ترک سیگار یک فرآیند تدریجی و مرحله به مرحله است و در عین این که کاری سخت به نظر می رسد، اما برخی کارشناسان معتقدند با کمی اراده و قاطعیت در کنار کسب مهارت، امکان ترک آن سهل خواهد بود.
به اعتقاد آنان، افراد سیگاری برای ترک این بلای قرن باید با مهارت هایی همچون مقابله با اضطراب و نگرانی، مقابله با خشم و خلق و خوی کسالت بار آشنا شوند.
ضمن این که زمان موردنیاز برای ترک سیگار، راهکارهای موجود برای مقابله با وسوسه های زمان ترک و نوع رژیم غذایی متناسب با زمان ترک سیگار، به طور حتم از جمله سوالات مهمی است که ذهن بسیاری را به خود مشغول ساخته است.
نصیر دهقان پژوهشگر و درمانگر ترک اعتیاد در گفت و گو با ایرنا معتقد است: ترک موفق سیگار یعنی این که یک فرد معتاد به مواد دخانی حداقل 6 ماه هیچ گونه مصرفی نداشته باشد.
دهقان با بیان این که گاهی برخی افراد که در حال ترک سیگار بوده اند، هنگام مسافرت دوباره به مصرف روی می آورند، گفت: البته در سفر به برخی از مناطق کشور از جمله شمال یا جنوب به دلیل وجود رطوبت ممکن است فرد تحریک به مصرف سیگار شود که دلیل آن نیز جذابیت موجود طبیعی موجود و همچنین ناخودآگاه فرد است که این اشکالی ندارد.
وی افزود: این که افراد در حال ترک سیگار در مواقعی همچون بارندگی یا ترافیک نهایتا یک نخ مصرف کنند، یک لغزش طبیعی محسوب می شود و فرد نباید تصور کند که ضعیف، ناتوان و از اعتماد به نفس پایین برخوردار است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این باعث می شود فرد تصور کند که قدرت ترک سیگار را ندارد، در حالی که فرد پس از لغزش به راحتی می تواند بار دیگر به مسیر اصلی بازگردد و به راه خود ادامه دهد.
وی با بیان این که نیکوتین در بدن باعث افزایش ماده ای در مغز بنام دوپامین و لذت آنی می شود، گفت: به هر میزانی که فرد وابستگی بیشتری در مصرف سیگار داشته باشد، مدت زمان بیشتری طول می کشد که به لذت برسد و به مرور زمان نیز مدت زمان این لذت کاهش پیدا خواهد کرد.
عضو انجمن مبارزه با استعمال دخانیات در ادامه با تاکید بر این که افراد سیگاری در حال ترک مصرف، باید از هر نوع تنش و عصبانیت دوری کنند، گفت: هر نوع بار هیجانی مثبت و منفی باعث افزایش مصرف سیگار می شود.
دهقان افزود: در این مواقع باید جایگزین های مصرف را به صورت مکتوب همراه خود داشته باشیم، به عنوان مثال در مواقع عصبانیت به جای مصرف سیگار باید از تکنیک نفس عمیق استفاده کرد.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت رعایت رژیم غذایی مناسب از سوی افراد در حال ترک سیگار گفت: هر غذایی که اسیدی باشد مانند نوشابه گازدار یا مواد قندی که تبدیل به اسید می شود، تمایل به مصرف سیگار را افزایش می دهد.
عضو انجمن مبارزه با استعمال دخانیات ادامه داد: باید پس از ترک سیگار برای نیکوتین جایگزین های سالم پیدا کرد، به عنوان مثال میل جو دو سر در صبح و مصرف کلم بروکلی در عصر یکی از این دستورهای غذایی است.
این پژوهشگر و درمانگر اعتیاد خاطرنشان کرد: اگر فرد سیگاری از عهده ترک سیگار برنیامد، به هیچ وجه نباید او را سرزنش کرد زیرا اعتماد به نفس فرد از بین می رود و وادار به مخفی کاری می شود.
دهقان در ادامه به برخی اقدامات لازم در حین ترک سیگار اشاره و پیشنهاد کرد: افراد بهتر است برای ترک سیگار یک روز مشخص و مهم را مانند روز تولد یا سالگرد ازدواج، به عنوان مهمترین روز زندگی انتخاب کنند.
وی افزود: هنگام ترک سیگار برنامه را با اعضای خانواده یا دوستان مطرح کنید چرا که آنان شما را در ترک سیگار حمایت می کنند و با صحبت کردن و پشتیبانی از شما ترک سیگار را برایتان آسان تر خواهد شد.
این پژوهشگر و درمانگر ترک اعتیاد ضمن تاکید بر محیطی عاری از سیگار برای ترک گفت: به هنگام ترک سیگار باید از دوستان یا نزدیکان سیگاری خود بخواهید در حضور شما سیگار مصرف نکنند.