نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

به منظور افزایش بهره وری، دانشجویان کشاورزی، شش ماه دوره عملی خواهند دید

برنامه "گفت‌وگوی علمی" با موضوع چالش های بهره وری در کشاورزی ایران و با حضور دکتر محمد شاهدی عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان و معاون پژوهشی فرهنگستان علوم، دکتر بهمن امیری لاریجانی مدیر کل دفتر ترویج کشاورزی و منابع طبیعی وزارت جهاد کشاورزی، دکتر امیر حاجی احمدی معاونت برنامه ریزی و تدوین منابع علمی موسسه آموزشی علمی و کاربردی وزارت جهاد کشاورزی، دکتر مجید حسنی مقدم کارشناس ارشد بهره وری در بخش کشاورزی و نماینده ملی سازمان ملی بهره وری ایران و مهندس بابک کلانی دبیر المپیاد ملی بهره وری، بخش کشاورزی و منابع طبیعی روانه آنتن شد.

دکتر محمد شاهدی با اشاره به قانون افزایش بهره وری، گفت: اگر این قانون را درست اجرا کنیم، بهره وری افزایش زیادی پیدا می کند و باید برای این قانون ارزش زیادی قائل شد.

وی درباره این قانون بیان داشت: قانون در زمینه های مختلف راهکار ارائه داده است تا بهره وری را افزایش دهیم. در واقع قانون هم در زمینه استفاده از نهاده ها، استفاده از علم، استفاده از متخصصین، چگونگی بالا بردن بهره وری آب و نحوه توسعه و همچنین در زمینه های دیگری همچون کاهش تلفات محصولات کشاورزی، سلامت آنها و نحوه عرضه مطالب، روش های مشخصی را بیان کرده است.

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه در خیلی از مواقع قانون و برنامه داریم ولی  ضمانت اجرایی نداریم، اظهار داشت: این وضعیت در بخش کشاورزی بسیار بیشتر است.

شاهدی تصریح کرد: یکی از عوامل اصلی توسعه و پیشرفت و همچنین افزایش بهره وری، استفاده از علم و نیروی متخصص و تولید به صورت علمی است. امروزه در جهان تلاش می شود علم را در عمل استفاده کنند و اینگونه نباشد که دانشگاه و فارغ التحصیل داشته باشیم و برای ایشان هزینه کرده باشیم ولی شرایطی برای استفاده از متخصصان را فراهم نکرده باشیم.

معاون پژوهشی فرهنگستان علوم در خصوص اثرگذار نبودن فارغ التحصیلان در عرصه عمل بیان داشت: ممکن است مطرح شود که این دسته از افراد از نظر تئوری خوب هستند و هنگامی که به کشورهای دیگر می روند، جذب می شوند ولی از نظر عملی، آمادگی رفتن به صحنه تولید را ندارند. این مسئله ای است که وجود دارد و نیاز به اصلاح برنامه های آموزشی وجود دارد.

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به قانون افزایش بهره وری گفت: بر اساس این قانون دانشجویان، حداقل شش ماه از دوره آموزش کارشناسی را باید در صحنه تولید بروند و عملاً کار را یاد بگیرند و ما نیز قصد داریم آن را اجرا کنیم.

در ادامه دکتر بهمن امیری با اشاره به استخدام هفت هزار و 700 نیروی جدید در وزارت جهاد کشاورزی گفت: این نیروها با هدف استقرار در مراکز جهاد کشاورزی دهستان مشغول به کار شده اند. این افراد مهندسین ناظر شاغل در مزارع کشاورزان بودند که عضو نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی  هستند.

وی افزود: در شهریور ماه سال گذشته ابلاغی توسط وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر طرح نظام نوین ترویج کشاورزی صورت گرفت. این طرح تحول حاصل سه سال آسیب شناسی و بررسی چالش های کشاورزی و انتقال تکنولوژی است که سه مولفه اساسی دارد.

مدیر کل دفتر ترویج کشاورزی و منابع طبیعی وزارت جهاد کشاورزی به نخستین مولفه اشاره کرد و ادامه داد: پهنه بندی کلیه عرصه های تولیدی کشور و اختصاص مسئولیت هر پهنه به یک کارشناس مروج است که استخدام شده است. در واقع همه عرصه های تولیدی پهنه بندی می شوند و هر کارشناسی که جذب شد، مسئول یک بخش می شود.

