افزایش 6 برابری سرانه زباله شمال کشور در زمان اوج گردشگری
سعید متصدی در هفدهمین جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماند با محوریت بررسی برنامه مدیریت پسماندهای سه استان شمالی کشور با اشاره به برخی بندهای تدوین شده در این زمینه گفت: ایجاد شرایط بهتر برای زیستن فقط با مشارکت تمامی ذینفعان و ذی مدخلان از جمله مردم مقدور خواهد بود.
وی به حجم بالای تولید پسماند در مناطق شمالی کشور به ویژه در زمان اوج گردشگری اشاره کرد و گفت: شرایط ویژه استان های شمالی مانند بالا بودن سطح آب زیرزمینی، حجم بالای گردشگران، شرایط اقلیمی و رطوبت هوا همراه با حجم بالای پسماند مشکلاتی را ایجاد می کند.
متصدی تاکید کرد: گردشگران باید در زمینه موضوع پسماند در این سه استان حساس شوند و در راستای مسئولیت اجتماعی خود کمک کنند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست حمایت از تولید کمپوست، ساماندهی موضوع گردشگری در سه استان شمالی، جمع آوری پسماندهای پراکنده و رها شده در محیط های شهری و روستایی را از جمله اقدامات پیش بینی شده برای موضوع مدیریت پسماند در سه استان شمالی دانست.
*** مواد آلی 40 تا 60 درصد پسماند کشور را تشکیل می دهد
همچنین محمدجواد سروش مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که فقط سه درصد از کل پسماندهای استان های شمالی به صورت بهداشتی دفن می شوند و مابقی به صورت غیربهداشتی دفن می شوند، گفت: شیرابه یکی از مهمترین معضلات پسماند در استان های شمالی است که با توجه به بالا بودن سطح آب های زیرزمینی خطری جدی محسوب می شود.
وی ضمن تاکید بر اهمیت بازیافت مواد به منظور استفاده مجدد از مواد آلی موجود در زباله، اظهار کرد: 40 تا 60 درصد پسماند کشور را مواد آلی تشکیل می دهد این در حالی است که 80 تا 90 درصد خاک کشور کمتر از 1 درصد مواد آلی دارد در نتیجه حمایت از تولید کمپوست از زباله بسیار ارزشمند خواهد بود.
سروش ترویج الگوی صحیح مصرف در جامعه و به ویژه تلاش برای حذف مواد پلاستیکی همچون کیسه های پلاستیکی از زندگی روزمره افراد را از دیگر برنامه های در دست اقدام برشمرد و ابراز امیدواری کرد: با اجرایی شدن برنامه های تدوینی در این حوزه، شاهد کاهش مشکلات ناشی از پسماند در کشور باشیم.
در ادامه جلسه حاضرین با ارائه پیشنهادها و نظرات خود در خصوص برنامه تدوینی، خواستار تدوین این برنامه به نحو قابل اجرا شدند.
تمرکز بیشتر بر موضوع آموزش و ارتقاء سطح آگاهی های عمومی مردم به منظور کاهش تولید زباله و تفکیک آن از مبداء، استفاده از ظرفیت صدا و سیما و فضای مجازی و شبکه های اجتماعی برای آموزش و فرهنگ سازی، ایجاد زیرساخت های لازم برای مدیریت پسماند در کشور، ایجاد ارتباط گسترده تر میان کارگروه ملی مدیریت پسماند و کارگروه های استانی، استفاده از ابزارهای تشویقی و تنبیهی در این زمینه، همراه سازی گروه های مرجع همچون هنرمندان و ورزشکاران برای آموزش و جذب مشارکت مردم، استفاده از ظرفیت سمن های فعال در این حوزه، حمایت از تولید انرژی و کمپوست از زباله از جمله پیشنهادهای ارائه شده در این جلسه بود.