نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مهمترین خطری که آبزیان را تهدید می کند، فشار صیادی است

البته در کنار این مسئله، موضوعات دیگری چون تغییر اقلیم و تغییراتی که در کل جهان در حال رخ دادن است مانند گرم شدن و همچنین ورود آلودگی هایی که ناشی از بشر است. 

برنامه گفت و گوی علمی با موضوع آبزیان دریایی از ظهور تا انقراض و با حضور دکتر محمود حافظیه مدیر بخش هماهنگی امور پژوهشی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور دکتر حسن رحیمیان دانشیار دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران دکتر محمد حسین قربانی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی روی آنتن رفت.

دکتر محمود حافظیه مدیر بخش هماهنگی امور پژوهشی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در ابتدا در مورد اهمیت آبزیان گفت: اهمیت آبزیان از حیث مصرف غذایی بر کسی پوشیده نیست که به عنوان منبع غذایی سالم با توجه به کیفیت بالایی که دارند مطرح است و این اولویت با توجه به حجم بالای بیماری های قلبی و عروقی که در کشور وجود دارد، خودش را بیشتر نشان می دهد و به همین دلیل از آبزیان به عنوان غذا و دارو نام
می برند.

وی افزود: وقتی به عرصه آب ها وارد می شویم با تنوع بسیار زیاد آبزیان روبرو می شویم که در زنجیره اکولوژیک از اهمیت زیادی برخوردار هستند.

وی خاطرنشان کرد: در ایران در حوزه آب های شمال بالغ بر 122 گونه ماهی داریم و در آب های جنوب یعنی خلیج فارس و دریای عمان بالغ بر 900 گونه ماهی شناسایی شده اند و در حوزه آب های داخلی نزدیک به 200 گونه ماهی و نزدیک به 1222 گونه ماهی در مجموع آب های داخلی و باز کشور شناسایی شده اند که اگر با سایر آبزیان محاسبه کنیم، بیش از سه هزار گونه از انواع آبزیان در آب های سرزمینی وجود دارند.

حافظیه در خصوص خطراتی که آبزیان را تهدید می کند، اظهار داشت: مهمترین این خطرات، فشار صیادی است. اتفاق بزرگی که در کشور دارد می افتد، فشار صیادی است که بر ذخایر آبزیان کشور تاثیر گذاشته است. البته در کنار این مسئله، موضوعات دیگری چون تغییر اقلیم و تغییراتی که در کل جهان در حال رخ دادن است مانند گرم شدن و همچنین ورود آلودگی هایی که ناشی از بشر است. 

وی ادامه داد: بسیاری از این آبزیان به گونه ای خودشان را تغییر داده اند و شاید در روند تولید مثلی شان شرایطی را ایجاد کرده اند که در مواجه با برخی از آنها با واژه بحران روبرو هستیم.

دکتر محمد حسین قربانی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به نقش و اهمیت آبزیان در سبد غذایی مردم ایران بیان داشت: متاسفانه هنوز نتوانسته ایم آبزیان را در سبد غذایی خانوار به عنوان یک کالای ضروری بشناسانیم و یا قرار بدهیم.

وی با بیان اینکه درصد مصرف محصولات آبزی در ایران کمتر از استاندارد است، گفت: با توجه به وجود
گونه های متعدد و مختلفی که در آب های کشور وجود دارد، باید غذای آبزی در سبد غذایی ایرانیان حضور جدی تری داشته باشد.

وی اضافه کرد: نکته ای که مهم است کاهش آبزیان دریایی در حوزه شمال و دریای خزر است. ماهیان خاویاری امروز به یک شصتم تقلیل پیدا کرده اند و صید خاویار به کمتر از 300 کیلو رسیده است. این وضعیت در مورد برخی دیگر ماهی ها همچون ماهی سفید در دریای شمال نیز صدق می کند.

قربانی با هشدار نسبت به ادامه روند موجود اظهار داشت: در آینده ای نه چندان دور با انقراض بسیاری از
گونه ها که در سفره مردم شمال کشور وجود دارد، روبرو هستیم. خود مردم بهترین حافظ منابع دریا هستند و به همین دلیل باید در درجه نخست این ذخایر را حفظ کنیم.

وی خاطرنشان کرد: امروز در خطه شمال کشور متاسفانه سیستم فاضلاب و سموم کشاورزی به دلیل عدم مدیریت صحیح وارد تالاب ها و رودخانه ها و دریای خزر می شود و این آلودگی ها بزرگترین مصیبت را برای کشور ما در حوزه آبزیان ایجاد کرده است. اتصال سیستم فاضلاب به بسیاری از رودخانه ها و دریا مهمترین چالش زیست محیطی خطه شمال در حوزه آبزیان است.

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس قرار گرفتن آبزیان در سبد کالای غذایی را یک استراتژی مهم در دنیا عنوان کرد و بیان داشت: بسیاری از کشورهای دنیا به پرورش ماهی در قفس روی آورده اند که برای ما هم می تواند بسیار مقرون به صرفه باشد و به راحتی در دسترس قرار گیرد و البته از آب های موجود و آبزیان صیانت کند.

دکتر حسن رحیمیان دانشیار دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران در ادامه گفت: در خصوص حوزه آبزیان باید به خطرات و مشکلاتی که در سطح جهان و همچنین منطقه ای و ناحیه ای اشاره کنیم. خطراتی که همه جهان با آن مواجه هستند، خطرات تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، کاهش بارندگی، فشار صیادی و کشتی های صیادی صنعتی بزرگ است.

وی به تغییر در نیازهای غذایی دنیا اشاره کرد و ادامه داد: چین با درآمد بالا وارد بازار شده است و به عنوان مثال به کوسه علاقه زیادی دارند و به همین جهت فشار زیادی از سواحل آفریقا تا کانادا روی ذخایر کوسه ماهی می آید، به طوری که فقط باله هایشان را می برند و بقیه آن را به دریا می اندازند تا سوپ باله درست کنند!

وی در مورد خطرات منطقه ای خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه حوزه خلیج فارس و دریای مازندران هیچ همکاری به دلایل تاریخی و سنتی و سیاسی نمی کنند و به همین دلیل هیچ کشوری توجه نمی کند که
 ماهی ها وارد آب های سرزمینی کدام کشور شده است و هیچ همکاری مهمی نه از نظر پژوهشی و نه از نظر اجرایی با هم ندارند.

رحیمیان به بخش داخلی و مشکلات آن اشاره کرد و افزود: اشاره شد که سه هزار گونه در آب های کشور در حوزه آبزیان وجود دارد در حالی که باید بگویم، واقعا نمی دانیم چه تعداد گونه داریم زیرا ظرف 5 سال گذشته دانشجویان و همکاران ما در دانشگاه تهران 50 گونه جدید معرفی کردند که نمی دانستیم در کشورمان وجود دارد و برخی از آنها برای اولین بار در دنیا دیده شده اند.

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل