دکتر مسعود یونسیان با اشاره به موفقیت این دانشگاه در داشتن بیشترین تعداد مقاله و استناد به مقالات در میان دانشگاههای علوم پزشکی کشور افزود: بر اساس این گزارش، شاخص h-Index دانشگاه علوم پزشکی تهران 110 است؛ به این معنی که این دانشگاه 110 مقاله دارد که هر کدام حداقل 110 بار مورد استناد قرار گرفته اند.
وی گفت: شاخص h-Index وابسته به زمان است از این رو، هرقدر از عمر فعالیت پژوهشی دانشگاهها بگذرد، جایگاه بهتری را نسبت به دانشگاههای جوانتر به دست خواهند آورد. این در حالی است که سن دانشگاههای علوم پزشکی از دانشگاههای وزارت علوم کمتر است و دانشگاه تهران در چنین شرایطی موفق به کسب بالاترین جایگاه در شاخص h-Index شده است.
یونسیان افزود: h-Index دانشگاه دوم در حوزه علوم پزشکی 77 است و صاحبنظران حوزه علمسنجی به خوبی میدانند که اختلاف فاصله دانشگاهها در این شاخص، زیاد و از نوع لگاریتمی است نه حسابی و جبران این فاصله به سادگی میسر نمیشود.
یونسیان با بیان اینکه شاخص h-Index هم فردی و هم سازمانی است، ادامه داد: h-Index یک شاخص کیفی است که نشان میدهد مقالات محققان دانشگاه در نشریات معتبری منتشر شده و مورد توجه و استناد محققان دیگر قرار گرفته است.
وی با اشاره به رتبه نخست دانشگاه تهران در تولید مقالات حوزه علوم پزشکی گفت: طبق این گزارش، دانشگاه علوم پزشکی تهران در مجموع بیش از 29 هزار مقاله نمایه شده در اسکوپوس و دانشگاه دوم در حوزه علوم پزشکی کمتر از نیمی از این تعداد یعنی حدود 12 هزار مقاله در همین نمایهنامه دارد.
یونسیان تصریح کرد: در شاخص تعداد کل استنادات به مقالات نیز دانشگاه علوم پزشکی تهران بیش از 210 هزار و دانشگاه بعدی حدود یک سوم این تعداد یعنی 73 هزار استناد دریافت کرده است.
یونسیان در مورد کیفیت مقالات نیز گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران با 7.14 استناد به ازای هر مقاله در جایگاه نخست دانشگاههای علوم پزشکی کشور قرار دارد و این شاخص نشان میدهد که محققان دانشگاه مقالاتی تولید میکنند که از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به برنامههای این دانشگاه در حمایت از ارتقای شاخص h-Index اظهار کرد: به محققانی که علاقه و توانمندی انجام این نوع مطالعات را دارند، گرنت مقاله مرور نظاممند تخصیص داده می شود؛ در این نوع تحقیق، کلیه مقالات و مستندات علمی که در پاسخ به یک سؤال خاص و مشخص منتشر شدهاند به روش سیستماتیک جستجو و به دور از سوگیری با روش علمی، نتیجهگیری نهایی آن در اختیار محققان دیگر قرار میگیرد.
وی گرنت چاپ مقاله در مجلات سرآمد را از دیگر برنامههای حمایتی دانشگاه در ارتقای شاخص h-Index معرفی کرد و افزود: نشریاتی که در رشته موضوعی خود بالاترین استنادپذیری را دارند، به عنوان نشریات سرآمد شناخته میشوند، بنابراین دانشگاه به اعضای هیات علمی که در جمع یک درصد و دو درصد گروه خود قرار دارند، خارج از مسیر متعارف شوراهای پژوهشی محیطی به ترتیب مبلغ 250 و 150 میلیون ریال تخصیص میدهد.
یونسیان با بیان اینکه ویژگی این گرنت آیندهنگر بودن آن است، ادامه داد: اعضای هیات علمی به جای چاپ تعداد متعددی مقاله در نشریات، با اعتبار نسبی و رویت پذیری پایینتر میتوانند یک مقاله در مجله سرآمد منتشر کنند و این به دیده شدن و استنادپذیری نتایج تحقیقات آنان کمک خواهد کرد.
بر اساس اعلام اسکوپوس، دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، اصفهان و شیراز به ترتیب در جایگاه دوم تا سوم این رتبه بندی قرار گرفته اند.