به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، محسین سلیمانی روزبهانی افزود: فرونشست زمین در منطقه جلگه میناب و ایجاد فروچاله ها ناشی از بهره برداری ناپایدار از منابع آبی حوضه آبریز این منطقه است.
وی با تاکید بر اهمیت بسیج اجتماعی و تعاملات بین بخشی برای حفظ و احیاء تالاب ها اظهار کرد: حل معضلات تالاب ها مستلزم مسؤولیت پذیری تمام بخش های دولتی و غیردولتی ذیربط است.
سلیمانی با اشاره به اهمیت ارتباط مستقیم تالاب ها و معیشت جوامع محلی، گفت: حفاظت از تالاب ها و تلاش برای بهره برداری پایداراز آنها نه تنها با هدف حفظ تنوع زیستی و محیط زیست بلکه با هدف ارتقاء سطح اقتصادی – اجتماعی زندگی و معیشت جوامع بشری به انجام می رسد.
وی ابراز امیدواری کرد با برگزاری چهارمین کارگاه مشورتی زون بندی، برنامه مدیریت جامع تالاب حرای رود شور و شیرین و میناب در چند ماه آینده تصویب و اجرایی شود.
مجموعه تالاب رود شور، شیرین و حراهای میناب برای نخستین بار با مساحت ۴۵۰۰۰ هکتار در سال ۱۳۵۴ به عنوان تالاب بینالمللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۸ پس از بازبینی مساحت آن به ۷۸۰۹۹ هکتار افزایش یافت.
چندی پیش مدیر پروژه حفاظت از تالاب های ایران درباره نشست زمین در میناب به خبرنگار علمی ایرنا گفته بود؛ پدیده فرونشست جلگه و شهرستان میناب را تهدید می کند و باید پیش از وخیم تر شدن وضعیت، مسئولان تدابیری برای این مساله بیندیشند.
جلگه میناب یکی از حاصلخیزترین جلگه های کشور است که درختان خرما و مرکبات زیادی دارد اما امروزه در معرض تهدید پدیده فرونشست قرار دارد که در پی فرونشت در جلگه میناب نه تنها باغ های خرما و مرکبات مرغوب منطقه در حال نابودی است بلکه دشت های پیرامونی و فراتر از آن منطقه نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
سلیمانی گفته بود؛ در برخی از نقاط ، فرونشست تا عمق 10 متر در زمین دیده می شود که باید مورد توجه جدی مسوولان قرار گیرد زیرا اگر این پدیده در منطقه توسعه یابد قطعا خسارات زیادی به همراه خواهد داشت.
جلگه میناب بیش از ۱۰۰ هزار سال قدمت دارد، بنیان شهر میناب را به زمان ساسانیان نسبت می دهند اما بعضی از اسناد تاریخی موجود نشان می دهد این شهرستان از قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال برخوردار است. از میناب با نام های مینو، مینا، هرمز و هارموز نیز نام برده شده است.
فرونشست پدیده ای است که به علت برداشت بی رویه از منابع آبهای زیر زمینی رخ می دهد، در این حالت زمین آبهای میان بافت های خود را از دست می دهد و به اسفنجی که حالت جمع شده به خود گرفته تبدیل میشود که در این شرایط زمین فرو می رود که به اصلاح می گویند زمین فرونشست کرده است.
چند سالی است پدیده فرونشست در استان های مختلف کشور از جمله دشت های اطراف تهران و فارس به وفور دیده می شود.