ارتباط بین دانشمندان و مردم در ایران در فضای مجازی به درستی برقرار نشده است

عضو هیئت علمی پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت، کارشناس ارشد ارتباطات و روزنامه نگاری افزود: ارتباط بین دانشمندان خودمان و مردم در فضای مجازی به درستی برقرار نشده است و باید این موضوع را ریشه یابی کنیم در حالی که این مسئله در خیلی از کشورها ایجاد شده است.

مهندس سید علی علوی در ابتدا با اشاره به فضای مجازی خاطرنشان کرد: در ارتباط با این فضا، علوم مختلفی همچون فیزیک، شیمی، برق، الکترونیک و ریاضیات و امثال آن است.

وی با بیان اینکه سرعت رشد برخی از این علوم بسیار زیاد بوده است، اظهار داشت: الکترونیک، سخت افزار، مخابرات و کامپیوتر سرعت پیشرفت بالایی در 50 سال اخیر داشته اند و همین مسئله باعث رشد سرعت بسیار بالای فضای مجازی شده است.

وی افزود: فضای مجازی به حدی گسترده شده و در جامعه ما رشد یافته است که از آن به عنوان زندگی دوم استفاده می کنیم. در فضای مجازی و ارتباطات کامپیوتری یک شناسه به نام IP به هر دستگاه می دهند. چیزی که تا الان استفاده می شد، IP نسخه چهار بوده است و ده سالی است که نسخه شش ارائه شده است. 

این کارشناس امنیت اطلاعات درباره نسخه شش بیان داشت: گنجایش در نسخه چهار،  4 میلیارد بود یعنی در آن واحد می توانیم 4 میلیارد دستگاه داشته باشیم که به اینترنت متصل شده اند در حالی که در نسخه 6 این عدد بسیار بسیار زیاد است به طوری که اگر به تمام ذرات و شن های روی زمین یک IP نسخه شش بدهند، این ظرفیت باز هم تکمیل نمی شود.

علوی با بیان اینکه گستردگی و امکانات فضای مجازی بر افزایش سرعت انتقال اطلاعات تاثیر خواهد داشت، اظهار داشت: صد سال پیش علامه امینی برای جمع کردن کتاب الغدیر مجبور بود برای یک مورد به چندین مکان سفر کند تا موضوعی را بنویسد و حتی یکی از کتاب های ایشان به اتمام نرسیده بود که از دنیا رفت. اگر علامه امینی در عصر حاضر زندگی می کرد سرعت و شیوه تحقیق شان متفاوت بود.

وی فضای مجازی را کمکی بزرگ برای جمع آوری و انتشار اطلاعات دانست و عنوان داشت: البته این فضا مشکلاتی هم می تواند داشته باشد و آن اینکه این اطلاعات ممکن است کذب باشند و دسترسی به بعضی از اطلاعات خاص نیز برای ما مقدور نیست که به دلایل مختلفی از جمله تحریم می تواند باشد.

این کارشناس ارشد امنیت اطلاعات اضافه کرد: گاهی اطلاعات کذب است و گاهی نیز غلط است. در واقع پایه آن اطلاعات، صحیح است اما داده های غلطی در آن مقاله گذاشته می شود و ما را از دسترسی به اطلاعات دقیق منع می کند.

در ادامه امین طیب طاهر دنیای امروز را دنیایی پیچیده دانست و تاکید داشت: باید نسبت و رابطه خیلی از مسائل و ابزارهای گذشته را به دنیای مجازی مشخص و تکلیف را روشن کنیم و به همین دلیل توجه به اینترنت بسیار مهم است.

وی بیان داشت: یک طرف ماجرا چیزی به نام علم و در طرف دیگر چیزی به نام فضای مجازی داریم. موضع ما نسبت به این دو مفهوم، در فهم ما در نسبت بین علم و فضای مجازی موثر است. سه مفهوم درباره این نسبت طرح می کنیم. یک مفهوم ترویج علم است یعنی علم را از طریق فضای مجازی ترویج کنیم.

عضو هیئت علمی پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت، ادامه داد: یک مفهوم مربوط به فهم عامه از علم است یعنی فضای مجازی چه کمکی به عامه مردم می کند. مفهوم دیگر نیز بحث ارتباط عمومی علم است. زمانی که می خواهیم درباره ارتباط عمومی علم صحبت کنیم باید دو مسئله را از یکدیگر متمایز کنیم؛ یکی ارتباط افراد یک حوزه مشخص علمی در سطح بین المللی است یعنی ارتباط دانشمندان یک رشته. در گذشته فقط کتاب می خواندیم اما الان به صورت فرمت PDF می توانم آثار روز دنیا را تهیه کنم.

طیب طاهر در بیان حالت دیگر گفت: ارتباط عمومی علم در این  حالت در نظرمان است یعنی عموم مردم با یکدیگر ارتباط می گیرند. باید مشخص کنیم کدام سطح از پرداختن به علم را مد نظر خودمان قرار داده ایم؛ آیا داریم درباره ارتباط عمومی علم صحبت می کنیم یا درباره ارتباط بین دانشمندان سخن می گوییم؟ ما به دنبال ترویج یک مسئله علمی هستیم یا دنبال ارتقاء علمی میان دانشمندان هستیم؟

این کارشناس ارشد ارتباطات و روزنامه نگاری به مفهوم همگرایی اشاره و ابراز داشت: در دنیای امروز، بحثی وجود دارد که همگرایی تکنولوژی است. تلویزیون و رادیو را می توان در بستر اینترنت داشت در حالی که قبلاً امکان نداشت و این یعنی یک همگرایی بین قالب های مختلف ایجاد شده است.

کارشناس ارشد ارتباطات و روزنامه نگاری با تصریح بر اینکه علاوه بر همگرایی علمی، همگرایی اقتصادی نیز وجود دارد، عنوان داشت: شرکت های مختلف اینترنتی دارند با یکدیگر ادغام می شوند. مردم در بستر وب حضور دارند و در آنجا فرآیندهای جهانی در حوزه اقتصاد نیز پیشرفت می کند مانند بازاریابی علمی شبکه ای که به وجود می آید.

وی با تصریح بر این موضوع که استفاده ای که عموم مردم از فضای مجازی می کنند، مثبت نیست، اظهار داشت: ارتباط بین دانشمندان خودمان و مردم به درستی برقرار نشده است و باید این موضوع را ریشه یابی کنیم در حالی که این مسئله در خیلی از کشورها ایجاد شده است.

در ادامه دکتر ولدی استاد دانشگاه و مدرس مخابرات گفت: واقعیت این است که رشد بسیار زیادی در دو دهه اخیر در همه مباحث اجتماعی و فرهنگی به دلیل نفوذ فضای سایبر ایجاد شده است.

وی مهمترین عملکرد را در این حوزه تجزیه و تحلیل کردن ابعاد مثبت و منفی این فضا دانست و عنوان داشت: باید بر اساس رویکردهایی که در کشورمان داریم، بهترین استفاده را از این فضا داشته باشیم و از فرصت ها استفاده کنیم و تهدیدها را به چالش بکشانیم.

برنامه "گفت‌وگوی علمی" با موضوع علم و فضای مجازی و با حضور مهندس سید علی علوی کارشناس ارشد امنیت اطلاعات، امین طیب طاهر عضو هیئت علمی پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت، کارشناس ارشد ارتباطات و روزنامه نگاری و دکتر ولدی استاد دانشگاه و مدرس مخابرات روانه آنتن شد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا