تصور کلی آن است که تغییرات مرتبط با آلزایمر در مغز حداقل یک دهه پیش از ظهور علائم بارز آغاز میشود. دستاورد محققان، نخستین آزمایش خونی است که با استفاده از نشانگرهای زیستی اتوآنتیبادی، میتواند به دقت آلزایمر را در نقطه زودهنگامتری که درمانها میتوانند در آن موثر باشند، شناسایی کند.
تحقیقات پیشین نشان دادهاند که چگونه این بیماری در مراحل تکوین خود به ویرانی سیناپسهای مغزی میپردازد که در نهایت منجر به علائمی مانند از دست دادن حافظه و گیجی میشود.
محققان در حال کار بر روی روشهایی هستند که تشخیص زودهنگام بیماری را از طریق ام.آر.آی غیرتهاجمی و حسگرهای زیستی امکانپذیر سازد. آزمایش خون نیز یک روش خاص نویدبخش برای تشخیص زودهنگام است. در سال 2014 یک تیم بینالمللی از دانشمندان موفق به شناسایی یک مجموعه نشانگر زیستی شدند که میتوانند با دقت 87 درصدی از پیشرفت اختلال شناختی خفیف (MCI) به بیماری آلزایمر طی یک سال خبر دهند.
اگر چه MCI میتواند نشانهای از آلزایمر زودهنگام باشد، اما میتواند از بیماریهای دیگر نیز نشات بگیرد. از این رو، قابلیت تشخیص تفاوت این دو در درمان بیماری میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
محققان از 362 بیمار نمونه خون دریافت کردند که 50 نفر از آنها به دلیل سطوح کم پپتید آمیلوئید بتا 42 در مایع مغزینخاعی، دارای بیماری آلزایمر تشخیص داده شده بودند. این پپتیدها در خوشههایی جمع شده و پلاکهای آمیلوئید را در مغز ایجاد میکنند که بنظر میرسد عامل این بیمار باشند.
همچنین در میان شرکتکنندگان یک گروه کنترل 50 نفره به همراه 50 مبتلا به ام سی آی، 50 بیمار پارکینسون، 25 مبتلا به اماس و 11 مبتلا به سرطان پستان حضور داشتند.
محققان 50 نشانگر زیستی اتوآنتیبادی برجسته را شناسایی کردند که میتوانستند آلزایمر را در مراحل اولیه تشخیص دهند. در تعدادی از آزمونها، این نشانگرها توانستند با دقت 100 درصد بین مبتلایان به اختلال شناختی خفیف مبتلا یا غیر مبتلا به آلزایمر تمایز قائل شوند. این آزمایش همچنین توانست تفاوت بین آلزایمر زودهنگام و پیشرفته را با دقت 98.7 درصد، پارکینسون اولیه را با دقت 98 دردصد و اماس و سرطان پستان را با دقت 100 درصد تشخیص دهد.
این یافتهها در نهایت میتواند به توسعه یک روش ساده، ارزان و نسبتا کمتر تهاجمی برای تشخیص آلزایمر در مراحل اولیه منجر شود.
به گزارش ایسنا به نقل از دیلیمیل، این تحقیق در مجله Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring منتشر شده است.
No tags for this post.