به گزارش ايرنا از ساينس، عوامل متعددي از جمله عدم تحرك، سيگار و مصرف بيش از اندازه گوشت قرمز، در افزايش احتمال بروز سرطان كولوركتال نقش دارد؛ ولي مطالعات جديد همه را شگفت زده كرده است، چراكه نشان مي دهد پاهاي بلند يكي از مهمترين عوامل خطر ابتلا به اين سرطان است و احتمال آن را 42 درصد افزايش مي دهد.مطالعات قبلي ارتباط بروز سرطان با قد را تاييد كرده بود؛ ولي افزايش احتمال سرطان روده بزرگ در افرادي كه پاهاي بلندي دارند، با دو فرضيه توجيه مي شود.
نظريه اول اين است كه افرادي كه پاهاي بلند و در نتيجه قد بلندي دارند، روده بلندتري دارند، بنابراين سطح روده بيشتري در معرض ابتلا به سرطان قرار دارد، از طرفي هورمون رشد در اين افراد بيشتر است كه مي تواند يك عامل تحريك كننده براي بروز سرطان باشد.
روده بزرگ آخرين بخش از سيستم گوارشي است. در اين بخش از روده، آب و نمك ضايعات غذا خارج مي شوند و ضايعات آماده دفع مي شوند. سرطان روده بزرگ از رشد غير قابل كنترل سلول ها ناشي مي شود. معمولا اولين مرحله سرطان روده بزرگ، ايجاد تومورهاي كوچك به نام پوليپ هاي آدنوماتوز است كه در ديواره داخلي روده بزرگ تشكيل مي شوند. ممكن است اين پوليپ ها به سرطان بدخيم تبديل شوند. سلول هاي سرطاني مي توانند از طريق سيستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش يابند و سبب متاستاز شوند.
*** مهمترين علايم سرطان روده بزرگ
مراحل اوليه معمولا بدون علامت است و به افراد، به ويژه افراد بالاي 50 سال توصيه مي شود كه هر شش ماه براي غربالگري اقدام كنند. برخي از مهمترين علايم هشدار دهنده بيماري عبارتند از:
-تغيير در اجابت مزاج و اسهال يا يبوست مداوم
-عدم تخليه كامل مدفوع
-سندرم روده تحريك پذير
-شكم درد و نفخ مداوم
-خستگي مزمن
-كاهش اشتها
-كاهش وزن
-احساس درد در ناحيه شكم
-كم خوني
*** دلايل سرطان روده بزرگ
-وجود پوليپ در روده كه معمولا اولين مرحله شكل گيري سرطان است.
-جهش ژنتيكي
-سن؛ معمولا افراد بالاي 50 سال در معرض اين بيماري قرار دارند، البته سن اين عارضه به 20 سال هم رسيده است.
-اضافه وزن
-استعمال دخانيات
-كم تحركي
-مصرف الكل
-غذاهاي پرچرب و پركالري
-مصرف افراطي گوشت قرمز
-ابتلا به بيماري هايي مانند ديابت، اختلال هورمون رشد (آكرومگالي) و بيماري كرون
سرطان روده سومين سرطان شايع در جهان و چهارمين علت مرگ ناشي از سرطان است. بر اساس گزارش مركز كنترل و پيشگيري از بيماري ها، در سال 2011 ميلادي 51 هزار و 783 نفر بر اثر اين بيماري جان خود را در آمريكا از دست دادند. نتايج اين تحقيقات در نشست سالانه تحقيقات سرطان ارايه شده است.