قاعدتا ویرایش ژنتیکی می تواند با اصلاح نقص های موجود در دی ان ای انسان ها، بیماری های ژنتیکی را از بین ببرد. با این حال، در این میان مانع بزرگی وجود دارد و این مانع در حقیقت این امر است که روش موجود برای این کار که CRISPR نام دارد در اصلاح حروف موجود در نشان دادن توالی اجزای دی ان ای انفرادی با مشکل مواجه است.
در این روش محققان به جای این که از آنزیم کلیدی Cas9 برای شکسته شدن دی ان ای استفاده کنند، آن را خنثی کرده و به آنزیم دیگری که حروف دی ان ای را تغییر می دهند متصل می کنند.
به این ترتیب از آنجایی که بسیاری از شرایط ژنتیکی حول محور جهش این حروف واحد می گردد، بسیاری از شرایط یاد شده غیرقابل درمان باقی می مانند. با این حال، محققان دانشگاه هاروارد به تازگی به کشف جدیدی دست زده اند که ممکن است ویرایش ژنتیکی را به یکی از اصلی ترین روش های درمانی بیماری های ژنتیکی تبدیل سازد.
روش جدید آنها تکنیک CRISPR را به نوعی اصلاح می کند که از شکستن هر دو رشته از یک دی ان ای دو رشته ای جلوگیری می کند. در این روش محققان به جای این که از آنزیم کلیدی Cas9 برای شکسته شدن دی ان ای استفاده کنند، آن را خنثی کرده و به آنزیم دیگری که حروف دی ان ای را تغییر می دهند متصل می کنند. سپس در مرحله بعدی، آر ان ای راهنما تنها باید جفت آنزیم را به سمت هدف خود هدایت کرده و تغییرات لازم را در حروف یاد شده ایجاد کند.
با این حال باید به یاد داشت که این روش هنوز در مراحل اولیه خود به سر می برد و تا اتمام کار آن هنوز زمان و تحقیقات زیادی نیاز است. لازم به ذکر است که در حال حاضر این روش حتی با اعمال تغییرات یاد شده نیز در تصحیح ژن سلول های موش ها و انسان ها تنها به ترتیب 75 درصد و 7.6 درصد موثر واقع گشته است. علاوه بر این فعلا نمی توان هم اکنون این روش را بر روی انسان ها و حیوانات زنده مورد استفاده قرار داد.
منبع: Engadget
ترجمه: آناهیتا عیوض خانی
No tags for this post.