نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

نخستین مدرک مستقیم از جو باستانی غنی از اکسیژن مریخ

مریخ کنیه خود یعنی "سیاره سرخ" را مدیون وجود مقادیر فراوان اکسیدآهن یا زنگار بر روی سطح آن است. اکنون کاوشگر کنجکاوی ناسا علاوه بر آهن توانسته مقادیر قابل توجهی از اکسید منگنز را در سنگهای دهانه گیل شناسایی کند.

محققان این ماموریت در نشست سالانه ژئوفیزیک اروپا در وین اظهار کردند که سه درصد سنگهای بررسی شده در مریخ از مقادیر بالای اکسید منگنز برخوردار هستنند که نیاز به آب زیاد و شرایط اکسیده شدن قوی دارند. از این رو جو سیاره سرخ احتمالا در گذشته از مقادیر زیادی از اکسیژن برخوردار بوده است.

جو کنونی مریخ دارای 95 درصد دی‌اکسیدکربن است و تنها مقادیر ناچیزی اکسیژن دارد. با این حال محققان زیادی اظهار کرده‌اند که این سیاره در گذشته باید از یک جو غنی از اکسیژن برخوردار بوده باشد. اکنون قویترین شاهد از وجود این ماده تا به امروز توسط کاوشگر کنجکاوی ارائه شده است.

کنجکاوی وجود اکسید منگنز را با کمک ابزار ChemCam شناسایی کرده که با لیزر به سنگها شلیک کرده و غبار حاصله را برای شناسایی مواد شیمیایی و معدنی آن بررسی می‌کند. محققان هنوز سن دقیق اکسید منگنز را مشخص نکرده‌اند اما امیدوارند بتوانند این کار را در آینده با داده‌های بیشتر این مریخ‌نورد انجام دهند.

به گزارش ایسنا، از آنجایی که بسیاری از رسوبات اکسید منگنز نزدیک به دریاچه‌ای هستند که در گذشته در دهانه گیل وجود داشته، محققان معتقدند که جریان مایع با اکسیژن دارای اکسیژن محلول در آن ممکن است در شکل‌گیری این رسوبات نقش داشته باشد.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل