تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در مدرسه انگلیسی مهرآیین انجام داد و در امتحان نهایی دیپلم شاگرد اول کل کشور شد. سپس برای ادامه تحصیل در رشته ادبیات فارسی به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران رفت. وی تحصیلات خود را تا مقطع دکترای زبان و ادبیات فارسی در ایران (1327 )و فوق دکترای زیبا شناسی در دانشگاه استنفرد کالیفرنیا ادامه دارد. وی در سال های مختلف چون مدیریت مجله ی نقش و نگار تدریس دروسی چون زیبا شناسی،باستان شناسی وتاریخ هنر را در دانشگاه تهران تجربه کرد. سیمین دانشور مدتی نیز در اداره ی هنرهای زیبای کشور با زنده یاد سهراب سپهری همکار بود. کار این اداره انتخاب نقوش ظریف ایران بهترین آنها سفارش دادنشان به کارگاه های هنری آن اداره بود.در همین دوره است که دکتر دانشور مدیر مجله نقش نگار بود و خاطرات فراوانی از دوران همکاری با سپهری دارد.
سیمین دانشور همسر زنده یاد جلال آل احمد بود که گویا در سال (1327) با هم آشنا شده و ازدواج کرده بودند .وی کتاب خواندنی از اولین روزهای آشنای اش با جلال،ازدواج شان و مرگ آل احمد با عنوان غروب جلال دارد که در دو بخش تنظیم شده است. دکتر دانشور از همسرش چنین یاد می کند:
«در جلال و من یکی شدن دو روح هم مطرح بوده و این بر می گردد به روانشناسی. اگر ارتعاش های دو روح با دو نفر یا دو قلب هم آهنگ باشد؛ یعنی گیرنده پیام عشق و معشوق را به صورت امواجی مطبوع و ادراکی سرشار از تفاهم دریافت دارند و منتقل کند عشق کامل به وجود می آید که پیوندی است میان دو روح، دو جسم .»
آثار سیمین
آثار سیمین دانشور را میتوان در چند گروه داستان کوتاه، رمان، ترجمه و آثار غیر داستانی تقسیمبندی کرد که از بین داستانهای کوتاه این نویسنده میتوان به آتش خاموش (1327)، شهری چون بهشت(1340)، به کی سلام کنم (1358) و از پرنده های مهاجر بپرس (1376)، از بین رمانهایش به سووشون (1348) و جزیره سرگردانی (1372) اشاره کرد. ترجمه آثاری نظیر سرباز شکلاتی( برنارد شاو) ،دشمنان( آنتوان چخوف )،باغ آلبالو( آنتوان چخوف) ،بنال وطن( آلن پیتون )،کمدی انسانی (ویلیام سارویان)، داغ ننگ (ناتانیل هالوژن هاثورن)، همراه آفتاب و ماه عسل آفتابی( منتخبی از نویسندگان جهان)، چهل طوطی به همراه جلال آل احمد( بئاتریس آرتور شنیسد) و … نیز از کارهای مرحوم دانشور در این زمینه است. شاهکارهای فرش ایران هم یکی از آثار غیر داستانی و خوب سیمین دانشور است.
مهرداد نصرتی
No tags for this post.