محمدرضا تابش روز چهارشنبه در دومین کنفرانس علوم، مهندسی و فناوری های محیط زیست افزود: اگر مجلس قوی تر عمل می کرد می توانست در عرصه محیط زیست کشور جریان های مثبتی ایجاد کند و اگر دولت هم بهتر عمل می کرد وضعیت ما بهتر از الان بود.
نماینده مردم اردکان اظهار کرد:امروز محیط زیست ابزار خوبی برای توسعه در رشته های مختلف است اما متاسفانه شاهد رکود در برخی رشته ها مانند محیط زیست و علوم فقه هستیم که این یکی از مشکلات ما در عرصه آموزش در دانشگاه ها است.
وی تاکید کرد با توجه به مشکلات و چالش های محیط زیست دولت ها باید به سرعت در اصلاح و افزایش آیین نامه های اجرایی در جهت تقویت محیط زیست گام بردارند.
وی با اشاره به اینکه اقدامات موثری در راستای حفظ محیط زیست در کشور و دنیا انجام گرفته است گفت با تمام این ها بسیاری از مشکلات همچنان پابرجا است که علت عمده آن منابع مالی ناکافی، ضعف آموزش و مشارکت ندادن مردم در اجرای پروژه ها است.
وی به اصل پنجاهم قانون اساسی بعنوان یک اصل مترقی درحفظ محیط زیست اشاره کرد و گفت: مفهوم توسعه پایدار در این اصل مستتر است اما به رغم تمام این ها تا رسیدن به نتیجه مطلوب فاصله داریم.
تابش تاکید کرد: هشدار می دهم اگر برای حل بحران های محیط زیست اقدامات موثری نداشته باشیم با بحران های حاد سیاسی و امنیتی مواجه خواهیم شد، شهر یزد و اصفهان دو شهر مذهبی هستند و به اعتقادات بسیار پایبند اما بر سر انتقال آب مشکل دارند، بهر صورت جنگ، جنگ آب است.
نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در گزارش سال 2006 دانشگاه ییل رتبه ایران در عملکرد محیط زیستی نسبت به سال 2014، 22 پله سقوط را نشان می دهد چون نسبت به سایر کشورهای منطقه و دنیا عملکرد ضعیف تری داشتیم، سال 2014 رتبه ایران 83 بود و اکنون از بین 180 کشور به 105 تنزل یافته است.
تابش گفت ایران در بین کشورهای منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه رتبه 13 کسب کرده، رتبه ها نشان می دهد در برخی شاخص ها پیشرفت داشته اما در برخی موارد پس رفت چشمگیری داشته است.
وی گفت: پیشرفت ایران در حوزه محیط زیست در یک دهه 15 درصد بود در حالی که اردن یک درصد، قطر 30درصد و لبنان 35 درصد پیشرفت داشته است.
تابش با بیان اینکه در زمینه تنوع زیستی، کیفیت هوا و تغییرات آب و هوایی بدترین عملکرد را داشتیم گفت: در خصوص تنوع زیستی از رتبه 13 به 103 نزول کردیم و 35 میلیون نفر از آلودگی هوا رنج می برند.
وی افزود: همچنین بررسی ها نشان می دهد 3.5 میلیارد نفر در جهان در کشورهایی زندگی می کنند که از هوای ناسالم برخوردارند، همچنین 960 میلیون نفر در سال 2000 به آب سالم دسترسی نداشتند که اکنون به 550 میلیون نفر رسیده است و 2.4 دهم میلیارد نفر به زیر ساخت های بهداشتی دسترسی ندارند.
نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: پیش بینی شده به دلیل رشد جمعیت تعداد زیادی از مردم در آفریقا و خاورمیانه با کمبود آب مواجه شوند از سوی دیگر کشورها بر سر انرژی هم با هم درگیر هستند.
وی تاکید کرد: تنها راه پیشگیری از این منازعات توسل به دیپلماسی زیست محیطی است ، رهبر معظم انقلاب در ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست بر تقویت دیپلماسی محیط زیست تاکید داشتند که امیدواریم مجلس دهم در این زمینه اقدامات سازنده ای داشته باشد، همچنین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت امور خارجه نسبت به گذشته با جدیت بیشتری وارد عرصه تعاملات بین المللی و دیپلماسی محیط زیستی شوند.
تابش گفت: قوانین بسیار خوبی داریم که اعمال تخریب در محیط زیست را محکوم می کند و آنرا جرم انگاری می داند که قوه قضاییه در خصوص مقابله با متخلفان باید دقت نظر بیشتری داشته باشد.
وی افزود: محیط بانان ضابطان قضایی هستند اما حمایت کافی از آنها صورت نمی گیرد و تجهیزات به روز و کارآمد در اختیارشان نیست.
تابش گفت: قوانین زیادی در زمینه محیط زیست داریم اما به درستی اجرا نمی شوند به عنوان مثال قانون ملی ایمنی زیستی سال 75 تصویب شد که ضعف ها و خلاء های زیادی دارد که باید اصلاح شود، همچنین قانون عدم احداث صنایع تا شعاع 120 کیلومتری کلان شهرها نیز تحت تاثیر برخی عوامل مانند صنعت سبز به خوبی اجرا نمی شود.
وی با بیان اینکه سالانه خسارات محیط زیستی زیادی متوجه کشور می شود اظهار کرد: بر اساس اعلام بانک جهانی، خسارت سالانه تخریب زمین در ایران 15 هزار و 430 میلیارد دلار یعنی معادل 1.7 دهم درصد تولید ناخالص ملی است، همچنین پیش بینی می شود آلودگی هوا در ایران در سال 2016 حدود 16 میلیارد دلار خسارت وارد کند.
تابش تاکید کرد: باید در مجلس دهم جایگاه محیط زیست تقویت شود، اکنون کمیسیون کشاورزی ، منابع طبیعی و آب وجود دارد که محیط زیست هم باید به آن اضافه شود ، البته با توجه به اهمیت موضوع بهتر است کمیسیون مستقل محیط زیست در مجلس شکل گیرد.
وی به وضعیت منابع آبی کشور اشاره کرد و گفت: حدود 80 درصد آب شرب ژاپن از ورود محصولات کم آب بر و صادرات محصولاتی با ارزش افزوده بالا است در حالی که در کشور ما به اندازه ظرفیت چندین سد فقط گندم می کاریم ، چه اصراری است که در تولید گندم خودکفا شویم در حالی که این کار نابودی منابع آبی را همراه دارد.
دومین کنفرانس علوم، مهندسی و فناوری های محیط زیست امروز چهارشنبه با حضور تابش نماینده مجلس شورای اسلامی، محمد مجابی معاون توسعه، مدیریت ،حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست، رحیم میدانی معاون وزیر نیرو ، مجتبی اردستانی رییس دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران و جمعی از مسوولان این مبحث در دانشگاه تهران برگزار شد.