عدم بهره گیری از ظرفیت های کشور در صنعت هوایی
علیرضا جهانگیریان در نشست پسا تحریم، صنعت حمل و نقل هوایی و نقش دانشگاه با تاکید بر این که صنعت هوافضای کشور در مدت ۳۵ سال مظلوم واقع شده است، افزود: صنعت حمل و نقل هوایی یکی از شاخههای صنعت و اقتصاد است و در دنیا بین ۲.۵ تا ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها به این حوزه اختصاص دارد.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان این که برخی خطوط هوایی کشورهای همسایه که در گذشته اصولا در رده بندیهای خطوط هوایی دنیا حضور نداشتند امروزه جزو ۱۰ خط هوایی برتر دنیا در این حوزه هستند، گفت: ۳۵ سال است که صنعت هوایی به دلیل اعمال تحریمها کوچک نگه داشته شده و در شرایط جدید بین المللی فرصت منحصر بفردی بدست آمده تا بتوانیم عقب ماندگی های قبلی را جبران کنیم.
جهانگیریان، نتیجه اعمال فشارها و تحریمها علیه کشور را ایجاد شکاف میان وضعیت مطلوبی که میتوانستیم به آن دست یابیم با جایگاه فعلی در حوزه صنعت هوا فضا ذکر کرد و یادآور شد: اعمال این تحریمها موجب شده تا این شکاف در همه حوزههای این صنعت همچون ناوگان، زیر ساختها و بهره برداری احساس شود.
وی اضافه کرد: با درک این موضوع در سال ۹۳ دانشگاه صنعتی امیرکبیر با همکاری انجمن علمی حمل و نقل هوایی سلسله نشستهایی را در این زمینه شروع کرد که اولین نشست آن نیز با محور بهره برداری در پاییز همان سال برگزار شد.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر، با تاکید بر این که ایران نسبت به سایر کشورهای همسایه در زمینه ناوگان و بهره برداری در صنعت هواپیمایی عقب ماندگیهایی دارد، اظهار کرد: البته در صورت رفع گلوگاه ناوگان در حوزههایی چون زیر ساختهای فرودگاهی ، نیروی متخصص و سیستمها نیز دچار چالشهایی خواهیم شد.
وی وجود سیستم را مولفه ای مهم برای در کنار هم قرار دادن عناصر یک مجموعه جهت انجام یک ماموریت موفق دانست و یادآور شد: با توجه به ضعف مولفه های صنعت در سالهای گذشته، سیستم موجود نیز برای مواجهه با شرایط جدید بخوبی پرورش نیافته و اگر بخواهیم از این پوسته خارج شویم و به آنچه که استحقاق کشور است دست یابیم لازم است تا سیستم هدایتی و نظارتی این صنعت نیز تقویت شود.
جهانگیریان با تاکید بر آن که ۱.۵ سال از اولین نشست گذشته و در این مدت شاهد تغییرات شگرف خصوصا در محیط بیرونی این صنعت بوده ایم، ادامه داد: ۱۰ تا ۱۵ سال قبل از انقلاب اسلامی برخی از کشورهای همسایه در رده بندیهای خطوط هوایی دنیا اصولا حضوری نداشتند ولی امروزه بعضی از آنها جزو ۱۰ خط هوایی برتر دنیا دراین حوزه هستند و اینکه با فضای بین المللی ایجاد شده بصورت عینی تر و واقعی تر میتوانیم به رفع فاصله ایجاد شده میان صنعت هوایی کشور با کشورهای همسایه بپردازیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان این که از این رو دومین نشست با عنوان "پسا تحریم، صنعت حمل و نقل و نقش دانشگاه" برگزار شد، خاطر نشان کرد: موضوع روز کشور در این صنعت، نوسازی ناوگان است ولی نباید در این مسیر از دو موضوع غافل شویم.
وی یکی از این موضوعات را توجه به ارکان چهارگانه صنعت هوایی دانست و گفت: چهار رکن صنعت هوایی شامل زیر ساختهای فرودگاهی، توسعه منابع انسانی، سیستمهای مدیریتی و ناوگان هوایی است و ما باید هماهنگ با نوسازی ناوگان به توسعه ۳ رکن دیگر این صنعت نیز بپردازیم.
جهانگیریان موضوع دوم را توجه به منافع ملی در خریدهای خارجی عنوان کرد و یادآور شد: تجربیات جهانی نشان میدهد که در مقاطعی که کشوری قصد خرید تعداد زیادی ناوگان هوایی تجاری را دارد باید در کنار آن امتیازاتی به نفع کشور و صنعت داخلی دریافت کند؛ چراکه قرار است با توسعه ناوگان برای جوانان اشتغال ایجاد کنیم نه این که آنها را بیکار کنیم.
به گزارش مهر، وی همچنین گزارشی از رئوس مطالب مطرح شده در اولین نشست حمل و نقل هوایی از جمله عدم کارایی فعالیتها، عدم تمایل بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این صنعت و نقص برنامه ریزی را ذکر کرد.