دکتر محمد اسماعیل افشار روز چهارشنبه در همایش زنان و دخانیات گفت: 25 نوع سرطان در اثر مصرف سیگار ایجاد می شود که در راس آن سرطان ریه است.
وی با اشاره به این که مصرف سیگار به دستگاه تنفسی، دستگاه گوارش، پوست، توانایی جنسی، قلب و عروق و کلیه اثر سوء می گذارد، گفت: این اثرات سوء باعث ایجاد بیماری های فراوان در افراد سیگاری می شود و به واقع، مصرف هر نخ سیگار پنج دقیقه از عمر را کم می کند.
**مصرف دخانیات در کشور نگران کننده است
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نیز وضعیت مصرف دخانیات در کشور را نگران کننده اعلام کرد و گفت: همه اعم از خانواده، رسانه و مسوولان باید دست به دست هم دهیم تا بتوانیم این معضل را کاهش دهیم.
دکتر محمدرضا مسجدی استعمال دخانیات در کشور را خطر جدی اعلام کرد و با اشاره به ترویج مصرف قلیان در کشور، افزود: متاسفانه نسل جوان به خصوص دختران از قلیان به عنوان تفریح استفاده می کنند که این موضوع نگرانی های جدی را به بار آورده است.
وی به ترویج مصرف قلیان و دخانیات در بین دانشجویان پزشکی اشاره کرد و گفت: سه درصد دختران و کمتر از 12 درصد پسران دانشجوی سال اول رشته پزشکی سیگار و قلیان می کشند که این آمار برای دانشجویان سال هفتم پزشکی در دختران هشت درصد و در پسران به بیش از 20 درصد می رسد.
مسجدی به اقدامات وزارت خانه های بهداشت و علوم در زمینه مقابله با استعمال دخانیات در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: این وزارتخانه ها درصدد هستند دانشگاه بدون دخانیات در کشور ایجاد کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره مصرف دخانیات در کشور آمریکا گفت: در سال 1968 میلادی در آمریکا 52 در صد مردان و 18 درصد زنان سیگار مصرف می کردند که با مبارزه 60 ساله در این کشور با دخانیات موفق شدند این درصد را به نصف برسانند.
** زنان در مبارزه با مصرف دخانیات تاثیرگذار هستند
حجت الاسلام سید حسن معین شیرازی رئیس هیئت مدیره جمعیت مبارزه با دخانیات در این همایش گفت: از لحاظ روانشناسی و جامعه شناسی تا سن 7 سالگی بین 65 تا 70 درصد شخصیت افراد ساخته می شود و این مسئله مهمی است که فرزندان در خانواده بزرگ می شوند و بیشترین تاثیر را از خانواده مخصوصا مادر می گیرند. زنان نیمی از جمعیت را تشکیل می دهند و آینده جامعه اعم از دختر و پسر در دامن مادر پرورش پیدا می کنند. زنان بر همسران خود نیز تاثیر گذار هستند.
وی گفت: در کشوری هستیم که اگر تحصیل کرده ها را فرهیخته بدانیم. دو سوم دانشگاهیان را زنان تشکیل می دهند. آنها نقش موثری دارند و اگر بخواهیم واقعا ریشه ای و بنیادی با استعمال دخانیات مبارزه کنیم. باید آگاهی لازم را به زنان بدهیم.
4 تا 10 خرداد ماه هفته بدون دخانیات با شعار 'قلیان، سمی برای خانواده' نامگذاری شده است.
روز سه شنبه، 4 خرداد با نام 'جوانان علیه قلیان' و روز چهارشنبه 5 خرداد، 'قانون علیه قلیان' نام گذاری شده است. روزهای ششم، هفتم و هشتم خرداد به ترتیب با عناوین 'قلیان و سرطان'، 'آموزه های دینی علیه قلیان و اماکن عمومی عاری از قلیان' نامیده شده است. همچنین روزهای نهم و دهم خرداد به نام 'خانواده علیه قلیان' و 'بسته بندی ساده محصولات دخانی' توسط مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت نامگذاری شده است.