حمایت از شركت های دانش بنیان، راهكار وزارت بهداشت برای تحقق اقتصاد مقاومتی
دكتر حسین وطن پور روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: برای تحقق اقتصاد مقاومتی در حوزه سلامت اقدامات متعددی می توانیم انجام دهیم كه از جمله آن توجه به شركت های دانش بنیان به عنوان زیرساخت هایی است كه زمینه را برای فعالیت اعضای هیات علمی دانشگاه ها، دانش آموختگان دانشگاه ها و نخبگان كشور فراهم می كند تا بتوانند از دانش خود برای تولید علم و فراهم كردن زمینه صادرات محصولات دانش بنیان استفاده كنند و نقش مهمی را در مثبت كردن تراز بازرگانی كشور داشته باشند.
وی افزود: وزارت بهداشت در سال 94 با اجرای پایه ریزی های اولیه، بسیاری از پروژه های نیمه تمام را به اتمام رساند و اكنون نیز با اجرای برنامه های تشویقی تلاش دارد دانشگاه ها را برای استفاده از این زیرساخت ها در راستای تولید علم بیشتر ترغیب كند.
وطن پور ادامه داد: در سال 95 نیز محور برنامه های اصلی را روی استانداردسازی و انجام آزمایشات بالینی محصولات و تجهیزات پزشكی تولیدی گذاشته ایم تا زمینه را برای اخذ گواهی نامه های بین المللی و ارتقای كیفیت محصولات داخلی افزایش دهیم.
** حمایت از شركت های دانش بنیان
مدیركل دفتر فناوری سلامت وزارت بهداشت گفت: در حوزه حمایت از شركت های دانش بنیان به این شركت ها گرنت هایی می دهیم تا با اخذ گواهی نامه های بین المللی و استانداردسازی محصولات خود بتوانند در عرصه بازارهای جهانی با محصولات خارجی رقابت كنند.
وطن پور افزود: با ارائه حمایت های مالی به این شركت ها و تقبل هزینه های آنها، این شركت ها می توانند برای دست یابی به بازارهای بزرگتر از بازارهای داخلی تلاش كنند.
وی در مورد میزان گرنت شركت های دانش بنیان در سال جاری اظهار كرد: در سال گذشته بالغ بر 150 میلیارد ریال برای تكمیل زیرساخت های لازم و توسعه فعالیت ها به شركت های دانش بنیان در قالب گرنت ارائه شد اما میزان گرنت آنها در سال جدید هنوز به طور دقیق مشخص نشده است.
وطن پور گفت: این مبلغ بسیار اندك و لازم است در كنار افزایش میزان گرنت ها، توانمندی جذب آن نیز در این شركت ها افزایش یابد تا اگر بودجه بهتری امسال داده شد، شرایط نیز نسبت به سال گذشته بهتر شود.
وی افزود: حتی اگر میزان گرنت ها در سال جاری افزایش نیابد، حداكثر بودجه خود را در این حوزه هزینه خواهیم كرد.
** حمایت از شركت های داخلی برای خروج از زیر بار رانت های واردكننده
مدیركل دفتر فناوری سلامت وزارت بهداشت گفت: ما خوشحالیم كه رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهوری، مسئولان كشور و وزیر بهداشت تاكید زیادی بر این حوزه دارند و متناسب با رشدی كه در حمایت از شركت های دانش بنیان داشتیم، همواره از حمایت های لازم نیز بهره مند بوده ایم.
وطن پور به كاهش ارزبری از طریق تولید داخلی تجهیزات پزشكی اشاره كرد و افزود: شركت های دانش بنیان به میزان زیادی می توانند ارزبری را در این زمینه كاهش دهند اما یكی از مشكلات این شركت ها مقابله با رانت واردكنندگان است كه برای حضور در بازارهای داخلی، شركت های تولیدكننده را به شدت تحت فشار قرار می دهند.
وی گفت: برای رفع این مشكل و كمك به شركت های دانش بنیان، تلاش داریم بین شركت های بین المللی و شركت های داخلی برای تولید مشترك و ایجاد بازار مشترك، ارتباطات لازم را برقرار كنیم.
** عقد قرارداد برای تولید دستگاه شتاب دهنده در داخل كشور
وطن پور خاطرنشان كرد: یكی از نمونه های ایجاد این ارتباط، عقد قرارداد مركز ملی سرطان ایران با یك شركت لهستانی برای تولید دستگاه شتاب دهنده با كاربرد پزشكی و ایجاد بازار مشترك برای فروش آن است.
وی توضیح داد: دستگاه شتاب دهنده یكی از دستگاه های پیشرفته ای است كه برای درمان بیماران سرطانی از آن استفاده می شود و در حال حاضر وارداتی است كه قرار است با همكاری لهستان تولید مشترك داخلی آن آغاز شود.
وطن پور گفت: در حال حاضر مذاكرات اولیه انجام شده و با یك شركت داخلی نیز برای واردات قطعات آن قراردادی بسته شده است كه تلاش داریم این قرارداد را برای رسیدن به مرحله تولید در داخل كشور ارتقا می دهیم.
** گواهی شركت های دانش بنیان
مدیركل دفتر فناوری سلامت وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره شرایط لازم برای به كارگیری محصولات دانش بنیان در حوزه پزشكی، گفت: برای این كه محصولات شركت های دانش بنیان اعم از دارو و یا تجهیزات پزشكی بتواند در حوزه بالین و بیمارستان ها مورد استفاده قرار گیرد، باید آزمایش های لازم روی آنها انجام شود و گواهی نامه ها و تاییدیه های لازم را از بخش های مرتبط اخذ كنند.
وطن پور افزود: برای این منظور نیز اقداماتی را امسال در دست انجام داریم و امیدواریم بتوانیم ركورد خوبی را در سال 95 در این حوزه به دست آوریم.
وی با بیان اینكه به طور كلی موارد متعددی از داروهای داخلی و تجهیزات پزشكی را امسال در دست حمایت و تولید داریم، یادآور شد: برنامه های این حوزه بیشتر در زمینه موش های تراریخته، سلول درمانی، لیزر و لیزرتراپی، گیاهان دارویی، آزمایش های بالینی و استانداردسازی محصولات داخلی متمركز است.