی رشت به مساحت تقریبی دو هکتار ، عملیات محلول پاشی با استفاده از سم کمخطر مالاتیون (Malathion) با موفقیت انجام شده است.
وی افزود : بیماری سوختگی شمشاد نیز با توجه به سرشت زیستشناختی و بومشناختی خود و شرایط اقلیمی حاکم بر شمال کشور، از جمله بارندگیهای بهاره و دمای مناسب، همچنان در تمام عرصهها وجود دارد و در بعضی مناطق نیز از نظر شدت و وسعت در حال گسترش است.
ملکی گفت : اقدامات در حال اجرا شامل واپایش مکانیکی، به صورت بسیار کند و در سطوح بسیار کوچک انجام شده است و از طرفی اقدامات پژوهشی شامل تهیه ارقام مقاوم به بیماری و نگهداری زادمایه (Germplasm) یعنی مجموعۀ مواد توارثی، در شرایط فراسرد و تهیه بانک ژن و مانند آن نیز در حال اجراست. جنگلهای هیرکانی با 1.9 میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلیداغ در شرق استان گلستان امتداد دارد و تا کنون بیش از 40 آفت و بیماری در آن شناسایی شده است.