بقعه تاریخی آقا سید مصطفی در قبرستانی تاریخی با پیشینه ای هشتصد ساله در روستای لزور قرار گرفته است. در حال حاضر دور بنا را حصاری جدید در بر گرفته و در ورودی آن در ضلع غربی بنا قرار دارد. بنا دارای گنبدی سبزرنگ و جدید است. بنای این آرامگاه مربع شکل بوده و دیواره های بیرونی آن روکش سیمان شده است که در بعضی قسمت ها این روکش ریخته شده و لاشه سنگ ها و ملاطی که در ساختمان اولیه بنا استفاده شده نمایان است و احتمال می رود که بخش قدیمی بنا باشد.
اصل بنا قبلاٌ خشت و گلی بوده و به لحاظ احترامی که برای آن مرحوم قائل بوده اند ، بنا را تا کنون چند با تعمیر و باز سازی نموده اند که در حال حاضر قسمت داخلی و بیرونی آن کاملاغٌ تعمیر و نوسازی شده و گنبد آن را هم با شیروانی و با خرپای چوبی ساخته اند .
در ورودی از جنس چوب ساخته شده و داخل این بقعه فاقد تزئینات بوده و در کل پوششی از گچ دارد. در دیوار ضلع جنوبی یک پنجره طاقچه مانند و در دیوارضلع غربی و شمالی به ترتیب طاقچه های کوچک و بزرگ ایجاد شده است .
در دیوار ضلع غربی بنا یک ترک عمیق و تعدادی ترک های ریز دیده می شود که احتمالاٌ علت آن سنگین بودن روکش فلزی روی گنبد اصلی است که با ماهیت تاریخی بنا در تضاد بوده و باید اقدامات لازم برای جلوگیری از شدت ترک ها و نیز تخریب بنا صورت گیرد .
این بنا طبق فهرست ارائه شده توسط پژوهشکده بافت و ابنیه میراث فرهنگی و مرکز ایلخان شناسی گنبد سلطانیه مربوط به قرون 7 و 8 هجری قمری است ، در حالی که در صفحه 247 کتاب آثار تاریخی فیروز کوه در مورد این بنا و قدمت آن چنین نوشته شده است :
« در مرکز روستای اهنز بنایی چهار گوش واقع است که بنا به گفته اهالی متعلق به سید مصطفی موسوی ، از سادات معوف و مورد احترام اهالی ، که وی را پس از مرگش در این محل دفن کرده اند . طبق اظهاراهالی ، این بنا حدود 200 سال پیش ، پس از فوت سید مصطفی احداث شده و 70 سال پیش نیز نوه اش را در کنار وی به خاک سپرده اند . اصل بنا قبلاٌ خشت و گلی بوده و به لحاظ احترامی که برای آن مرحوم قائل بوده اند ، بنا را تا کنون چند با تعمیر و باز سازی نموده اند که در حال حاضر قسمت داخلی و بیرونی آن کاملاغٌ تعمیر و نوسازی شده و گنبد آن را هم با شیروانی و با خرپای چوبی ساخته اند . این گنبد از داخل مخروطی کوتاه شکل است . …قدمت این بنا مربوط به قرن 13 هجری شمسی بوده ولی احتمال داده می شود در قبرستانی احداث شده که متعلق به قرون 8 و 9 است . »
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.