بقعه تاریخی امامزادگان یحیی و عبدالله در فیروزکوه را می توان در گروه ابنیه تاریخی قرار داد که بر اثر مرمت های نادرست و غیر اصولی، ماهیت تاریخی خود را از دست داده اند و امروزه این بنا به شکل کاملا نوساز دیده می شود. پلان کلی این بقعه تاریخی مستطیل شکل است و در سال 1384 گنبدی طلایی روی بنا نصب شده است . به گفته آقای بهرام مزدارانی خادم امامزاده ، در گذشته ای نه چندان دور، این بنا شامل یک مسجد و یک شبستان میانی و اتاق مقبره بوده که در حال حاضر از بین رفته است.
بنای اولیه این امامزاده بسیار زیبا و دارای ویژگی های معماری قرون هفت و هشت هجری، از جمله : آجر کاری ، گره چینی ، گچبری و آینه کاری دوره صفویه و در و پنجره های ارسی کشویی بوده است اما متاسفانه در یکی از شبهای سرد زمستان سال 1362 توسط عده ای غارتگر به طمع یافتن گنج ، مورد تجاوز گسترده واقع شده و بخش عمده آن از جمله کف و زیر پی ها تخریب شد .
بنا دارای دو ورودی یکی در ضلع شمالی و دیگری در ضلع جنوبی بوده و همچنین دارای چهار پنجره در اضلا ع شمالی و شرقی است که در هر ضلع دو پنجره نصب شده است . قسمت داخلی بنا گچ کاری شده و دیوار ها به ارتفاع یک متر با رنگ سبز پوشیده شده است.
در حال حاضر امامزاده دارای یک ضریح فلزی است و ضریحی چوبی و قدیمی که پیش از این بر روی محل مقبره قرار داشت ، در حال حاضر در گوشه جنوبی امامزاده نگهداری می شود.
در منتهی الیه ضلع غربی محوطه ای وجود دارد که به وسیله چند پله به سطح پایین تر از بنا رفته و در آن جا چشمه ای وجود دارد که اهالی روستا به شفا گرفتن بیماران از آب چشمه اعتقاد دارند.
در صفحه 132 کتاب آثار تاریخی فیروزکوه در مود این بنا چنین نوشته است :
« بنای اولیه این امامزاده بسیار زیبا و دارای ویژگی های معماری قرون هفت و هشت هجری، از جمله : آجر کاری ، گره چینی ، گچبری و آینه کاری دوره صفویه و در و پنجره های ارسی کشویی بوده است اما متاسفانه در یکی از شبهای سرد زمستان سال 1362 توسط عده ای غارتگر به طمع یافتن گنج ، مورد تجاوز گسترده واقع شده و بخش عمده آن از جمله کف و زیر پی ها تخریب شد . اهالی روستا که اعتقاد شدیدی به شان و منزلت امامزاده داشته اند با همت والای خود آن را مجدداٌ باز سازی نموده اند . ولی متاسفانه از بنای اولیه چیزی باقی نمانده و این مجموعه تاریخی مذهبی کاملاٌ نوسازی شده است . »
گزارش تصویری و تحلیل فنی: احسان محمدحسینی- فاطمه کردی
No tags for this post.