گره هاي تيروئيد عامل بروز سرطان
دكترعليرضا استقامتي روز چهارشنبه درحاشيه بيست و هفتمين كنگره جامعه پزشكان متخصص داخلي در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: شايعترين بيماري هاي غدد بعد از ديابت، بيماري هاي مربوط به غده تيروئيد است و يكي از شايع ترين مشكلات تيروئيدي، گره هاي تيروئيد هستند.
وي در مورد آمار ابتلا به گره هاي تيروئيدي گفت: در گذشته كه از روش تصويربرداري سونوگرافي كمتر استفاده مي شد و چندان معمول نبود، آمار ابتلا حدود چهار درصد جمعيت كل جهان بود اما امروزه با استفاده از سونوگرافي اين آمار به بيش از 50 درصد رسيده است.
استقامتي اظهار كرد: سرطان تيروئيد حدود چهار تا پنج درصد از گره هاي تيروئيدي را تشكيل مي دهد و بسياري از آنها گره هاي خوش خيم تيروئيدي هستند كه با تشخيص زودهنگام مي توان آنها را كنترل و درمان كرد.
وي با بيان اينكه بسياري از اين گره ها بدون علامت هستند و افراد به طور اتفاقي به وجود آن پي مي برند، افزود: با اينكه درصد كمي از اين گره ها به سرطان تيروئيد تبديل مي شوند، لازم است افراد با مشاهده كوچكترين برجستگي در ناحيه گردن براي انجام بررسي هاي لازم به پزشكان مربوطه مراجعه كنند.
استقامتي گفت: از آنجايي كه منطقه تيروئيد به راحتي قابل مشاهده و بيماري هاي آن نيز به آساني قابل تشخيص و درمان است، مي توان با انجام سونوگرافي و نمونه برداري نوع بيماري و خوش خيم يا بدخيم بودن آن را تشخيص داد.
وي در مورد درمان سرطان تيروئيد توضيح داد: اگر گره تيروئيدي خوش خيم باشد با درمان هاي دارويي برطرف مي شود و اگر بدخيم باشد با جراحي مي توان آن را درمان كرد.
استقامتي گفت: به طور كلي بيشتر سرطان هاي تيروئيد، سير آهسته و كندي دارند و با جراحي و مصرف يد درمان مي شوند.
كم كاري يا پركاري تيروئيد نقشي در بروز سرطان تيروئيد ندارد
عضو هيات علمي انجمن متخصصان داخلي در مورد كم كاري و پركاري تيروئيد و نقش احتمالي آنها در بروز سرطان تيروئيد گفت: اين مشكلات تيروئيدي نقش مستقيمي در بروز سرطان تيروئيد ندارند و بررسي ها نشان مي دهد كه اغلب گره هاي تيروئيد كه سرطاني مي شوند، كم كار يا پركار نبوده اند.
جهش هاي ژنتيكي تحت تاثير عوامل محيطي عامل بروز سرطان تيروئيد
استقامتي اظهار كرد: جهش هاي ژنتيكي تحت تاثير عوامل محيطي مانند آلودگي هوا و رژيم نادرست غذايي از جمله عوامل بروز سرطان تيروئيد به شمار مي روند.
وي در مورد تاثير پارازيت ها در بروز سرطان تيروئيد نيز گفت: در اين مورد هيچ نوع شواهد علمي و اثبات شده اي وجود ندارد بنابراين نمي توان در اين خصوص اظهارنظر كرد، البته اين به معناي نفي تاثير آن نيست.
به گفته استقامتي، انجام اين نوع مطالعات بسيار سخت است چراكه بايد گروهي از افراد به صورت مداوم در معرض پارازيت ها قرار گيرند تا تاثير آن مورد بررسي قرار گيرد كه عملا نمي توان اين كار را انجام داد.
وي افزود: بنابراين اثبات اين مسائل بسيار دشوار است اما به نظر مي آيد كه ژن ها تحت تاثير اين تشعشعات قرار خواهند گرفت و طبيعتا اشعه هاي يونيزان و امواج مضر در درازمدت تغييراتي ايجاد مي كنند كه البته اين تاثيرات فقط شامل سرطان نيست و مي تواند بيماري هاي ديگري نيز ايجاد كند.
استقامتي در مورد آمار مبتلايان به سرطان تيروئيد در ايران گفت: آمار دقيق كشوري نداريم اما شواهد نشان مي دهد كه اين بيماري رو به افزايش است؛ به طور كلي به دليل افزايش آگاهي مردم نسبت به سلامتي خود و مراجعه بيشتر آنها براي معاينات دوره اي، شمار بيشتري از مبتلايان به سرطان شناسايي مي شوند.
بيست و هفتمين كنگره ساليانه جامعه پزشكان متخصص داخلي ايران از روز گذشته 14 ارديبهشت ماه تا 17 ارديبهشت ماه در مركز همايش هاي رازي در حال برگزاري است.