این روش در گذشته بسیار رایج بوده است و امروزه نیز در بعضی مناطق کشور این روش همچنان متداول و مرسوم است. در گذشته افراد شکستهبند در انجام این کار تبحر داشتند و در حقیقت تل گیری توسط این گروه از افراد انجام میشد. در کنار نای حفرهای وجود دارد و زمانی که کودک به سن 6 تا 7 سالگی میرسد این حفره کوچک و بهتدریج محو میشود. ممکن است در سنین کودکی ذراتی از مواد غذایی در این حفره قرار بگیرد و به علت ایجاد عفونت در این محل به تب، بیاشتهایی، بیخوابی و بیقراری کودک منجر شود. در اغلب موارد برای درمان و کاهش این عوارض آنتیبیوتیک برای کودک تجویز میشود. زمانی که کودک را نزد تل گیر میبرند این فرد از طریق معاینه و لمس حلق و نواحی اطراف تیروئید یا از طریق دمیدن در بینی جسم خارجی را از حفره کنار نای خارج میکند.
بررسیها نشان میدهد، این روش درمانی در طب سنتی علمی هیچ جایگاهی ندارد و پزشکان و متخصصانی که در حوزه طب سنتی دانشگاهی و آکادمیک فعالیت میکنند این روش را تأیید نمیکنند.
تل به معنی خرده غذا، دانه حبوبات، خرده گوشت یا سبزیجات یا اجسام خارجی کوچک مانند خردههای استخوان و باقیمانده مواد غذایی است که خوب جویده نشده است. عدم توانایی کودکان در جویدن غذا موجب میشود مقداری غذا در حفره انتهای دهان کودک جمع شود و بهتدریج مشکلاتی را در بلع کودک به وجود آورد. تب شدید، سرماخوردگی بدون آبریزش بینی، کماشتهایی، مشکل در بلع و بیحوصلگی ازجمله علائمی است که میتواند نشاندهنده وجود چنین مشکلی در کودکان باشد.
این در حالی است که متخصصان گوش و حلق و بینی این روش را ازنظر علمی و پاتولوژی کاملا مردود میدانند و بر این باورند که انجام چنین کاری غیرممکن است و چنانچه این کار بر روی کودکی انجام شود میتواند با خطراتی همراه باشد و حتی به خفگی کودک منجر شود زیرا ممکن است جسم خارجی وارد حلق و مجاری تنفسی شود. علاوه بر این فوت کردن در داخل بینی کودک ازنظر بهداشتی صحیح نیست و میتواند به انتقال بیماریهای مسری و عفونی منجر شود. متخصصان گوش و حلق و بینی، تل گیری را ازنظر علمی تأیید نمیکنند و براین باورند که این روش ازنظر روانی موجب آرامش خاطر والدین میشود اما در عمل هیچ تأثیری در روند درمان کودک ندارد.
دکتر محمود خدادوست رییس اداره طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره مجاز بودن تل گیری بهعنوان یکی از شیوههای رایج در حوزه طب سنتی میگوید: این روش هنوز مورد تأیید اداره طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار نگرفته است. در حنجره حفرههایی وجود دارد که گیر افتادن باقیمانده مواد غذایی در این حفرهها به ایجاد عفونت منجر خواهد شد و تا زمانی که عفونت در محل این حفرهها باقیمانده باشد علائم بیماری بهبود پیدا نمیکند. تل گیرها ادعا میکنند از طریق اقداماتی که انجام میدهند باقیمانده مواد غذایی را که منبع عفونت است از حفرههای موجود در حنجره خارج میکنند. ما قصد داریم از طریق یک طرح تحقیقاتی با همکاری یک تل گیر و یک متخصص گوش و حلق و بینی مؤثر بودن این روش درمانی را موردبررسی قرار دهیم که نتایج آن در آیندهای نزدیک اعلام خواهد شد.
بررسیها نشان میدهد، این روش درمانی در طب سنتی علمی هیچ جایگاهی ندارد و پزشکان و متخصصانی که در حوزه طب سنتی دانشگاهی و آکادمیک فعالیت میکنند این روش را تأیید نمیکنند.
گزارش: فرانک فراهانی
No tags for this post.