امیری لاریجانی در مورد دومین مولفه بیان داشت: ساماندهی مراکز جهاد کشاورزی دهستان از نظر سخت افزاری بود تا امکانات کاری آنها افزایش پیدا کند. مولفه سوم نیز استقرار شبکه مدیریت دانش و همچنین ارتباط کارشناسان پهنه و بخش دولتی با کلیه کنش گران بخش خصوصی اعم از شرکت ها و کلینیک ها و کلیه افرادی که در حوزه انتقال تکنولوژی و بهره برداری بخش های کشاوری فعالیت می کنند، است.

در ادامه دکتر امیر حاجی احمدی، مهمترین عامل بهره وری را عامل انسانی دانست و عنوان داشت: راهکار افزایش بهره وری در توانمند سازی نیروی انسانی است. از یک سو با کمبود نیروی متخصص و از سوی دیگر با خیل عظیم فارغ التحصیلان کشاورزی مواجه هستیم.

وی در مورد علت ایجاد این پارادوکس بیان داشت: این وضعیت از تعارض در سیستم آموزش عالی ایجاد شده است. سیستم آموزش عالی ما یک سیستم عرضه محور بوده است یعنی توانایی های خودش را در نظر می گرفته است و ظرفیت دانشگاه اعلام می شده و بر اساس این ظرفیت دانشگاه، دانشجو پذیرفته می شده است.

معاونت برنامه ریزی و تدوین منابع علمی موسسه آموزشی، علمی و کاربردی وزارت جهاد کشاورزی به اشکالات محتوا و ساختار نیز اشاره کرد و آنها را دلیل دیگری بر مشکلات در این حوزه عنوان کرد و گفت: قانون افزایش بهره وری یک بستر بسیار مناسبی برای پاسخ به این معضل در اختیار وزارت جهاد کشاورزی داده است که اگر بتوانیم از آن استفاده کنیم، می توانیم شاهد افزایش بهره وری باشیم.

در ادامه دکتر مجید حسنی مقدم با تصریح بر اینکه خلا قانونی در حمایت از بهره وری نداریم، اظهار داشت: فراتر از قانون سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب، آن را ابلاغ کرده اند و مشخصا در سه بند درباره بهره وری ذکر شده است و از 24 بند سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ده بند به نوعی به بهره وری مرتبط است.

نماینده ملی سازمان ملی بهره وری ایران ادامه داد: محور قرار دادن افزایش بهره وری در رشد اقتصاد با تقویت عوامل تولید، نیروی کار، رقابت پذیری اقتصاد، ایجاد بستر رقابت مناطق و استان ها و به کار گیری ظرفیت و قابلیت های متنوع در جغرافیای مزیت های کشور، از جمله مواردی است که در سیاست های کلی مرتبط با بهره وری هستند.

در ادامه مهندس بابک کلانی با بیان اینکه خیل عظیم فارغ التحصیلان کشور را یک فرصت می دانم، گفت: مهمتر از پرداختن به بحث بهره وری، چگونگی انتقال بهره وری به مزارع است. طبیعتاً کشاورزی، سنتی است و مجهز به کشاورزی نوین نیست و برای انتقال این فناوری، باید از مبحث کشاورزی سنتی گذر کنیم و خیل عظیم فارغ التحصیلان می توانند در این گذر کردن، به ما کمک کنند.

دبیر المپیاد ملی بهره وری، بخش کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به طراحی المپیاد ملی بهره وری در سه فاز، خاطرنشان کرد: فاز نخست، فرهنگ سازی و جمع آوری داده ها و اطلاعات است که لازم است از نظر جغرافیایی کشورمان را بررسی کنیم. فاز دوم معرفی استانداردهای فعلی کشاورزی است و نه استانداردهای جهانی، زیرا با این موضوع فاصله داریم. فاز سوم نیز آموزش، ترویج و انتقال کشاورزی نوین به مزارع است که برای این موضوع به خیل عظیم فارغ التحصیلان نیازمندیم.

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل