دکتر سید مهدی سیدی در ابتدا به سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه علم و فناوری که سال 1393 ابلاغ شد، اشاره کرد و گفت: بخشی از این سند به موضوع ارتباط بین المللی مربوط می شود. این ارتباط بین المللی بر جهان اسلام و بعد کشورهای منطقه و بعد از آن در سایر کشورها تمرکز دارد.
وی با بیان اینکه در دیپلماسی دو هدف کلی را دنبال می کنیم، اظهار داشت: یک هدف تحبیب قلوب است که با دوستان مان در منطقه و کشورهای مسلمان داریم. در این بخش تلاش می کنیم نیازهای آنها را برآورده کنیم زیرا در بسیاری از زمینه ها از آنها جلوتریم و کمک می کنیم در جهان اسلام تقویت شود.
رئیس کارگروه نخبگان شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد هدف دوم، بیان داشت: بخش دوم کشورهایی هستند که نیاز علمی یا تکنولوژیک به آنها داریم و هدف از ارتباط، رفع نیازهای خودمان است. بنابراین باید این دو بخش را به صورت مجزا از هم بررسی کنیم، هر چند که اهداف این دو در کلان یکسان است، ولی در جزء با یکدیگر متفاوت است.
وی تصریح کرد: هدف اصلی این است که هم سود بگیریم و هم سود برسانیم. برای هر کدام از بخش های سیاستی باید راهبرد بنویسیم که حتی ممکن است راهبردهای کلان باشد که تبدیل به خرد شود. سپس باید برای هر کدام از اینها راهکار بنویسیم که مثلا راهبردمان برای نزدیکی به کشورهای اسلامی چیست.
عضو گروه پژوهش فرهنگستان علوم پزشکی با بیان اینکه باید کشورهای هدف مان را مشخص کنیم، گفت: باید این کشورها را کاملا تحلیل کنیم تا ببینیم در کدام زمینه ها می توانیم به یکدیگر کمک دهیم، زیرا مطمئناً این کشورها در برخی زمینه ها و زیرساخت ها شرایط مناسبی را دارند که ما نیز می توانیم از آنها بهره گیری کنیم.
در ادامه حسن کلاته درباره نقشه کلی سیاست ها در این حوزه بیان داشت: شناخت ظرفیت های جامعه داخلی و شناخت نیازهای بین المللی مسئله کلیدی است. کشورهای هدف ما باید مشخص باشد و این اتفاق در وزارت علوم و در دانشگاه آزاد اسلامی افتاده است. در مرکز همکاری های علمی و بین المللی وزارت علوم کشورهایی به عنوان کشورهای هدف مشخص شده اند که ترکیبی از کشورهای منطقه و فرامنطقه هستند.
رئیس گروه همکاری های دو جانبه مرکز همکاری های علمی و بین المللی وزارت علوم، خاطرنشان شد: بعضی از کشورهای منطقه از ما عقب تر هستند و ما ظرفیت هایمان را به آنها صادر می کنیم. برخی دیگر از کشورهای هدف به این دلیل انتخاب شده اند که از ظرفیت های آنها در راستای نیازهای داخلی و پژوهشی مان استفاده کنیم.
در ادامه دکتر شاهین آخوندزاده با بیان این نکته که در حال حاضر نیز قدرت برتر علمی منطقه هستیم، گفت: البته این با هدف مان در زمینه دیپلماسی علمی متفاوت است. در حال حاضر به توانایی های علمی رسیده ایم که باعث شده است تعداد زیادی محقق برجسته از ایران به سراسر دنیا بفرستیم.
وی با اشاره به توافق هسته ای گفت: اگر در برجام توانستیم قدرت های مستکبر جهانی را در میز مذاکره وادار کنیم که حرف هایی را بپذیرند، علاوه بر درایت های مسئولین و رهبری و البته قدرت نظامی، شک نکنید توانایی های علمی ما نیز تاثیر داشته است. یعنی اگر در دنیا یک قدرت علمی نبودیم، حرف ما را به راحتی قبول نمی کردند.
قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه باید در نیا خودمان را معرفی کنیم، بیان داشت: به دلیل اینکه ماهیت انقلاب اسلامی، مردمی و ضد استکبار است به اندازه کافی در دنیا دشمن داریم. در واقع دنیا می خواهد ما را به عناوین مختلف از جمله علمی، تحریم کند. در طول 6 سال گذشته که تحریم ها تشدید شده است، به دلایل مختلف حضور علمی محققین ما در دنیا کاهش پیدا کرده ، در حالی که توانایی علمی مان کاهش پیدا نکرده است.
وی در خصوص علت کاهش حضور بین المللی دانشمندان مان اظهار داشت: یکی از علت ها تحریم های ناجوانمردانه علمی است و دوم اسیر خود تحریمی نیز هستیم. افتخار مان در آموزش عالی این است که سهم زیادی را بانوان محقق کشور دارند، به همین جهت باید یارانه بپردازیم و بانوان محجبه علمی مان را به مجامع بین المللی بفرستیم تا از دیپلماسی علمی مان استفاده کنیم.
در ادامه سیدی با تاکید بر دوری از کلی گویی گفت: باید در این حوزه عملکردها را بر اساس آمار بیان کنیم و در این زمینه وزارت بهداشت نیز باید ورود کند.
آخوندزاده در ادامه با اشاره به حضور تعداد زیاد دانشجویان PHD در ایران افزود: در همه جای دنیا این دانشجویان در تحصیلات تکمیلی می توانند از دوره های کوتاه مدت برای دانشگاه های بین المللی دیگر استفاده کنند. این مسئله حدود سه سال در وزارت بهداشت تعطیل شده بود که علت اصلی آن مشکلات مالی بود ولی هم اینک این دوره ها مجدداً در وزارت بهداشت احیا شده است.
برنامه "گفتوگوی علمی" با موضوع دیپلماسی علمی و با حضور دکتر شاهین آخوندزاده قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دکتر سید مهدی سیدی رئیس کارگروه نخبگان شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو گروه پژوهش فرهنگستان علوم پزشکی و حسن کلاته رئیس گروه همکاری های دو جانبه مرکز همکاری های علمی و بین المللی وزارت علوم روی آنتن رفت.
No tags for this post.