این محققان با بودجه دولت کانادا این شیوه کمهزینه و سازگار با محیط زیست را برای نابودی تخمهای پشههایی که بیماری دانگ را منتشر کرده و احتمالا باعث گسترش ویروس زیکا نیز میشوند، آزمایش کردند.این تحقیق که در یک منطقه شهری دورافتاده در گواتمالا انجام شده، یک سیستم ساده و ارزان را برای کاهش تعداد پشههای ناقل ویروس گونه آئدس (Aedes) از طریق از بین تخمهای آنها ارائه کرده است. این سیستم شامل یک نوار مبتکرانه موسوم به "ovillanta" است که از دو بخش 50 سانتیمتری از یک تایر کهنه خودرو به شکل لبمانند ساخته شده و یک دریچه مایع در زیر آنها قرار دارد.
در زیر حفره تایر، یک مایع شیر مانند غیرسمی که در دانشگاه دانشگاه لارنشن در سادبری تولید شده، پشهها را تطمیع میکند. یک نوار چوبی یا کاغذی درون یک حوضچه مصنوعی شناوری بوده که پشه ماده بر روی آن تخم میگذارد. این نوار دوبار در هفته تعویض و مورد نظارت قرار گرفته و تخمها با استفاده از آتش یا اتانول از بین میروند.
این محلول حاوی فرمون پشه که عطر شیمیایی پشه ماده است به سایرین در شناسایی محل تخمگذاری امن کمک میکند، سپس خشک شده، فیلتر و درون تایر بازیابی میشود. ماده فرمون با گذشت زمان متمرکز شده و ovillanta را برای پشهها جذابتر میکند.
محققان دریافتند که این تله لاستیکی بطور چشمگیری در جذب پشه آئدس نسبت به روشهای استاندارد ساخته شده از سطلهای یک لیتری موثرتر عمل میکند.
آنها طی این مطالعه 10 ماهه موفق به جمعآوری و انهدام بیش از 18 هزار و 100 تخم در ماه با استفاده از 84 ovillanta در هفت منطقه شهر 15 هزار نفری Sayaxche شدند که هفت برابر بیشتر از روشهای استاندارد مورد استفاده در همین تحقیق بود.
این دستگاه مبتکرانه تا یک سوم ارزانتر از روشهای موجود برای انهدام لاروها در حوضچههای طبیعی و 20 درصد هزینه هدف قرار دادن حشرات بالغ با آفتکشهاست که به خفاشها، سنجاقکها و سایر شکارچیهای طبیعی پشهها نیز آسیب میرسانند. به8 گزارش ایسنا، این تحقیق در مجله F1000Research منتشر شده است.
No tags for this post.